Vesti
Kultura

Gračanica: Sutra premijera predstave i izložba

U Domu kulture „Gračanica“ sutra će se premijerno odigrati  pozorišna predstave „Ljubav u getu“ rediteljke Marije Đajić. Posetioci će takođe imati priliku da pogledaju i dečije radova sa radionice kaligrafije koja je održana u manastiru Draganac.

Gračanica: Sutra premijera predstave  i izložba
Dom kulture Gračanica (Foto Igor Vuković)

"Osluškujući potrebe, želje, nadanja i htenja dece iz Gračanice, sa kojima sam imala čast da stvaram, nastao je tekst za predstavu ’Ljubav u getu’. Tražili smo odgovore na suštinska životna pitanja, neke smo pronašli, a za nekima ćemo, verovatno večno, da tragamo“ – reči su rediteljke Marije Đajić.

Pre premijere predstave u Galeriji Doma kulture „Gračanica“ od 18:30 biće svečano otvorena izložba dečijih radova sa radionice kaligrafije koja je održana u manastiru Draganac.

Posetioci će imati priliku da vide desetak kaligrafskih radova dece iz Кosovskog Pomoravlja. Izložbu će otvoriti otac Hristofor iz manastira Draganac.

Predstava će početi u 19:oo časova.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022