Vesti
Kultura

Gračanica: Premijere dve predstave AP „Janićije Popović“

Amatersko pozorište „Janićije Popović“ će sutra (petak) publici u Gračanici premijerno predstaviti dve predstave, „Slatki nemir“ i „Ničija zemlja“. Ulaz je slobodan.
Gračanica: Premijere dve predstave AP „Janićije Popović“
Dom kulture u Gračanici (Foto Dom kulture)

Aleksandar Gudžić ispred amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ kazao je za RTV Kim da je predstava „Slatki nemir“, od poznatog i priznatog dečijeg stvaraoca Tode Nikoletića, rađena za najmlađu publiku.

„Dečija predstava `Slatki nemir` govori o odrastanjima, o nestašlucima, o prvim zaljubljivanjima, o svemu onome što život deteta čini zanimljivim“, kazao je Gudžić.

Stariji deo ansambla radio je na ozbiljnijoj predstavi pod nazivom „Ničija deca“, a po scenariju Mihaila Laptoševića. Predstava je, kazao je Gudžić, rađena po istinitim motivima i govori „o sudbini običnog čoveka u postkonfiktnom društvu“.

„Predstva prati život petoro mladih ljudi na KiM koji su za vreme ratnih dešavanja izgubili svoje najmilije, ostali bez igde ikoga i suočavaju se sa diskriminacijom jednog sistema. Njihova borba da pronađu svoje najmilije i ostvare osnovna ljudska prava završava se na šalteru različitih činovnika“, kazao je Gudžić.

Predstave će u Domu kulture Gračanica biti izvedene u 19:00 i 20:00 časova. Ulaz je slobodan.

 Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022