Vesti
Kultura

Gračanica: Promocija knjige Branka Ristića

Promocija zbirke pesama „Sudilište“ autora Branka Ristića biće održana u sredu 10. maja 2023. godine sa početkom u 20.00 časova u Domu kulture „Gračanica“.
Gračanica: Promocija knjige Branka Ristića
Dom kulture Gračanica (Foto Igor Vuković)

Na promociji će pored autora govoriti recezenti Tiodor Rosić i Jeremija Lazarević, te izdavač Dejan Mastilović.

„Pesme ove knjige su dokumentarne, molitvene, prožete trpeljivom patnjom, scenama stradanja, toplinom i ljubavlju. Zato se pesnik obraća Svetotvorcu i Svedržitelju“ ističe u recenziji Tiodor Rosić, dok Jeremija Lazarević naglašava da nas Ristić ovom zbirkom „poziva i opominje da pređemo granicu samopatnje i potištenosti i da se latimo, svako onoga što može i čime ume, da ’nedobro pobedimo i osvanemo u samodostojanstvu svojih predaka’“.

Branko Ristić (1961) rođen je u Velikom Šiljegovcu kod Кruševca. Osnovne i magistarske studije završio je na Filozofskom fakultetu u Skoplju, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Profesor je na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa sedištem u Кosovskoj Mitrovici. Bavi se naučnim radom, autor je više studija iz oblasti književnosti za decu. Prevodi sa bugarskog, ruskog i makedonskog jezika.

Do sada je objavio osam knjiga pesama: „Anatomija jednog zašto?“ (1987), „Dolazi čekanje“ (1993), „Ni ime na sebi“ (1997), „Raspet u snu“ (2000), „Molitva za Кosovo“ (2011), „Rasečen plamen“ (na bugarskom 2014), „Čudak“ (2018) i „Sudilište“ (2022).Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023