Vesti
Kultura

Gračanica: Rajko Petrov Nogo dobitnik nagrade "Lazar Vučković"

U Domu kulture “Gračanica” održani su pesnički susreti "Lazar Vučković“. Dobitnik ovogodišnjeg priznanja je pesnik, esejista i književni kritičar Rajko Petrov Nogo.
Gračanica: Rajko Petrov Nogo dobitnik nagrade
Ilustracija (Foto Kim)

Ovi pesnički susreti se organizuju u čast pesnika Lazara Vučkovića koji je stradao na Ohridskom jezeru, a okupljaju stvaraoce iz svih krajeva Srbije. Manifestacija je svečano otvorena danas u 12 časova u Prizrenskoj Bogosloviji.

Žiri u sastavu: Radoslav Zlatanović, Radomir Stojanović, Darinka Vučinić, Dragana Zečević i Rada Komazec doneo je jednoglasnu odluku da dobitnik nagrade ovogodišnjih pesničkih susreta bude pesnik Rajko Petrov Nogo.

“Rajko Petrov Nogo jedan je od najvećih srpskih pesnika savremenog doba, prepoznatljiv po izuzetnoj patriotskoj liri. Veliki deo tog opusa posvećen je temama stradanja srpskog naciona uopšte, a u tom kontekstu posebno srba na KiM. Deo tih pesničkih numera zastupljen je u najnovijem broju časopisa “Stremljenja”. On majstorskom pesničkom i vrhunskom profesionalnom tehnikom ispisuje neponovljive pesničke numere o trajanju srpskoga naroda i njegove istorije, sa naglašenim tonom očuvanja tradicionalnog identiteta naroda”, rekla je Rada Komazec opisujući poeziju Rajka Petrova Noga.

Pesnik, esejista i književni kritičar, Rajko Petrov Nogo zbog zdravstvenih problema nije prisustvovao dodeli nagrade, ali je prisutnima pročitano njegovo pismo.

“Razumem da ste me nagradili za minuli rad, za pesme i eseje o našem skupom početnom prostoru, za trajnu očaranost jedinstvenim freskoslikarstvom i neimarstvom Kosova i Metohije, za privilegiju što svaki Srbin ima dva mesta rođenja, jedno ono gde si se rodio, a ‘negde se moraš roditi’ , izgovorio je Ivo Andrić, a drugo rodno mesto svakog Srbina je, razume se, Kosovo i Metohija. Ovo vam poručuje onaj koji je već odavno izabrao da bude Kosovac, ‘iz novih fresaka stara tuga veje, nije sve propalo, kad propalo sve je’”, poručio je Petrov Nogo u pismu.

Direktor "Jedinstva“ (NIJP Panorama) Svetozar Vlahović kazao je da ova manifestacija postaje tradicija, te da će kako je rekao, trajati vekovima.

“Ovaj Dom kulture više nije u bukvalnom smislu dom kulture, ovo već prelazi u hram koji organizuje takve manifestacije, da bi mnogi gradovi u centralnoj Srbiji poželeli jednu vrstu takvog organizacionog nastupa pred vama i u ovom domu”, kazao je Vlahović.

Pesnički karavan nastavlja svoj put i sutra će posetiti Osojane u 10 časova, Banje u 12 časova, a završiti sa kazivanjem stihova u Mitrovačkom dvoru u 16 časova.

U okviru aktivnosti kosovsko-metohijskog odbora Matice srpske izdvaja se književno veče akademika Matije Bećkovića i predstavljanje novog izdanja njegove knjige „Kosovo, najskuplja srpska reč“. Veče i razgovor o knjizi održaće se u Bogosloviji Sveti Kirilo i Metodije u Prizrenu sutra u 19 časova.Ostale vesti

Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020
„Femart“ festival u Prištini: Solidarnost i upornost
U Prištini se po osmi put održava Međunarodni festival umetnika i aktivista „Femart“. „To je prvi i jedini feministički festival na Kosovu, ujedno i najveći na Balkanu koji već godinama okuplja umetnike i aktiviste iz celog sveta”, kazala je za RTV Kim menadžerka Femart-a Venera Ismailji.
  • 19.10.2020
Glumici Ivani Kovačević nagrada na
Ivana Kovačević, glumica Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, nagrađena je na festivalu "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru za ulogu Hekube u predstavi "Žene iz Troje" Nebojše Bradića.
  • 17.10.2020
Mitrovica: Izložbom dečjih radova otvoren
Festival dečjeg stvaralaštva “Kaktus”, drugi po redu, počeo je sinoć u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.
  • 17.10.2020