Gračanica: Promocija nove knjige Ranka Đinovića

U Domu kulture u Gračanici održan je književni čas i promocija druge po redu knjige ljubavne poezije pod nazivom "Kao mjesec na rubu haljine" pesnika Ranka Đinovića.

Podeli ovaj članak sa:
  • Jasmina Stoiljković, Rada Komazec i Ranko Đinović (Foto Kim)

Ljubav je glavni motiv u Đinovićevoj poeziji, a neretko se kroz nju može osetiti i čežnja prema prirodi i zavičaju.

Autor nije krio radost što novu knjigu danas promoviše upravo u Gračanici.

"Ja, kao ponosni pesnik `Jedinstva`, volim što sam ovde, u Domu kulture u Gračanici, na neobično dragom mestu. Što smo ovde svi prijatelji, što se ovde svi znamo", istakao je Đinović.

Glavna i odgovorna urednica "Jedinstva" Rada Komazec, koja je urednik i recezent izdanja, kazala je da nova zbirka poezije Ranka Đinovića pokazuje da je on majstorski ovladao ljubavnom poezijom i da je na "velika vrata" ušao u svet ljubavne lirike.

"On se u ovim pesmama pojavljuje kao romantičar otvorene čulnosti i velikog senzibiliteta, te na lako razumljiv i estetski vredan način nadahnuto kazuje o ljubavi. Suština i snaga ljubavnih osećaja uslovljene su raznim životnim, ličnim, društvenim ili opštim momentima. Ljubavna osećanja se u ovoj knjizi javljaju kao ljubavna čežnja, patnja, zanos, oduševljenje i divljenje prema voljenoj. Za Đinovića je ljubav dosezanje ideala, sjedinjenje sa voljenom osobom. Ljubav kao gubitak sebe, kao bol, kao iracionalna dubinska emocija od zanosnog lirskog, do bolnog meditativnog", kazala je Komazec.

Književni čas je bio ispraćen recitovanjem Đinovićevih stihova koje je govorila glumica Narodnog pozorišta iz Prištine Jasmina Stoiljković.

Po završetku programa Đinović je, kao poklon povodom Međunarodnog dana žena, prisutnim damama uz posvetu podelio po primerak svoje nove knjige.

Ranko Đinović je rođen 1962. godine u Ratkovcu kod Orahovca. Prvu knjigu ljubavne poezije objavio je prošle godine pod nazivom "Noćas gospo moja". Pesme su mu prevođene na ruski, beloruski, grčki, poljski, italijanski, francuski i druge jezike.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane