Vesti
Kultura

Gračanica: Svetlom pisana istorija srpske škole glume

U Domu kulture "Gračanica otvorena" je izložba "Vek i po srpske škole glume” višeg umetničkog saradnika na katedri glume Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu Pavla Lazića koja je organizovana povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji.
Gračanica: Svetlom pisana istorija srpske škole glume
Detalj sa izložbe (Foto Kim)

Izložba „Vek i po srpske škole glume” kroz dokumente, fotografije, video i audio materijale podseća na istorijski razvoj srpske dramske škole. Njome se obeležava značajan jubilej koji zaokružuje osam vekova duhovnosti, kazao je dr Saša Sailović na FDU.

“Važno je znati da je ovo relativno mlada umetnost i da je u njoj narod, tokom svog življenja, prepoznao značajno sredstvo. Veoma brzo je shvaćen značaj dobro osmišljene obuke i školovanja stručnjaka ove vrste. Izložba je na Kosovu od 6. novembra, najpre u Kosovskoj Mitrovici na Fakultetu umetnosti, zatim je gostovala u Zubinom Potoku i evo danas u Gračanici”, kazao je on.

„Velika mi je čast i zadovoljsto da se večeras naš Festival scenskog pokreta i koreodrame završava ovde, sa otvaranjem ove izložbe. Tako dobija jedno lepo zaokruženje koje ide kroz svetlom pisanu istoriju srpske škole glume“, istakla je profesorka na Fakultetu umetnosti u Prištini (sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici) Vera Obradović.

Nakon otvaranja izložbe, doc. dr Nemanja Savković sa Fakulteta umetnosti u Prištini održao je predavanje na temu „Srpska glumačka pedagogija u XX i XXI veku”.

Izložbu su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, a organizovana je uz pomoć Doma kulture "Gračanica", Narodnog pozorišta u Prištini, Ansambla "Venac", Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) Beograd, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini.Ostale vesti

PKC “Akvarijus” nagrada Udruženja književnika Srbije
Udruženje književnika Srbije (UKS) uručilo je Privatnom kulturnom centru (PKC) „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovice, u okviru Svetosavske svečanosti održanih u Beogradu, nagradu “Blagodarje” za trajni doprinos ugledu i razvoju UKS-a. Nagradu je u ime PKC “Akvarijus” primio umetnik Aleksandar Kasalović, dugogodišnji saradnik ovog po mnogo čemu posebnog centra.
  • 28.01.2022
Akademija u čast prosvetitelja: Sveti Sava neprolazna vrednost

U Domu kulture "Gračanica" danas je održana svečana Svetosavska akademija. U okviru programa dodeljena su priznanja “Đorđe Lekić“ istaknutim prosvetnim radnicima i institucijama i “Čitalačko slovo“ najaktivnijim čitaocima Narodne biblioteke u Gračanici.

  • 26.01.2022
Fakultet savremenih umetnosti darovao dva polukoncertna klavira Domu kulture i Muzičkoj školi
Fakultet savremenih umetnosti iz Beograda poklonio je dva polukoncertna klavira Domu kulture "Gračanica" i Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" iz Prištine sa sedištem u Gračanici.
  • 20.01.2022
Preminuo književnik Radovan Beli Marković
Srpski književnik Radovan Beli Marković preminuo je u 75. godini, prenela je Radio-televizija Srbije.
  • 20.01.2022
Miketić Subotić: Pametnije je brinuti šta ćemo, nego kako ćemo reći
Da li je moguće da smo završili škole, neki manje, neki veće, a da nismo naučili kako se pravilno priča naš sopstveni jezik? Kako se pravilno akcentuju reči u srpskom jeziku? Šta standardni govorni jezik podrazumeva i zašto je za svakog od nas korisnije da se njime služimo, makar u formalnoj komunikaciji? Koji deo fonetike, ali i gramatike, pravi najveći problem ljudima koji pripadaju kosovsko-resavskom govornom narečju? Kakva je i kolika,u edukativnom smislu, uloga medija?
  • 17.01.2022
’’Uprkos svemu’’ večeras na RTS2
Dokumentarni film "Uprkos svemu" o 70 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) biće prikazan večeras u 21.47 na drugom programu srpskog javnog medijskog servisa. Njegov autor Goran Avramović ističe da su ekipa i glumci NPP-a najbolji kada je u pitanju izazivanje emocija kod publike jer gledaoci uvek, bez razlike, prepoznaju sebe i svoje živote u njihovim komadima, što je samo potvrda prepoznavanja koju je najpre učinio ansambl teatra, prepoznavanja svih (ne)uslova i (ne)sloboda srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a i šire.
  • 12.01.2022