Vesti
Kultura

Gračanica: Predstavljen novi broj ’’Stremljenja’’

U okviru Vidovdanskih svečanosti u Domu kulture Gračanica predstavljen je najnoviji broj časopisa za književnost „Stremljenja“, koji donosi donosi obilje literarnih priloga, poeziju, prozu, eseje, studije i druge tekstove.
Gračanica: Predstavljen novi broj ’’Stremljenja’’
Sa promocije ''Stremljenja'' (Foto Kim)

Časopis "Stremljenja", u izdanju najstarije izdavačke kuće na Kosovu i Metohiji “Panorama-Jedinstvo”, izlazi već šest decenija.

Urednica časopisa Rada Komazec kaže da je „Panorama-Jedinstvo“ i ovoga puta „između dva Vidovdana“ objavila nekoliko knjiga, kao i da ova izdavačka kuća, zbog skromnih sredstava, štampa „isključivo autore sa prostora Kosova i Metohije“.

„Najnoviji broj ’Stremljenja’ donosi obilje literarnih priloga, poeziju, prozu, eseje, studije, prikaze, portrete, kritičke osvrte, likovne ilustracije i druge raznovrsne tekstove koji svi skupa, iz pera preko 30 autora, od kojih su najvećim delom naši autori sa Kosova i Metohije. Sve to govori da je ovo literalno glasilo uistinu verno ogledalo savremenog stvaralaštva kod nas, i da kao takvo zauzima značajno mesto u srpskoj periodici“, kazala je Komazec.

Promocija časopisa praćena je stihovima pesama autora čija su ostvarenja pronašla mesto u ovom časopisu, a koje je kazivala glumica Narodnog pozorišta u Prištini Jasmina Stoiljković.

Gotovo da ne postoji umetnik koji je govorio srpski ili srpsko-hrvatski jezik, a da u "Jedinstvu" nije objavio svoje književne radove, kazao je generalni direktor izdavača “Stremljenja” Svetozar Vlahović.

“’Jedinstvo’ je to omogućavalo zahvaljujući poziciji koju je u to vreme imalo i predstavljalo je jedan značajni novinarski i izdavački organizam koji je imao mogućnosti i kapacitete, želje, volje i prostora da afirmiše mlade. Da afirmiše sve one koji su u tadašnjem trenutku i u tadašnjoj Prištini činili jednu od deset kulturno najjačih sredina u samoj Jugoslaviji, ne samo u Srbiji”, istakao je Vlahović.

O “Stremljenju” je govorio i književnik Ranko Đinović. On je kazao da je svoje prve stihove objavio baš u ovom časopisu, a po nagovoru pesnikinje Darinke Jevrić.

“Osim knjige ‘Dečanski bruj’ koju je objavio Dom kulture Gračanince i ‘Krstopolje’, sve sam svoje ostale knjige objavio u `Jedinstvu` i vrlo sam emotivno vezan za `Jedinstvo`, časopis `Stremljenja` i ljude koji rade u ‘Jedinstvu’, pa je to jedna duplo emotivna veza. Iako imam ponude da svoje rukopise objavim i u drugim kućama, dokle god budem pisao, ja ću biti veran ’Jedinstvu’ i Kosovu i Metohiji”, kazao je Đinović, a zatim sa prisutnima podelio i stihove svoje pesme.

Čast da ove godine svojim radovima otvori stranice “Stremljenja” pripala je pesniku Ratku Popoviću.

Prištinski časopis za književnost, umetnost i kulturu na srpskom jeziku “Stremljenja” prvi put je objavljen maja 1960. godine u izdanju lista "Jedinstvo", kada je oko sebe okupio književne stvaraoce na srpskom i albanskom jeziku.

 Ostale vesti

Večeras razgovor sa pesnikom Gojkom Božovićem
Za sve ljubitelje književnosti, Dom kulture Gračanica za petak je pripremio književno-tribinski program, u 18 časova održaće se onlajn razgovor sa pesnikom, književnim kritičarem, esejistom i izdavačem Gojkom Božovićem iz Beograda.
  • 27.03.2020
Sutra počinje onlajn filmski festival
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programom kulturnih sadržaja. U petak počinje sa radom prvi onlajn filmski festival "Moj of".
  • 26.03.2020
Predstava
Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici objavilo je da će predstava "Strah i beda Trećeg rajha" moći da se pogleda online na njihovom web sajtu pristina.theater.
  • 26.03.2020
Predstavljene ideje o uređenju Galerije Doma kulture
Studenti Fakulteta tehničkih nauka sa Odseka za arhitekturu Prištinskog univerziteta predstavili su danas tri idejna projekta za uređenje Galerije doma kulture „Gračanica“.
  • 25.03.2020
Izložba slika
Zbog epidemije koronavirusa Dom kulture Gračanica je sačinio program kulturnih sadržaja za pet dana u nedelji pod nazivom "Kultura u doba Korone". Današnjii dan posvećen je virtuelnoj slikarskoj izložbi.
  • 24.03.2020
“Poezija je najslobodniji vid izražavanja”
"Poezija je najslobodnija grana umetnosti, najslobodniji vid izražavanja", kazao je uoči Svetskog dana poezije pesnik Žarko Milenković. Profesorka srpskog jezika Radmila Miljković se trudi da ljubav prema poeziji prenese na svoje učenike.
  • 20.03.2020