Vesti
Kultura

Gračanica: Radionice karikature

U Domu kulture Gračanica počela je trodnevna radionica karikature. “Zadatak polaznika je da se prepuste mašti“, poručio je karikaturista i ilustrator Nikola Dragaš.
Gračanica: Radionice karikature
Radionica karikature u Gračanici (Foto Kim)

Prva škola karikature u Gračanici otvorena ja na inicijativu Doma kulture Gračanica i Omladinskog saveta Gračanica.

Prijavilo se dvadesetak dece sa centralnog Kosova, a razlog je, kako kažu, ljubav prema crtanju.

“Volim da crtam, mislim da je ovo dobra prilika i treba da naučimo sve što možemo“, rekla je Teodora Dimitrijević iz Gračanice.

“Prijavila sam se zato što sam kreativna. Želela sam da na neki način to ispoljim i vidim da li ću se snaći“, kazala je Anđelija Gigić iz Gornje Brnjice.

“Volim da crtam, crtanje je nešto što me privlači. Karikatura je jedna od oblasti u kojima sam dobar, i zato sam odlučio da se prijavim“, rekao je Nikola Velić iz Gračanice.

Tokom trodnevnog kursa deo svog znanja polaznicima će pokušati da prenese karikaturista i ilustrator iz Pančeva Nikola Dragaš. Kaže da će sve one koji su se prijavili pokušati da nauči osnovnim elementima karikature.

“Oni će za ova tri dana imati zadatak da se prepuste mašti. Nije toliko bitno da li dete zna crta ili ne. To je manje važno. Drugi čas je planiran za portret, a treći za karikaturu situacije“, objasnio je Dragaš.

Dragaš je istakao da osim što služi da nas nasmeje, karikatura nas često može upozoriti na neke stvari.

“Što se dece tiče, mislim da je kod njih rano za karikaturu, odnosno za to je potreban određeni broj godina staža, ali danas ćemo se baviti nečim što je bilzu toga, a to je humorističan crtež, jer je to ono što je njima blisko“.

Da li će radionice karikature biti ponovo održane u Gračanici zavisiće od interesovanja i kreativnosti dece.

“Što se mene tiče, ja sam uvek na raspolaganju. Dolazak u Gračanicu za mene prvo ima emotivni karakter, a posle sve ostalo. Ja dugo radim sa decom tako da sam ovde u službi njih“, kaže Dragaš.

“Nadamo se da će biti održana i izložba na kraju. Na osnovu tih radova videćemo koliko je interesovanje dece za ovako nešto“, kazala je slikarka Maja Todić koja pomaže Dragašu tokom radionica.

Radionice karikature namenjene su deci uzrasta od 10 do 15 godina, a održavaju se u Domu kulture Gračanica od 10 do 12 sati.Ostale vesti

Živojin Rakočević dobitnik gran prija na festivalu „Pro poet“
Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević dobitnik je glavne nagrade na Međunarodnom književnom festivalu u Inđiji „Pro poet“.
  • 29.05.2023
Počinju Vidovdanske svečanosti: Dečija smotra folklora u Arhangelima
Tradicionalna dečija smotra folklora pod nazivom "U susret Vidovdanu" kojom ujedno počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine biće održana u subotu, 27. maja u porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.
  • 25.05.2023
Spasovdanski dani u Prizrenu
Dom kulture „Gračanica“ i Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena organizuju „Spasovdanske dane u Prizrenu“ 24. i 25. maja. Posetioce očekuje promocija knjiga Mitre Reljić, izložba slika nastalih na koloniji „Jesen u Prizrenu“ 2022, kao i nastupi vokalnih solista i kazivanje stihova pesnika.
  • 24.05.2023
Mira Lolić Močević Srbima na Kosovu: Vi čuvate ono najsvetije
"Ako napustimo Kosovo i Metohiju onda će nestati Srba. Mi smo pupčanom vrpcom vezani za Kosovo i Metohiju", kazala je Mira Lolić Močević, autorka filma "Ako te se sjetim samo" sinoć premijerno prikazanog u Gračanici.
  • 24.05.2023
’’Jahao sam prema drvoredima – izabrane pesme 1981-2021’’: Duhovna vatra kojoj se uvek vraćamo
Promocija knjige “Jahao sam prema drvoredima – izabrane pesme 1981-2021” Ace Vidića održana je večeras Gradskoj biblioteci “Vuk Karadžić” u Kosovskoj Mitrovici.
  • 23.05.2023
PR kvintet u ’’Akvarijusu’’
Petar Rakić kvintet kojeg čine istaknuti muzičari mitrovičke muzičke scene nastupiće u PКC "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u sredu, 24. maja od 21.00.
  • 23.05.2023