Vesti
Kultura

Gračanica: Počinju "Dani srpskog filma"

U Domu kulture "Gračanica" počinju “Dani srpskog filma”. Naredna dva dana publika će moći da pogleda tri ovogodišnja filmska ostvarenja.
Gračanica: Počinju
Ilustracija, Dom kulture

Na inicijativu Filmskog centra Srbije ova manifestacija biće održana u više od četrdeset bioskopa širom Srbije.

Na repertoaru će se naći domaći igrani filmovi: “Vikend sa ćaletom”, reditelja Miroslava Momčilovića, “Jedini izlaz”, reditelja Darka Nikolića i dokumentarni film “Pejzaži otpora” Marte Popivode, koji je ujedno pobednički film ovogodišnjeg Beldocs festivala.

“Cilj manifestacije je popularizacija srpskog filma sa akcentom na one koji su podržani na konkursima Filmskog centra Srbije, kao i želja da se savremena srpska produkcija učini inspirativnom i pristupčanom što većem broju zainteresovanih gledalaca, posebno mladima”, navode organizatori.

Dom kulture "Gračanica" ovu manifestaciju organizuje i u Кulturno-prosvetnom centru Božidar Mitrović Šandor u Šilovu.

Cena pojedinačne ulaznice za filmove je 100 dinara, osim za dokumentarni film "Pejzaži otpora" za koji se ulaz ne naplaćuje.

Raspored projekcija:

Pejzaži otpora - 29. 10. 2021. u 20.00;

Vikend sa ćaletom - 30. 10. 2021. u 19.00 

Jedini izlaz - 30. 10. 2021. u 21.00.Ostale vesti

Vojvođanska tambura u kosovskom „Vencu“

Nacionalni Ansambl narodnih igara i pesama „Venac“ planira da u svoj repertoar uvrsti i tamburicu, pa su tim povodom u Gračanicu stigli tamburaški eksperti kako bi zajedno sa članovima ovog ansambla pokrenuli radionicu.

  • 07.12.2021
Četiri prva mesta za balerine iz Gračanice

Balerine iz Baletske škole Doma kulture „Gračanica“ osvojile su prva četiri mesta na Prvom internacionalnom takmičenju u klasičnom i modernom baletu, koje organizuje Srpska asocijacija plesnih organizacija (SAPO).

  • 05.12.2021
Gračanica: Svetlom pisana istorija srpske škole glume
U Domu kulture "Gračanica otvorena" je izložba "Vek i po srpske škole glume” višeg umetničkog saradnika na katedri glume Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu Pavla Lazića koja je organizovana povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji.
  • 03.12.2021
Sutra počinje radionica

Dom kulture „Gračanica“ organizuje treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“, koja će trajati od 03. do 09. decembra. Na radionici će učestvovati učenici osnovnih škola, uzrasta od 10 do 15 godina.

  • 02.12.2021
Večeras premijera filmova
U bioskopu Doma kulture Gračanica večeras će biti premijerno prikazana dva filma - "Gučijevi" i "Enkanto".
  • 02.12.2021
Završen „Grafest“. Prva nagrada reditelju Rastku Šejiću
Dodelom priznanja najboljim autorima dokumentarnih filmova i reportaža završen je jubilarni, deseti po redu, Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest". Prva nagrada pripala je Rastku Šejiću iz Beograda za dokumentarni film „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“. Drugo mesto na festivalu osvojila je Radmila Vulićević, a treće Ana Marković.
  • 01.12.2021