Vesti
Kultura

Gračanica: Škola glume nastavlja sa radom

Škola glume koja je u organizaciji Narodnog pozorišta Priština i Doma kultrure Gračanica počela sa radom maja prošle godine, nastaviće i u narednom periodu da ljubiteljima scene otkriva tajne čarobnog sveta glume. Škola je besplatana i otvorena za nove polaznike.
Gračanica: Škola glume nastavlja sa radom
Polaznici Škole glume NPP-a na ''daskama koje život znače'' u Gračanici (Foto Kim)

Škola glume prilagođena je deci školskog uzrasta i mladima.

Glumica NPP-a, rediteljka i spisateljica Radmila Knežević je jedan od predavača u ovoj školi. Ona je za RTV Kim potvrdila da su u Školi glume, koja je sa radom krenula 10. maja 2019. godine, nastavljena predavanja, ali da su i novi polaznici dobrodošli.

“Planiramo da do 10. maja ove godine završimo godišnji ciklus Škole glume. Sada imamo polaznike koji su od ranije, ali se nadamo da će se još dece i omladine priključiti. Cilj škole nije da sva deca upišu glumu, već da ispuni sve ono što gluma treba da pruži detetu, da se oslobodi u pokretu, govoru, da vežba koncetraciju, da se oslobodi u razmišljanju, da vežba orijentaciju u prostoru, toleraniciju, razumevanje”, kazala je Kneževićeva.

U prethodnom periodu program je bio usmeren na osnovne elemente iz glume i pozorišta, a sada sledi interesantniji deo.

“To što su oni naučili u tom prvom polugođu pokušaćemo da sublimiramo, da spojimo kroz rad na određenim predstavama i određenim dramskim igrama. Tako da će to biti jedan interesantan period rada sa njima, jer će imati priliku da sami budu glumci”, rekla je Kneževićeva.

Škola glume je besplatna, a pored Radmile Knežević, predavačice su  Jasmina Stoiljković i Nastasja Stojsavljević.

Tokom časa glume na sceni je bila starija grupa, srednjoškolci koji su u prethodnom periodu savladali prve glumačke tehnike. Međutim, bilo je i novih lica.

„Gluma me čini srećnom i zadovoljnom. Ispunjava me to kada vidim scenu i ljude na njoj. S jedne strane, inspirisao me je glumac NPP-a Milan Vasić, s druge - mnoge naše serije. Do sada sam naučila puno toga, držanje na sceni, obraćanje, scenske pokrete, kako da se prema publici odnosimo“, kazala je Valentina Stević (16) iz Batusa.

„Školu glume sam upisao prvenstveno kako bih upoznao nove prijatelje i zbog toga što želim da se bavim glumom, da mi to bude životni poziv. Puno toga smo ovde naučili. Glumom se bavim od 2014. godine u Amaterskom pozorištu `Janićije Popović` i već sam glumio u sedam predstava. Volim ljudima da predstavljam ono što umem i znam“, kazao je Miloš Đekić (18) iz Gračanice.

„Upisala sam Školu glume kako bih upoznala nove drugare, ali i kako bih stekla novo znanje i novo iskustvo iz glume koje će mi kasnije biti od koristi jer planiram da se bavim glumom i da upišem Fakultet dramskih umetnosti“, rekla je Slađana Stojanović (17) iz Šilova, koja danas po prvi put prisustvuje času glume.

Časovi glume se održavaju u tri različita termina tokom jednog dana u nedelji. Svi zainteresovani više informacija o Školi glume i radu NPP-a mogu pronaći OVDEOstale vesti

Kulturni program putem Fejsbuka
Dom kulture „Gračanica“ je za četvrtu nedelju koliko već traje ograničeno kretanje i vanredno stanje izazvano epidemijom virusa Кorona pripremio raznovrsni program koji se može pratiti online.
  • 05.04.2020
Filmski dan Doma kulture na internetu
Dom kulture za danas preporučuje filmski program na internetu i poziva gledaoce da prate filmski festival "Moj off" i pogledaju neke od najnovijih i najprestižnijih naslova svetske kinematografije koji su obeležili festivalsku scenu.
  • 02.04.2020
Večeras predstava „Nasmejani snovi“
Dom kulture „Gračanica“ je danas za sve posetioce njihove Fejsbuk stranice pripremio dečju predstavu „Nasmejani snovi“ po tekstu, scenariju i režiji Boška Boškova u sklopu kulturnog programa “Kultura u doba Korone”.
  • 01.04.2020
Dom kulture "Gračanica" nastavlja da priprema događaje u okviru programa "Kultura u doba Korone" koje deli sa posetiocima njihove Fejsbuk i Instagram stranice. Da su ljudi zainteresovani za sadržaj koji im ova kulturna ustanova nudi, pokazuje podatak da je protekle nedelje njihova stranica imala 10.000 pregleda.
  • 30.03.2020
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programima
Dom kulture Gračanica je i za treću nedelju, koliko već traje ograničeno kretanje i vandredno stanje izazvano koronavirusom, pripremio programe u okviru "Kulture u doba Korone".
  • 29.03.2020
Večeras razgovor sa pesnikom Gojkom Božovićem
Za sve ljubitelje književnosti, Dom kulture Gračanica za petak je pripremio književno-tribinski program, u 18 časova održaće se onlajn razgovor sa pesnikom, književnim kritičarem, esejistom i izdavačem Gojkom Božovićem iz Beograda.
  • 27.03.2020