Vesti
Kultura

Gračanica: Tribina o položaju žena u goranskoj zajednici na Kosovu

Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Položaj žena i patrijarhalne vrednosti u goranskoj zajednici na Кosovu i Metohiji u izolovanim sredinama“ u okviru projekta „Izolovane sredine - stvaranje, strah i kultura kao sloboda“. Tribina će se održati u ponedeljak,  u 19:00 časova.
Gračanica: Tribina o položaju žena u goranskoj zajednici na Kosovu
Dom kulture u Gračanici (Foto Dom kulture)

O položaju žena i patrijarhalnim vrednostima u goranskoj zajednici na Кosovu i Metohiji u izolovanim sredinama govoriće Viši naučni saradnik u Etnografskom institutu SANU dr Jadranka Đorđević Crnobrnja i predstavnik goranske zajednice Zećir Zurapi.

"„Izolovane sredine - stvaranje, strah i kultura kao sloboda“ je projekat sa kojom želimo da ukažemo na svakodnevno prisustvo straha u svim društvenim, socijalnim aspektima života u zatvorenom getoiziranom okruženju, koji je ranijih godina realizovan kao niz tribina na kojima su psiholozi, psihoanalitičari, zatim univerzitetski profesori iz oblasti istorije, sociologije, književnosti, slikarstva i dr. govorili o strahu kao fenomenu sa kojim živimo i sa kojim se susrećemo", saopšteno je iz Doma kulture Gračanica.

Ističe se da je ovogodišnji projekat posvećen Gorancima i "trebalo bi da nam da odgovore na neka važna pitanja kao što su: Кakav je položaj žena u goranskoj zajednici na Кosovu i Metohiji, Nesigurnost kao pokretač i ograničavajući faktor u geto kulturi goranske zajednic, Razvoj kulture u goranskoj zajednici na Кosovu i Metohiji usled getoizacije, Socijalizacija kao strah od promene, i drugo".

Broj posetilaca biće ograničen, a na ulazu u Dom kulture biće merena temperatura i vršiće se dezinfekcija.

Publika će takođe predavanje moći da prati i uživo preko Fejsbuk stranice Doma kulture i preko jutjub kanala.

Projekat „Izolovane sredine - stvaranje, strah i kultura kao sloboda“ se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.Ostale vesti

Slikarstvo spojilo decu srpske, albanske i romske nacionalnosti
Kada je umetnost u pitanju, posebno likovna, reči nisu potrebne, dovoljan je pogled. Milica, Genton i Leonardo ne govore isti jezik, pripadaju različitoj kulturi, ali ipak, nešto im je zajedničko, ljubav prema slikanju.
  • 31.10.2020
Milan Vasić predstavio muzički spot snimljen na Kosovu
Milan Vasić, glumac Narodnog pozorišta Priština, predstavio je sinoć muzički spot za pesmu “Ja sam momče sa Kosova” Svetomira Ilića. Ovu pesmu Milan izvodi uz pratnju najpopularnijeg srpskog trubača Dejana Petrovića.
  • 30.10.2020
Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
  • 28.10.2020

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020