Vesti
Kultura

Gračanica: Promocija nove knjige Ranka Đinovića

U Domu kulture u Gračanici održan je književni čas i promocija druge po redu knjige ljubavne poezije pod nazivom "Kao mjesec na rubu haljine" pesnika Ranka Đinovića.
Gračanica: Promocija nove knjige Ranka Đinovića
Jasmina Stoiljković, Rada Komazec i Ranko Đinović (Foto Kim)

Ljubav je glavni motiv u Đinovićevoj poeziji, a neretko se kroz nju može osetiti i čežnja prema prirodi i zavičaju.

Autor nije krio radost što novu knjigu danas promoviše upravo u Gračanici.

"Ja, kao ponosni pesnik `Jedinstva`, volim što sam ovde, u Domu kulture u Gračanici, na neobično dragom mestu. Što smo ovde svi prijatelji, što se ovde svi znamo", istakao je Đinović.

Glavna i odgovorna urednica "Jedinstva" Rada Komazec, koja je urednik i recezent izdanja, kazala je da nova zbirka poezije Ranka Đinovića pokazuje da je on majstorski ovladao ljubavnom poezijom i da je na "velika vrata" ušao u svet ljubavne lirike.

"On se u ovim pesmama pojavljuje kao romantičar otvorene čulnosti i velikog senzibiliteta, te na lako razumljiv i estetski vredan način nadahnuto kazuje o ljubavi. Suština i snaga ljubavnih osećaja uslovljene su raznim životnim, ličnim, društvenim ili opštim momentima. Ljubavna osećanja se u ovoj knjizi javljaju kao ljubavna čežnja, patnja, zanos, oduševljenje i divljenje prema voljenoj. Za Đinovića je ljubav dosezanje ideala, sjedinjenje sa voljenom osobom. Ljubav kao gubitak sebe, kao bol, kao iracionalna dubinska emocija od zanosnog lirskog, do bolnog meditativnog", kazala je Komazec.

Književni čas je bio ispraćen recitovanjem Đinovićevih stihova koje je govorila glumica Narodnog pozorišta iz Prištine Jasmina Stoiljković.

Po završetku programa Đinović je, kao poklon povodom Međunarodnog dana žena, prisutnim damama uz posvetu podelio po primerak svoje nove knjige.

Ranko Đinović je rođen 1962. godine u Ratkovcu kod Orahovca. Prvu knjigu ljubavne poezije objavio je prošle godine pod nazivom "Noćas gospo moja". Pesme su mu prevođene na ruski, beloruski, grčki, poljski, italijanski, francuski i druge jezike.

 Ostale vesti

Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023
Promocija knjige aforizama Jovana Zafirovića večeras u Gračanici
Knjiga aforizama „Glavom kroz stid“ autora Jovana Zafirovića, biće predstavljena gračaničkoj publici u Domu kulture večeras u 19.00 časova.  U programu, pored autora, učestvuju Ivana Vanovac, Aleksandar Dunđerin i Žarko Milenković.
  • 15.03.2023
„Nedelja Kosova i Metohije“ u Matici srpskoj
Matica srpska, najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija, organizuje „Nedelje Kosova i Metohije“ od 20 do 24. marta 2023. godine u Novom Sadu.
  • 15.03.2023
Koncert “Metohijska pojanja” održan u Mitrovačkom dvoru
Koncert „Metohijska pojanja“ autora Svetislava Božiča održan je sinoć u Mitrovačkom dvoru u okviru manifestacije „U susret jubileju“ kojom Fakultet umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ove godine obeležava 50 godina svog postojanja i rada.
  • 08.03.2023
Festival ženskog stvaralaštva od 7. do 10. marta u PKC
Festival ženskog stvaralaštva (FEŽES) 2023. počinje sutra u 18 sati i 30 minuta otvaranjem izložbe dečjih radova, koje potpisuju polaznici "Malog ateljea" i "Likovnog ateljea".
  • 06.03.2023