Vesti
Kultura

Gračanica: Počinju “Vidovdanske svečanosti“

Izložbom slika Velizara Krstića u Domu kulture Gračanica večeras će zvanično biti otvorena manifestacija “Vidovdanske svečanosti“ i “Gračanička likovna kolonija“.
Gračanica: Počinju “Vidovdanske svečanosti“
Slike Velizara Krstića (Foto Kim)

Sve je spremno za večerašnju izložbu. U holu Doma kulture postavljene su slike jednog od naših napriznatijih likovnih umetnika i prošlogodišnjeg dobitnika nagrade “Longin“, Velizara Krstića.

“Izložba Velizara Krstića sastoji se od 22 slike, svi radovi su u ulju na platnu i one predstavljaju presek rada ovog umetnika od devedesetih i dvehiljaditih godina“, kazao je urednik likovne galerije u Domu kulture Gračanica Nebojša Jevtić.

Na 20. likovnoj koloniji učestvuje deset umetnika sa Kosova i iz centralne Srbije, rekao je Jevtić.

“Kolonija će trajati sedam dana, umetnici će raditi u galeriji Doma kulture Gračanica, a izložba će biti organizovana 25. juna, uoči Vidovdana“, rekao je Jevtić.

Ovom izložbom počinju i “Vidovdanske svečanosti“, koje se svake godine održavaju od 01. do 28. juna.

Ivan Stojković iz Doma kulture Gračanica kaže da će program ovogodišnjih Vidovdanskih svečanosti biti “opširan i kvalitetan“.

“Iako su Vidovdanske svečanost počele jučerašnjom tribinom u velikoj Sali Doma kulture, zvanično otvaranje biće večeras, na izložbi Velizara Krstića. Program traje čitavog juna“, ističe Stojković.

Dom kulture ove godine proslavlja čak dva jubileja, odnosno 20 godina likovne kolonije i 50 godina KUD “Simonida“ čiji će koncert, uz izložbu fotografija, biti održan 12. juna, navodi Stojković i dodaje:

“Moram da izdvojim koncert YU grupe koji je zakazan za 20. jun, centralnu manifestaciju “Pesničko bdenije“ koja će biti održana 27. juna u porti manastira Gračanica. U svim srpskim opštinama biće izbor za Kosovku devojku, a finale je 26, takođe u porti manastira“.

Na Vidovdan, 28. juna, glumci amaterskog pozorišta “Janićije Popović“ će za najmlađu publiku izvesti jednu od svojih predstava, a biće održan i koncert nedavno otvorene Baletske škole.Ostale vesti

Otvorena Likovna kolonija „Vidovdan 2020“
Izložbom najvrednijih slika iz fundusa Galerije Doma kulture u Gračanici otvorena je 22. Likovna kolonija „Vidovdan 2020“, ali i ovogodišnje „Vidovdanske svečanosti“.
  • 04.06.2020
Likovna kolonija i početak Vidovdanskih svečanosti bez publike
Večeras, u galeriji Doma kulture „Gračanica“ sa početkom u 19 časova, počinju Vidovdanske svečanosti i otvaranje 22. gračaničke Likovne kolonije „Vidovdan 2020“. Otvaranju Kolonije prisustvovaće samo slikari, predstavnici medija i pokrovitelji.
  • 04.06.2020
Virtuelnom izložbom obeležen Međunarodni dan dece
Povodom Međunarodnog dana deteta, organizacija Domovik u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“, a uz podršku UNICEF-a, organizovala je virtuelnu izložbu dečijih radova pod nazivom „Mala umetnost cveta dok sloboda čeka“.
  • 01.06.2020
U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti
Dom kulture Gračanica, bez obzira na epidemiju virusa KOVID-19, za Vidovdanske svečanosti sprema „redovan“ repertoar. Svečanosti će zvanično biti otvorene 04. juna kada će u galeriji Doma kulture početi „Vidovdanska likovna kolonija 2020.“
  • 01.06.2020
„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020