Vesti
Kultura

Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”

Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Ilustracija (Foto Kim)

Šesta po redu "Škola filmske magije" počinje 21. i trajaće do 28. avgusta. Ivan Stojković iz Doma kulture "Gračanica" uveren je da će magija i ovoga puta učiniti svoje, te da će se polaznici i predavači uspešno odupreti pandemiji koronavirusa.

"Iako je dosta njih mislilo i pitalo me je da li će biti ovogodišnje ’Škole filsmke magije’ zbog pandemije virusa kovid-19 rekao sam im: ’Da, mi ćemo ovoga puta istrajati’. Iako će predavanja biti organizovana preko aplikacije Zum (Zoom), odnosno ’na daljinu’ milsim da zato školu možemo proširiti ne samo na Gračanicu, već na celu Srbiju, a čak možda i na ceo svet“, rekao je Stojković.

Prijava za "Školu filmske magije" počela je juče (17. avgusta) i trajaće do 20. avgusta. Polaznici mogu biti svi koji žele da nauče nešto više o sedmoj umetnosti, kazao je Stojković.

U okviru škole biće organizovani kursevi iz raznih oblasti filmske industrije koje će držati ugledni i ostvareni stvaraoci i autori, koji svoja iskustva, znanja i veštine žele da prenesu novim generacijama.

Filmski reditelj Danilo Bećković pokušaće da polaznicima približi "osnove filmskog zanata". On smatra da je "Škola filmske magije" dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".

"Ovogodišnja ’Škola filmske magije’ se dešava u specifičnim okolnostima i svetska pandemija sad nije nešto o čemu bi trebali da pričamo, ali ovo je način kako funkcioniše celokupna svetska kinematografija, počev od Kanskog festivala koji je ove godine imao on-lajn izdanje festivala, marketa i radionica. Svi se prilagođavaju trenutnoj situaciji i socijalnom distanciranju. Sve to u srpskim enklavama ima dodatno značenje, s obzirom na to da Srbi na Kosovu i Metohiji žive u jednoj vrsti ’distance’ već mnogo godina", kazao je Bećković.

Za časove scenarija biže zadužena Vesna Radovanović, dok će o kameri govoriti direktor forografije Mihajlo Miha Savić.

"Ono što ću ja predavati su svi elementi koji se tiču fotografske slike kao elementa naracije u filmu, spotovima i u novim tehnologijama takođe, društvene mreže. Uglavnom, sve što mladi danas koriste. Mislim da je tema škole veoma aktuelna i jako je bitno da iz perspektive dok smo još u tome, ispričamo neke priče koje su nas zadesile od početka epidemije do sada i da napravimo neki osvrt na to šta se sve dešavalo", istakao je Savić.

Iako će ovogodišnji časovi biti organizovani preko aplikacije Zum, Bećković i Savić su uvereni da polaznicima to neće predstavljati problem.

Za Dimitrija Rakočevića iz Gračanice koji je redovan učesnik "Škole filmske magije" stečeno iskustvo je nezamenljivo.

"Naučio sam scenski nastup, kako režirati, kako se montira, odnosno, pravi film. Mogu da kažem da je svake godine bilo sve bolje. Sama škola je dobra, ali i učesnici, pogotovo predavači. Preporučio bih budućim polaznicima da razmisle i odaberu kurs koji njima odgovara. Meni se lično dopala gluma i video sam svoj napredak tokom godina", kazao je Rakočević.

Pokrovitelj "Škole filmske magije" je Ministarstvo kulture i informirasanja Vlade Republike Srbije.Ostale vesti

Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020