Gračanica: Promocija nove knjige Ranka Đinovića

U Domu kulture u Gračanici održan je književni čas i promocija druge po redu knjige ljubavne poezije pod nazivom "Kao mjesec na rubu haljine" pesnika Ranka Đinovića.

Podeli ovaj članak sa:
 • Jasmina Stoiljković, Rada Komazec i Ranko Đinović (Foto Kim)

Ljubav je glavni motiv u Đinovićevoj poeziji, a neretko se kroz nju može osetiti i čežnja prema prirodi i zavičaju.

Autor nije krio radost što novu knjigu danas promoviše upravo u Gračanici.

"Ja, kao ponosni pesnik `Jedinstva`, volim što sam ovde, u Domu kulture u Gračanici, na neobično dragom mestu. Što smo ovde svi prijatelji, što se ovde svi znamo", istakao je Đinović.

Glavna i odgovorna urednica "Jedinstva" Rada Komazec, koja je urednik i recezent izdanja, kazala je da nova zbirka poezije Ranka Đinovića pokazuje da je on majstorski ovladao ljubavnom poezijom i da je na "velika vrata" ušao u svet ljubavne lirike.

"On se u ovim pesmama pojavljuje kao romantičar otvorene čulnosti i velikog senzibiliteta, te na lako razumljiv i estetski vredan način nadahnuto kazuje o ljubavi. Suština i snaga ljubavnih osećaja uslovljene su raznim životnim, ličnim, društvenim ili opštim momentima. Ljubavna osećanja se u ovoj knjizi javljaju kao ljubavna čežnja, patnja, zanos, oduševljenje i divljenje prema voljenoj. Za Đinovića je ljubav dosezanje ideala, sjedinjenje sa voljenom osobom. Ljubav kao gubitak sebe, kao bol, kao iracionalna dubinska emocija od zanosnog lirskog, do bolnog meditativnog", kazala je Komazec.

Književni čas je bio ispraćen recitovanjem Đinovićevih stihova koje je govorila glumica Narodnog pozorišta iz Prištine Jasmina Stoiljković.

Po završetku programa Đinović je, kao poklon povodom Međunarodnog dana žena, prisutnim damama uz posvetu podelio po primerak svoje nove knjige.

Ranko Đinović je rođen 1962. godine u Ratkovcu kod Orahovca. Prvu knjigu ljubavne poezije objavio je prošle godine pod nazivom "Noćas gospo moja". Pesme su mu prevođene na ruski, beloruski, grčki, poljski, italijanski, francuski i druge jezike.

 

Ostale vesti

 • Književni okršaj za hrabre pesnike

  Književni okršaj za hrabre pesnike

  Galerija „Akvarijus“ u severnom delu Kosovske  Mitrovice poznato je mesto na kome se okupljaju umetnici. Oni koji umetnost prate večeras će moći da uživaju u književnom okršaju.

 • Ulična poezija

  Ulična poezija

  Učenici Građevinsko-saobraćajne škole i njihova profesorka srpskog jezika, Marija Кaradžić danas su na ulicama Gračanice, povodom Svetskog dana poezije, recitovali stihove i prolaznicima  delili prigodne poklone.

 • Gračanica: Svetski dan pozorišta za decu

  Gračanica: Svetski dan pozorišta za decu

  Povodom Svetskog dana pozorišta za decu u Domu kulture u Gračanici će danas biti prikazan dokumentarni film “Isoland” autorke Nikoline Spasić. Projekciju filma će pratiti tribina „Glumac u Pozorištu za decu“.

 • Slovo o jeziku: govor Sirinićke župe

  Slovo o jeziku: govor Sirinićke župe

  Sirinićka župa je, uz Sredačku župu, Goru, Opolje i Prizrenski Podgor, jedna od župa u okolini Prizrena. Nalazi se u kotlini gornjeg toka reke Lepenac, severoistočno od Šar planine. Specifična je po mnogo čemu, između ostalog, i po govoru.

 • ’’Ivkova slava’’ na repertoaru NPP-a početkom maja

  ’’Ivkova slava’’ na repertoaru NPP-a početkom maja

  Ansambl NPP-a uz podršku kolega iz Niša otpočeo je sa radom na predstavi "Ivkova slava" koja će premijerno biti izvedena u Gračanici 08. maja. Reditelj Bojan Stojčetović najavljuje scensko izmeštanje čuvenog komada Stevana Sremca na Kosovo i Metohiju.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane