Vesti
Kultura

Gračanica: Promocija knjiga ,,Grad bola" i ,,Valcer odbacenih" autora Meti Kamberija

Promocija knjiga „Grad bola“ i „Valcer odbačenih“ autora Metija Кamberija biće održana u četvrtak 03. novembra 2022. godine u 14 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ u Domu kulture "Gračanica". 
Gračanica: Promocija knjiga ,,Grad bola
Dom kulture "Gračanica" (Foto Dom kulture Gračanica)

Meti Kamberi rođen je 29. novembra 2000. godine u Nišu, u siromašnoj romskoj porodici. Odrastao je uz nepismenu majku, koja se bavi skupljanjem sekudarnih sirovina, dok oca nikad nije upoznao. Vreme je provodio sa bratom na ulicama Niša i prosio. Pošto ga je majka ostavila, promenio je tri hraniteljske porodice do svoje dvanaeste godine, kada je smešten u Dom za nezbrinutu decu „Duško Radović”. Praktično, bez znanja čitanja i pisanja, zahvaljujući snazi volje uspeo je da promeni svoj život. Završio je srednju školu sa odličnim uspehom. Nakon punoletstva, kako zakon predviđa, morao je da napusti smeštaj u domu. Počeo je da radi na građevini i snalazio se uz pomoć prijatelja.

Roman „Grad bola“ je autobiografski roman u kome Кamberi opisuje svoje iskustvo odbačenosti i odrastanja na ulici, kao i životu u hraniteljskim porodicama i Domu za nezbrinutu decu, na ovaj roman se nadovezuje i roman „Grad greha“, dok je najnovije ostvarenje ovog autora „Valcer odbačenih“ fikcijski roman koji govori o iskušenjima svakodnevnog života i posledicama loših izbora.

O sopstvenom iskustvu i romanima govoriće sam autor.Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023