Vesti
Kultura

Gračanica: Premijera predstave o Miloševićima

Glumci Narodnog pozorišta Priština sutra će u Domu kulture u Gračanici premijerno izvesti predstavu “Lift - Slobodan šou“, koju po tekstu Jelene Bogavac režira Nenad Todorović.
Gračanica: Premijera predstave o Miloševićima
Sa konferencije NPP (Foto Kim)

„Lift – Slobodan šou“ je postdramska predstava koja se bavi umetničkom analizom devedesetih godina prošlog veka, sa naglaskom na period vladavine Slobodana Miloševića.

"Ovo je još jedan u nizu mojih tekstova koji u stvari implicira dokumentarnu stvarnost ljudi na sceni i misim da je ona jako važna, da se ’meša’ i stalno ’sudara’ u postdramskom teatru sa dokumenatrnom stvarnošću papirnatog isečka. Tekst za ovu predstavu smo započeli oko Nenadove ideje da se ispituje život civilnog stanovništva devedesetih godina na Kosovu, sa idejom da se na prvom mestu bavimo ponovo biografijom naših glumaca, odnosno naših saradnika iz ovog pozorišta, a zatim da to istraživanje, dramaturško-rediteljsko, malo i proširimo", rekla je Jelena Bogavac na konferneciji za štampu povodom sutrašnje premijere.

“U ovom ansamblu je bazno bilo u toj podeli, kada smo je radili, da imamo tu neku srednju generaciju glumaca iz Prištinskog pozorišta, a sa druge strane, da imamo mlađe i najmlađe Beograđane, koji su sudarili svoja neiskustva iz devedesetih sa njihovim iskustvima iz tih godina. Čini mi se da je baš to bilo jako dobro ’pogonsko gorivo’ da se sudare te dve stvari“, kazao je reditelj predstave Nenad Todorović.

Lik Slobodana Miloševića u predstavi igra Dejan Cicmilović, koji kaže da će ovu ulogu pokušati da iznese onako kako su reditelj i autorka teksta zahtevali od njega.

“Igrati Slobodana Miloševića nije ni jednostavno, ni lako. Pre svega, svako u publici ima jednu određenu predrasudu ili određeno mišljenje o tom čoveku. Da li je on ’balkanski kasapin’ ili ’nacionalni junak’, te će svako i zadržati svoje mišljenje“, kazao je Cicmilović.

Glumac Milorad Kapor u predstavi igra Bila Klintona. Njemu je ovo druga predstava u NPP, i nada se da će ih biti više jer je Narodno pozorište iz Novog Sada, čiji je on član, nedavno potpisalo memorandum o saradnji sa pozorištem iz Prištine.

“Odavno nisam držao ovako kvalitetan tekst u rukama i mislim da on ima usud da se bavi tom tematikom i tim ljudima kojima se bavi, ali da neće doživeti toliko izvedbi koliko zaslužuje. (Ovo je) Savršen balans između preseka događaja iz devedesetih, između kritike, između otvorenih vrata za posmatranje svih tih godina“, rekao je Kapor.

O ovoj predstavi su pre premijere izveštavali najveći svetski mediji, kazao je direktor NPP Predrag Radonjić i dodaje da je velika privilegija što će ova predstava imati svetsku premijeru upravo u Gračanici.

“Mislimo da ste verovatno svi ukačili delić te atmosfere, taj veliki medijski odijum koji je imao pre svega u svetskoj javnosti i mislim da će vama svima biti zanimljivo da sutra pogledate tu našu predstavu“, naveo je Radonjić.

U predstavi igraju: Dejan Cicmilović, Ivana Kovačević, Milorad Kapor, Anika Grujić, Milena Jakšić, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Jovan Zdravković, Uroš Novović, Vasilj Adžić, Marko Panajotović i Omladinski hor „Glee Srbija“ pod vođstvom Dimitrija Dimitrijevića.

Za scenografiju je zadužen Vuk Dautović, kostimi su delo Aleksandra Kovačevića, a video radove potpisuje Igor Marković.

Nakon izvođenja u Gračanici, sledi beogradska premijera ove predstave 18. marta na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.Ostale vesti

’’Uprkos svemu’’ u gradu na Ibru
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića, posvećen radu Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici, priča je o kolektivu koji je pokazao da se ljubav prema umetnosti ne može uništiti. Film koji kroz priču o životu jedne institucije, govori o sudbini srpskog naroda, kulture, postojanja i identiteta na Kosovu, prikazan je sinoć u severnom delu Kosovske Mitrovice.
  • 26.02.2021
Projekcija filma
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića posvećen radu Narodnog pozorišta Priština biće premijerno prikazan danas u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.
  • 25.02.2021
Veče ruskih romansi u Gračanici
U Domu kulture u Gračanici večeras će biti održan Koncert ruskih romansi.
  • 25.02.2021
Ne postoji pilula za sreću
Predstava „Placebo“, po tekstu Aleksandra Jugovića, a u režiji Isidore Goncić, premijerno je izvedena pred publikom u Gračanici. "Predstava je izgledala baš kako sam želela, tako da sam presrećna", rekla je rediteljka nakon premijere. Publika je trud ekipe NPP-a pozdravila dugotrajnim aplauzom.
  • 24.02.2021
Nova pozorišna komedija pred publikom u Gračanici
Crna komedija „Placebo“ po tekstu Aleksandra Jugovića a u režiji mlade rediteljke Isidore Goncić premijerno će biti izvedena večeras pred publikom u Gračanici. Predstavu izvodi Narodno pozorište Priština, a sa domaćim glumcima zajedno na sceni će igrati i nekoliko beogradskih.
  • 24.02.2021
Koncert Ruske romanse u četvrtak u Gračanici

Pokrajinski kulturni centar Priština-Leposavić i Dom kulture „Gračanica“ 25. februara u 19 časova organizuju koncert Ruskih romansi u velikoj sali Doma kulture.

  • 22.02.2021