Vesti
Kultura

Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”

Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Ilustracija (Foto Kim)

Šesta po redu "Škola filmske magije" počinje 21. i trajaće do 28. avgusta. Ivan Stojković iz Doma kulture "Gračanica" uveren je da će magija i ovoga puta učiniti svoje, te da će se polaznici i predavači uspešno odupreti pandemiji koronavirusa.

"Iako je dosta njih mislilo i pitalo me je da li će biti ovogodišnje ’Škole filsmke magije’ zbog pandemije virusa kovid-19 rekao sam im: ’Da, mi ćemo ovoga puta istrajati’. Iako će predavanja biti organizovana preko aplikacije Zum (Zoom), odnosno ’na daljinu’ milsim da zato školu možemo proširiti ne samo na Gračanicu, već na celu Srbiju, a čak možda i na ceo svet“, rekao je Stojković.

Prijava za "Školu filmske magije" počela je juče (17. avgusta) i trajaće do 20. avgusta. Polaznici mogu biti svi koji žele da nauče nešto više o sedmoj umetnosti, kazao je Stojković.

U okviru škole biće organizovani kursevi iz raznih oblasti filmske industrije koje će držati ugledni i ostvareni stvaraoci i autori, koji svoja iskustva, znanja i veštine žele da prenesu novim generacijama.

Filmski reditelj Danilo Bećković pokušaće da polaznicima približi "osnove filmskog zanata". On smatra da je "Škola filmske magije" dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".

"Ovogodišnja ’Škola filmske magije’ se dešava u specifičnim okolnostima i svetska pandemija sad nije nešto o čemu bi trebali da pričamo, ali ovo je način kako funkcioniše celokupna svetska kinematografija, počev od Kanskog festivala koji je ove godine imao on-lajn izdanje festivala, marketa i radionica. Svi se prilagođavaju trenutnoj situaciji i socijalnom distanciranju. Sve to u srpskim enklavama ima dodatno značenje, s obzirom na to da Srbi na Kosovu i Metohiji žive u jednoj vrsti ’distance’ već mnogo godina", kazao je Bećković.

Za časove scenarija biže zadužena Vesna Radovanović, dok će o kameri govoriti direktor forografije Mihajlo Miha Savić.

"Ono što ću ja predavati su svi elementi koji se tiču fotografske slike kao elementa naracije u filmu, spotovima i u novim tehnologijama takođe, društvene mreže. Uglavnom, sve što mladi danas koriste. Mislim da je tema škole veoma aktuelna i jako je bitno da iz perspektive dok smo još u tome, ispričamo neke priče koje su nas zadesile od početka epidemije do sada i da napravimo neki osvrt na to šta se sve dešavalo", istakao je Savić.

Iako će ovogodišnji časovi biti organizovani preko aplikacije Zum, Bećković i Savić su uvereni da polaznicima to neće predstavljati problem.

Za Dimitrija Rakočevića iz Gračanice koji je redovan učesnik "Škole filmske magije" stečeno iskustvo je nezamenljivo.

"Naučio sam scenski nastup, kako režirati, kako se montira, odnosno, pravi film. Mogu da kažem da je svake godine bilo sve bolje. Sama škola je dobra, ali i učesnici, pogotovo predavači. Preporučio bih budućim polaznicima da razmisle i odaberu kurs koji njima odgovara. Meni se lično dopala gluma i video sam svoj napredak tokom godina", kazao je Rakočević.

Pokrovitelj "Škole filmske magije" je Ministarstvo kulture i informirasanja Vlade Republike Srbije.Ostale vesti

Premijerom predstave "Ribarske svađe" u režiji Milana Karadžića, Narodno pozorište u Prištini započinje novu pozorišnu godinu.
  • 25.01.2021
Učenici muzičke škole u Lapljem Selu nagrađeni sa devet priznanja
Na Međunarodnom takmičenju klavirista koje je od 23. do 30. decembra 2020. godine održano u OŠ „Vladimir Đorđević“ u Aleksincu, učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Gračanica – Laplje Selo osvojili su tri treće nagrade i jednu pohvalu. Tako su okončali godinu koja je za njih bila zaista uspešna jer su za nepunih mesec dana osvojili čak devet priznanja i nagrada.
  • 23.01.2021
Tamara Tomanović: Nasilje poprima sve veće razmere

"Nažalost, mislim da će proći i hiljadu godina i da će priča o demonstraciji sile nad slabijima biti aktuelna. Nakon premijere filma "Polomljeno rebro" mnogo žena mi je pisalo da mi kažu da su se pronašle u svakoj mojoj rečenici i šta su sve proživele od partnera. Ni sama nisam bila svesna koliko je nasilje učestalo i ne pričam samo o fizičkom, govorim i o psihičkom nasilju, koje poprima sve veće razmere. Nadam se da će ovaj film ohrabriti one žene koje nemaju snage ili mogućnosti ili se, prosto, plaše da napuste zlostavljača, kaže za Telegraf glumica Tamara Tomanović, junakinja "Polomljenog rebra", koje je podržao Populacioni fond Ujedinjenih nacija.

  • 22.01.2021
Gračanica: Tribina

Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Strah i raseljeništvo u stvaranju mladih“ u okviru koje će predstaviti likovni portret mlade goranske likovne umetnice Julije Hočko. Tribina će se održati u petak u 18 časova putem Fejsbuk stranice Doma kulture.

  • 21.01.2021
„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021