Vesti
Kultura

Gračanica: Predstavljeno "Stremljenje" i “Put za Dečane“ Svetomira Arsića Basare

U okviru Vidovdanskih svečanosti u Domu kulture Gračanica održano je književno veče na kome je najstarija izdavačka kuća na Kosovu “Panorama-Jedinstvo“, promovisala novi broj književnog časopisa “Stremljenje“ i knjigu Svetomira Arsića Basare „Put za Dečane“.

Gračanica: Predstavljeno
Sa promocije časopisa ''Stremljenje'' i knjige Svetomira Arsića Basare''Put za Dečane'' (Foto Kim)

Književno veče otvorila je dramska i pozorišna umetnica Jasmina Stojiljković čitajući pripovetke iz knjige Svetomira Arsića Basare „Put za Dečane“.

Časopis “Stremljenje” dom svim piscima

Radomir Stojanović pesnik i urednik NIJP “Panorama-Jedinstvo” kazao je da je časopis “Stremljenja” jedini te vrste koji se pojavio previse od šest decenija na Kosovu.

“Sama ta činjenica da traje više od šest decenija govori o potrebi i značaju njegovog nastanka. U međuvremenu pojavljivali su se i gasili mnogi časopisi na kulturnoj srpskog sceni, a jedino je on izdržao čitavo to vreme, zadržao strukturu, možda je menjao samo korice, okupljao i oplemenjivao sadržaj novim književnim imenima. 1960. godina bila je jedna velika poplava darovitih pisaca i pojavila se potreba uza formiranje ovakvog časopisa koji je postao dom svih onih pisaca koji imaju šta da kažu”, istakao je on.

Rada Komazec direktorica NIJP “Panorama-Jedinstvo” istakla je da “Jedinstvo” i njegovi zaposleni svedoče sa se uvek treba boriti.

“Ukoliko sa jasnim ciljem, sa buktinjom hodamo jasnim putem naćićemo izlaz. ‘Jedinstvo’ i njegova izdavačka delatnost tako hoda već 79 godina, zapravo ’ Jedinstvo’ hoda kako hoda i srpski narod na Kosovu i Metohiji, hoda, trpi, pada ali i ustaje. Mi smo ovde na svome, samo par kilometara odavne je naša kuća. Iza naše kuće stoji bogata tradicija vredna poštovanja, predan rad, kvalitet, profesionalna saradnja sa autorima i očuvanje srpskog pisma, jezika i srpskog identiteta. Ovo poslednje posebno je značajno ovde u kolevci svekolikog srpstva”.

Izdavanje knjiga na Kosovu nije samo objavljivanje lepe umetničke reči, nego je i potreba za očuvanjem ćiriličnog pisma, ocenila je Komazec.

“Sve dok se na Kosovu i Metohiji piše ćirilicom, čitaju i pišu ćirilične knjige i govori srpski jezik ovde za Srbe ima budućnosti. Na tom putu za očuvanjem srpskog pisma, jezika, identiteta ’Jedinsvo’ je u misiji već 79 hodina. Svi smo mi prolazni ali Kosovo i Metohija i nadam se ’Jedinstvo ’ su večni. Prolazni sui  otimači, Kosovo nekako po Božijem i zemaljskom zakonu pripada Srbinu i ja se nadam da će tako i da ostane. I Kosovo i ’ Jedinstvo’ da će zauvek da ostanu srpsko” istakla je Komazec.

 “Put za Dečane” – Basarina biografija

Zbirka pripovedaka “Put za Dečane” sastoji se od autobiografskih priča vajara akademika Svetomira Arsića Basare, objasnila je Rada Komazec direktorica NIJP “Panorama-Jedinstvo”.

“U zbirci “Put za Dečane” nalazimo toliko iskrenog koliko može da pruži samo naivno dete koje otvorenog srca gazi po varljivom pašnjaku koji se zove život. Sevce i okolina su prostor u kome se otdija drama života i istorije u kojoj čovek nastoji i želi da preživi uprkos svoj oskudici. Autor život i porodicu sagledava na dva načina i to iz pozicije zrelog čoveka i očima deteta čiji su svi junaci bili njegov formativni deo”, dodala je ona.

Književnik i pesnik Dragomir Kostić naveo je da je pripovetka “Put u Dečane” objavljena iz rukopisa.

“U toj pripovetci Basara je najviše zašao u prošlost. Njena osnovna radnja je još iz vremena turskog ropstva. Opisujući Cvetu, svoju majku koja je tada još bila samo devojčica imala je oko deset godina, autor u vidu eseističkih zapisa izlaže svoje viđenje sveta uopšte”, kazao je Kostić.

Srpski akademik i vajar Svetomir Arsić Basara zahvalio se organizatorima na promociji njegove nove knjige “Put za Dečane”.

“Izražavam zaljenje što nisam u mogućnosti da prisustvujem promociji. Šaljem svima vama veliki pozdrav uz usklik živela Srbija, živelo večno srpsko Kosovo i Metohija”, kazao je akademik Basara koji se publici u Gračanici obratio putem telefonske veze.

Promociju knjige Svetomira Arsića Basare „Put za Dečane“ i novog broja časopisa „Stremljenja“ organizovao je Dom kulture Gračanica i izdavačka kuća NIJP „Panorama-Jedinstvo“.Ostale vesti

Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023