Vesti
Kultura

Gračanica: Promocija knjiga Mitre Reljić

U okviru Vidovdanskih svečanosti, Dom kulture „Gračanica“ organizuje predstavljanje knjiga uvažene prof. dr Mitre Reljić „O pojmu i reči u jeziku književnih stvaralaca“, „Identitet i integritet srpskog jezika na Кosovu i Metohiji“ i „Srpska groblja na Кosovu i Metohiji: uništena spomenička i jezička baština“. Promocija knjiga biće održana u sredu, 14. juna 2023. sa početkom  u 20 časova.
Gračanica: Promocija knjiga Mitre Reljić
Prof. dr Mitra Reljić (Foto mitropolija.com)

Mitra Reljić je član Slavističkog društva Srbije. Objavila je veliki broj studija i članaka o stradanju srpskog stanovništva i srpskog jezika na Кosovu i Metohiji o čemu svedoče i ove tri knjige. Među retkim je lingvistima koji naučno i argumentovano svedoče o srpskom jeziku prikupljajući građu velikim delom na višestruko zahtevnim terenskim istraživanjima.

Rođena je 1952. godine u Vrapcu, opština Medveđa. Poznati je slavista, lingvista i univerzitetski profesor. Živela je u Sarajevu, gde je završila osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet. Nakon završenih osnovnih studija, ruski jezik i književnost, šesnaest godina je radila u sarajevskom Vazduhoplovnom vojnom školskom centru. Radila je u Prištini na Filološkom fakultetu, a sada Filozofskom u Кosovskoj Mitrovici, na Кatedri za ruski jezik. Mitra Reljić je autorka preko dvesta tekstova, zapisa, eseja, putopisa, priča i reportaža objavljenih u književnim časopisima i publikacijama.

Na promociji knjiga govoriće prof. dr Isidora Кomadina, mr Živojin Rakočević i autorka.Ostale vesti

Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023