Vesti
Kultura

Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca

Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Đurđevdan na Gori (Foto arhiva Kim)

Proslava Đurena, koja se prema datumu održavanja poklapa sa praznovanjem pravoslavnog Đurđevdana, jedan je od glavnih elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Goranaca u Prizrenskoj Gori, saopšteno je iz Doma kulture.

Reč je, kako se navodi, o događaju karakterističnom po kolektivnim svetkovinama praćenim muzikom i igrom, koje se u toku nekoliko dana organizuju u više goranskih sela.

O proslavi Đurđevdana (Đurena) i njegovom značaju sa aspekta uloge u očuvanju identiteta i kontinuiteta goranske zajednice na području Gore govoriće: naučni saradnik u Institutu za srpsku kulturu dr Aleksandar Pavlović i predstavnice goranske zajednice Sejdefa Isaković i Muradija Pepić.

Tribina je organizovana u okviru projekta „Izolovane sredine - stvaranje, strah i kultura kao sloboda“, koji se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Broj posetilaca je ograničen, a na ulazu u Dom kulture biće merena temperatura i vršiće se dezinfekcija.

Publika će predavanje moći da prati i uživo preko Fejsbuk stranice Doma kulture i preko jutjub kanala.Ostale vesti

U ponedeljak počinje

Deveti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest" održaće se od 7. do 9. decembra u Domu kulture koji je i organizator festivala.

  • 04.12.2020
Rakočević: Prirodno je da film o Jasenovcu počne svoj bioskopski život sa Kosova
Bura oko neregularnosti ovogodišnjeg izbora za srpskog kandidata za nagradu Oskar u konkurenciji za najbolji međunarodni film tiče se između ostalog i toga da odabrano ostvarenje – film „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića, nije imalo zvaničnu distribuciju kao što propisi nalažu.
  • 02.12.2020
Profesoru Radivoju Mladenoviću nagrada Pavle i Milka Ivic
Prof. dr Radivoje Mladenović dobio je godišnju nagradu „Pavle i Milka Ivić“ za knjigu „Govor severnošarplaninske župe Sirinić“, saopštilo je Slavističko društvo Srbije.
  • 01.12.2020
U Gračanici premijerno film
Igrani film "Dara iz Jasenovca", reditelja Predraga Gage Antonijevića biće prikazivan narednih sedam dana u Gračanici i drugim sredinama na Kosovu.
  • 24.11.2020
Pesnik Mošo Odalović nagradu poklonio zavičaju
Godišnja nagrada Zadužbine „Rodoljub Nićiforović“ iz Pariza pripala je ove godine srpskom pesniku za decu Mošu Odaloviću koji je ovu nagradu posvetio selu Staro Gracko kod Lipljana.
  • 24.11.2020
Neuspeh festivala
Kampanju „Sloboda ima ime – OVK“, osmislila grupa je od šest umetnika i intelektualaca od kojih su dvoje prikazani beogradskoj publici u sklopu festivala "Mirdita, dobar dan" – umetnica i poslanica DPK Eljiza Hodža, i glumac i režiser, Fatmir Spahiu. Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije saopštila je da kao neuspeh festivala vidi činjenicu da neki od nekadašnjih učesnika "učestvuju u kampanji slavljenja optuženih za ratne zločine i u pritiscima na rad Specijalizovanih veća u Hagu".
  • 17.11.2020