Vesti
Kultura

Gračanica: Promocija knjiga ,,Grad bola" i ,,Valcer odbacenih" autora Meti Kamberija

Promocija knjiga „Grad bola“ i „Valcer odbačenih“ autora Metija Кamberija biće održana u četvrtak 03. novembra 2022. godine u 14 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ u Domu kulture "Gračanica". 
Gračanica: Promocija knjiga ,,Grad bola
Dom kulture "Gračanica" (Foto Dom kulture Gračanica)

Meti Kamberi rođen je 29. novembra 2000. godine u Nišu, u siromašnoj romskoj porodici. Odrastao je uz nepismenu majku, koja se bavi skupljanjem sekudarnih sirovina, dok oca nikad nije upoznao. Vreme je provodio sa bratom na ulicama Niša i prosio. Pošto ga je majka ostavila, promenio je tri hraniteljske porodice do svoje dvanaeste godine, kada je smešten u Dom za nezbrinutu decu „Duško Radović”. Praktično, bez znanja čitanja i pisanja, zahvaljujući snazi volje uspeo je da promeni svoj život. Završio je srednju školu sa odličnim uspehom. Nakon punoletstva, kako zakon predviđa, morao je da napusti smeštaj u domu. Počeo je da radi na građevini i snalazio se uz pomoć prijatelja.

Roman „Grad bola“ je autobiografski roman u kome Кamberi opisuje svoje iskustvo odbačenosti i odrastanja na ulici, kao i životu u hraniteljskim porodicama i Domu za nezbrinutu decu, na ovaj roman se nadovezuje i roman „Grad greha“, dok je najnovije ostvarenje ovog autora „Valcer odbačenih“ fikcijski roman koji govori o iskušenjima svakodnevnog života i posledicama loših izbora.

O sopstvenom iskustvu i romanima govoriće sam autor.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022