Vesti
Kultura

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića
Dom kulture "Gračanica" (Foto Dom kulture "Gračanica")

„Mato Uljarević je veoma inventivan autor sa izrazitom poetičkom samosvješću. On mahinalno i efektno registruje svakodnevicu, notira njene apsurdne crte i situacije, kritički hvata stvarnost – ali je istovremeno igrivo otuđuje i kontekstualizuje, zbog čega njegovi lirski zapisi zrače višesmislenom i privlačnom neodređenošću. U pesničkom rukopisu pesnika prilično jasno odzvanja ona tipično tadićevska gorko-ironijska nota, kojoj dugujemo neke od ponajboljih pesama srpske današnjice“, zapisao je Želidrag Nikčević u recenziji ove zbirke.

Mata Uljarević je rođen u Podgorici 1997. godine, diplomirao je na specijalističkim studijama vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti na Cetinju. Dobitnik je više nagrada za umetničko stvaralaštvo. Član je udruženja likovnih umetnika Crne Gore, reditelj i scenarista dva filma u produkciji („Uroš“, „Burna brežina“).

U razgovoru učestvuju: Žarko Milenković, Živojin Rakočević i autor.Ostale vesti

Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023