Vesti
Kultura

Gračanica: Radionice karikature

U Domu kulture Gračanica počela je trodnevna radionica karikature. “Zadatak polaznika je da se prepuste mašti“, poručio je karikaturista i ilustrator Nikola Dragaš.
Gračanica: Radionice karikature
Radionica karikature u Gračanici (Foto Kim)

Prva škola karikature u Gračanici otvorena ja na inicijativu Doma kulture Gračanica i Omladinskog saveta Gračanica.

Prijavilo se dvadesetak dece sa centralnog Kosova, a razlog je, kako kažu, ljubav prema crtanju.

“Volim da crtam, mislim da je ovo dobra prilika i treba da naučimo sve što možemo“, rekla je Teodora Dimitrijević iz Gračanice.

“Prijavila sam se zato što sam kreativna. Želela sam da na neki način to ispoljim i vidim da li ću se snaći“, kazala je Anđelija Gigić iz Gornje Brnjice.

“Volim da crtam, crtanje je nešto što me privlači. Karikatura je jedna od oblasti u kojima sam dobar, i zato sam odlučio da se prijavim“, rekao je Nikola Velić iz Gračanice.

Tokom trodnevnog kursa deo svog znanja polaznicima će pokušati da prenese karikaturista i ilustrator iz Pančeva Nikola Dragaš. Kaže da će sve one koji su se prijavili pokušati da nauči osnovnim elementima karikature.

“Oni će za ova tri dana imati zadatak da se prepuste mašti. Nije toliko bitno da li dete zna crta ili ne. To je manje važno. Drugi čas je planiran za portret, a treći za karikaturu situacije“, objasnio je Dragaš.

Dragaš je istakao da osim što služi da nas nasmeje, karikatura nas često može upozoriti na neke stvari.

“Što se dece tiče, mislim da je kod njih rano za karikaturu, odnosno za to je potreban određeni broj godina staža, ali danas ćemo se baviti nečim što je bilzu toga, a to je humorističan crtež, jer je to ono što je njima blisko“.

Da li će radionice karikature biti ponovo održane u Gračanici zavisiće od interesovanja i kreativnosti dece.

“Što se mene tiče, ja sam uvek na raspolaganju. Dolazak u Gračanicu za mene prvo ima emotivni karakter, a posle sve ostalo. Ja dugo radim sa decom tako da sam ovde u službi njih“, kaže Dragaš.

“Nadamo se da će biti održana i izložba na kraju. Na osnovu tih radova videćemo koliko je interesovanje dece za ovako nešto“, kazala je slikarka Maja Todić koja pomaže Dragašu tokom radionica.

Radionice karikature namenjene su deci uzrasta od 10 do 15 godina, a održavaju se u Domu kulture Gračanica od 10 do 12 sati.Ostale vesti

Gimnazijalka Mila Mihajlović objavila zbirku ljubavnih pesama
Mila Mihajlović, učenica prvog razreda Gimnazije u Lapljem Selu objavila je u novembru zbirku ljubavnih pesama pod nazivom „Večni trag“.
  • 07.04.2021
Premijera predstave „Deobe“ i Festival „Mali Joakim“ odlažu se za maj
Dva dana pre najavljene premijere u Gračanici, odlaže se izvođenje predstave „Deobe“ u režiji Juga Radivojevića. Zbog novih mera protiv širenja epidemije koje je uvela Vlada Kosova, pomereno je i održavanje 13. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“, saznaje RTV Kim.
  • 06.04.2021
Gračanica: Od 12. do 18. aprila festival
Narodno pozorište u Prištini i Dom kulture "Gračanica" će od 12 do 18. aprila biti domaćini pozorišnog festivala za decu "Mali Joakim".
  • 01.04.2021
Predstava
Premijerno izvođenje koprodukcijske predstave "Deobe" Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta u Prištini, po tekstu Dobrice Ćosića i u režiji Juga Radivojevića, zakazano je za četvrtak, 8. april u 19:00 časova, u Domu kulture u Gračanici.
  • 01.04.2021
Premijera predstave
Porozišna predstava „Polomljeno rebro“ reditelja Janka Cekića, po scenariju Nadice Đorđević, biće premijerno izvedena večeras pred publikom u Gračanici.
  • 31.03.2021
„Presek stanja“ u Mitrovici
Izložba crteža „Presek stanja“ likovnog umetnika Aleksandra Glibetića iz Kraljeva biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 31. marta 2021. godine u 19 časova.
  • 30.03.2021