Vesti
Kultura

Gračanica: Projekcijom filmskih ostvarenja za najmlađe završen peti KMMFF

Peti “Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival” (KMMFF), koji se od 11. – 14. decembra pod sloganom "Ovde" održavao u Domu kulture u Gračanici, završen je izvlačenjem novčane nagrade za posetioce.
Gračanica: Projekcijom filmskih ostvarenja za najmlađe završen peti KMMFF
Foto: Kosovo online

Zoran Živić osvojio je vaučer u vrednosti od 5.000 dinara, a pravo da učestvuju u nagradnoj igri posetioci festivala stekli su kupovinom ulaznice za neku od projekcija koje su bile organizovane u 17, 19 i 21 čas.

Treći festivalski dan bio je rezervisan za najmlađe gledaoce, dok je festival zatvorio crtani film “Čuvena invazija medveda na Siciliju”.

U toku programa posetioci petog KMMFF-a mogli su da odgledaju 13 domaćih i evropskih filmskih ostvarenja.

Po tradiciji, najveće interesovanje publike vladalo je za srpskim filmskim novitetima.

Filmovi “Ajvar” Ana Marije Rosi, “Četiri ruže” Vasilija Nikitovića, kao i "zombi komedija" Predraga Ličine “Poslednji Srbin u Hrvatskoj” izazvali su najveću pažnju publike.

Iz gračaničkog Doma kulture najavljuju da već za sledeću godinu planiraju da festivalski "duh" prenesu i na ostale srpske sredine južno o Ibra te da organizuju putujući bioskop i projekcije za građane u izlovanim sredinama.Ostale vesti

“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020