Vesti
Kultura

Gračanica: Predstavljen novi broj ”Stremljenja”

U čitaonici “Darinka Jevrić” u Doma kulture u Gračanici održano je književno veče na kome je predstavljen najnoviji  broj časopisa za književnost „Stremljenje” u izdanju “Panorame”, kao i celokupna izdavačka produkcija od Vidovdana do Vidovdana.
Gračanica: Predstavljen novi broj ”Stremljenja”
Predstavljen novi broj ”Stremljenja” (Foto Kim)

Knjževno veče otvorila je Jefimija Džinović kazivajući stihove objavljene u “Stremljenju”.

Rada Komezac glavna i odgovorna urednica “Jedinstva” istakla je da iza njihove kuće stoji predan rad, duga i profesionalna saradnja sa autorima, ali i odgovornost čuvanja jezika i pisma kao temelja identiteta naroda.

“Sve dok se na Kosovu govori srpski jezik, piše ćirilicom, srpski narod ima budućnost. Na tom putu i u borbi za očuvanje jezika, pisma i kulture, sveta je misija `Jedinstva` i svih naših izdanja, koji su već 77 godina na tom zadatku i straži, verujem da će tako i ostati”, poručila je Komezac.

Ovde su naša izdanja od prošlog Vidovdana pa do ovog Vidovdana, napomenula je Komezac.

“Bogatstvo `Stremljenja` vidljivo je iz broja u broj, koji donosi obilje poetskih i proznih radova, eseja, studija, portrete pisaca, autora sa Kosova i Metohije koji svedoče da su `Stremljenja` velika tribina i nesvakidašnja ogledala tokova bogatog aktuelnog literalnog stvaranja. Najnoviji broj svedok je kreativnog rukopisa koji se već sedmu deceniju gaji na njegovim stranicama“, kazala je urednica Jedinstva.

Autor knjige “Duša doma” Radomir Stojanović, nekadašnji urednik “Stremljenja”, istako je da je časopis u prvom periodu  težio da afirmiše stvaralaštvo Kosova i Metohije, ali i da održi otvorenost prema drugim sredinama, narodima i njihovim kulturama.

“Takođe je imao za cilj da sačuva i afirmiše bogato kulturno nasleđe ovoga prostora, ostatka njegove materijalne i duhovne kulture. Na stranicama časopisa predstavljeni su i pisci drugih naroda koji su živeli na prostorima Kosova i Metohije. Zbog svih tih vrednosti časopis je postao značajan, cenjen i prepoznatljiv u svim srpskim sredinama i šire”, poručio je Stojanović.

Neposredno pred izbore u Crnoj Gori izdata je knjiga Ranka Đinovića “Litijska blagota”, rodoljubivo pesništvo ispevano je u zbirci. Izraz je istorjske sudbine srpskog naroda, kazala je Rada Komezac.

Takođe predstavljenja je knjiga Radomira Stojanovića “Duša doma” i Nataše Stanković Simić “Priština kroz vreme”, kao i dečija knjiga pesama Miodraga Radomirović iz Kosovske Mitrovice “Nije lako biti dete”.

Prošlogodišnja nagrada “Mirko Čupiš” koju dodeljuje list "Jedinstvo", večeras je, sa zakašnjenjem zbog panedmije, uručena novinaru Večernjih novosti Veliši Tadiću i Miodragu Sekuloviću, zbog izveštavanja tokom višemesečnih litija u Crnoj Gori.Ostale vesti

Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021
Otkazano finalno veče festivala „Medimus“

Usled pogoršane epidemijske situacije na Kosovu, drugo finalno veče festivala srednjevekovne muzike „Medimus“ je otkazano.

  • 29.08.2021