Vesti
Kultura

Gračanica: Počinju “Vidovdanske svečanosti“

Izložbom slika Velizara Krstića u Domu kulture Gračanica večeras će zvanično biti otvorena manifestacija “Vidovdanske svečanosti“ i “Gračanička likovna kolonija“.
Gračanica: Počinju “Vidovdanske svečanosti“
Slike Velizara Krstića (Foto Kim)

Sve je spremno za večerašnju izložbu. U holu Doma kulture postavljene su slike jednog od naših napriznatijih likovnih umetnika i prošlogodišnjeg dobitnika nagrade “Longin“, Velizara Krstića.

“Izložba Velizara Krstića sastoji se od 22 slike, svi radovi su u ulju na platnu i one predstavljaju presek rada ovog umetnika od devedesetih i dvehiljaditih godina“, kazao je urednik likovne galerije u Domu kulture Gračanica Nebojša Jevtić.

Na 20. likovnoj koloniji učestvuje deset umetnika sa Kosova i iz centralne Srbije, rekao je Jevtić.

“Kolonija će trajati sedam dana, umetnici će raditi u galeriji Doma kulture Gračanica, a izložba će biti organizovana 25. juna, uoči Vidovdana“, rekao je Jevtić.

Ovom izložbom počinju i “Vidovdanske svečanosti“, koje se svake godine održavaju od 01. do 28. juna.

Ivan Stojković iz Doma kulture Gračanica kaže da će program ovogodišnjih Vidovdanskih svečanosti biti “opširan i kvalitetan“.

“Iako su Vidovdanske svečanost počele jučerašnjom tribinom u velikoj Sali Doma kulture, zvanično otvaranje biće večeras, na izložbi Velizara Krstića. Program traje čitavog juna“, ističe Stojković.

Dom kulture ove godine proslavlja čak dva jubileja, odnosno 20 godina likovne kolonije i 50 godina KUD “Simonida“ čiji će koncert, uz izložbu fotografija, biti održan 12. juna, navodi Stojković i dodaje:

“Moram da izdvojim koncert YU grupe koji je zakazan za 20. jun, centralnu manifestaciju “Pesničko bdenije“ koja će biti održana 27. juna u porti manastira Gračanica. U svim srpskim opštinama biće izbor za Kosovku devojku, a finale je 26, takođe u porti manastira“.

Na Vidovdan, 28. juna, glumci amaterskog pozorišta “Janićije Popović“ će za najmlađu publiku izvesti jednu od svojih predstava, a biće održan i koncert nedavno otvorene Baletske škole.Ostale vesti

Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023
Promocija knjige aforizama Jovana Zafirovića večeras u Gračanici
Knjiga aforizama „Glavom kroz stid“ autora Jovana Zafirovića, biće predstavljena gračaničkoj publici u Domu kulture večeras u 19.00 časova.  U programu, pored autora, učestvuju Ivana Vanovac, Aleksandar Dunđerin i Žarko Milenković.
  • 15.03.2023