Vesti
Kultura

Gračanica: Promovisan “Vidovdanski glasnik”

U galeriji Doma kulture u Gračanici promovisan je 27. broj časopisa "Vidovdanski glasnik". Glavni i odgovorni urednik časopisa Živojin Rakočević je istakao da se u novom broju časopisa pojavljuju tekstovi koji govore o “suštinskom probemu KiM”.
Gračanica: Promovisan “Vidovdanski glasnik”
Sa promocije časopisa (Foto Kim)

Za novi broj "Vidovdanskog glasnika" govorili su urednici Žarko Milenkovići i Živojin Rakočević, kao i pisac Đorđe Jevtić.

“`Vidovdanski glasnik` zastupa autore koji stvaraju i misle između dva Vidovdana. Tradicionalno `Vidovdanski glasnik` otvara prošlogodišnja beseda dobitnika nagrade `Zlatini krst kneza Lazara` Ivana Negrišorca `Gračanačka ispovet`, slede tekstovi Gojka Božovića, intervju Bojana Suđića, kao i drugi”, rekao je Žarko Milenković.

Zamisao uređivačkog tima ‘”Vidovdanskog glasnika” je bila da sadrži autorske tekstove koji se pvi put pojavljuju, kazao je glavni i odgovorni urednik časopisa Živojin Rakočević.

“Pojavljulju se tektsovi sa malim izuzecima koji govore o suštinskom problemu Kosova i Metohije i poetike koja se vezuje za naše nasleđe i Vidovdan, ali se možda po prvi put među koricama `Vidovdanskog glasnika` nude neka konkretna rešenja, primeri za modele opstanka naše kulturne baštine i nasleđa na KiM”, rekao je Rakočević i dodao da će u budućnosti biti važan tekst dr Velibora Džomića o modelima rešavanja statusa crkava i manastira na KiM.

“Vidovdanski glasnik služi stvarajućoj umetnosti, stvarajućoj misli, stvarajućoj tradiciji”, naveo je Rakočević.

“Tradicija nije kamen, nešto što ne postiji, tradicija nije nešto što bismo samo gledali, `tradicija se teškom mukom stiče i osvaja` kaže Eliot, i samim tim ovaj Vidovdanski glasnik je neka vrsta osvajanaj tradicije, odnosno sticanja s teškom mukom i analiza koja nikako ne zapostavlja savremenu stvarajuću kulturu na KiM i kulturu o KiM”, rekao je Rakočević.

Novnar i pisac Đorđe Jevtić je istakao da je ovaj broj glasnika najoriginalniji do sada i da već godinama odoleva raznim prepekama.

„Ovo je 28. godina kako je počeo da izlazi `Vidovdasnki glasnik`. Jedne godine, 1999. ga nije bilo, već sledeće je izašao ponovo u jednom zaista vrlo interesantnom izdanju, zahvaljujući Vesku Stojkoviću, Srećku Todorovići i Dragomiru Kostiću. Ipak se nije stalo sa objavljivanjem te 2000. godine, započelo se, i evo i dan danas traje `Vidovdanski gasnik` i to je sjajno. Iamo publikaciju koja beleži naš trenutak u vremenu današnjem“, istakao je Jevtić.

"Vidovdanski glasnik" je časopis za književnost i kulturu koji izlazi u Gračanici u okviru “Vidovdanskog pesničkog bdenija”.

Štampanje "Vidovdanskog glasnika" pomoglo je Ministrastvo kulture i informisanja Republike Srbije.Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020