Vesti
Kultura

Gračanica: Počinje da radi “putujući“ bioskop

Premijernim prikazivanjem filma “Izvan granice realnosti“, u Domu kulture u Gračanici večeras zvanično počinje da radi bioskop.
Gračanica: Počinje da radi “putujući“ bioskop
Bioskopska sala (Foto Kim)

Ljubitelji filma moći će da uživaju u najnovijim ostvarenjima domaće i strane kinematografije, a kako je najavljeno, moći će i sami da predlože film koji bi želeli da vide na velikom platnu.

“Rad bioskopa kreće projekcijom „Izvan granica relanosti“ u kome glavne uloge tumače Miloš Biković i Antonio Banderas, nakon toga slede filmovi “Rimpejdž: Totalni haos“, “Dedpul 2“, “Tomb rejder“, “Crni Panter“, “Legenda o kolovratu“ i mnogi drugi, koji će biti u 3D formatu. Biće naslova i za naše najmlađe posetioce. Odmah sledeće nedelje prikazujemo “Ferdinanda“, zatim slede “Zec Petar“, “Cvrle“, “Misija Katmandu“ i mnogi drugi koji će takođe biti u 3D projekciji“, rekao je urednik filmskog programa Boban Jevtić.

Osim gračaničke publike, najnovija filmska ostvarenja biće dostupna i ljubiteljima filma u ostalim srpskim sredinama na Kosovu.

“Putujući bioskop, to znači da projekcije neće biti održavane samo kod nas, u Domu kulture Gračanica, već i u ostalim mestima na Kosovu i Metohiji. Imaćemo projekciju u Štrpcu, Šilovu, Kosovskoj Mitrovici, Goraždevcu, Babinom Mostu i na svakom mestu na KiM gde ima srpskog stanovništva“, kazao je Jevtić.

U Domu kulture u Gračanici i ranije su bili prikazivani filmovi, međutim, projekcije nisu bile redovne. Prema rečima Ivana Stojkovića iz Doma kulture Gračanica, od večeras počinje redovni bioskopski repertoar, što znači da će tokom nedelje biti prikazan jedan ili više filmova.

“To će biti zaista redovan filmski repertoar, što znači da ako Beograd bude imao film danas, Gračanica će ga imati danas, eventualno već sutra“, rekao je Stojković.

Poslednja istraživanja pokazuju da bioskopske sale u centralnoj Srbiji sve češće ostaju bez publike.

Stojković tvrdi da se to u Gračanici neće dogoditi jer, kako kaže, “gračanička publika ne jenjava“.

“Gračanička publika mora da dobije svu pohvalu, što se tiče odaziva na svim kulturnim događajima i mi im se zahvaljujemo, jer su oni nama, zapravo, ’vetar u leđa’ koji nam daje snagu i volju da mi za njih sve te kulturne događaje organizujemo“, rekao je Stojković.

Otvaranje bioskopa je za većinu meštana Gračanice dobra vest.

“To je jedna velika stvar za naše meštane, jer ljudima ovde zaista fali grad, a ovo je još jedan korak da od Gračanice napravimo jedan mali gradić“, kazao je Petar Đorđević.

“Ovoj srpskoj zajednici su neophodna kulturna dešavanja, nedostaje nam pravi kulturni centar, svesni smo gde živimo. Mislim da je ovo prava stvar za srpski narod južno od Ibra“, smatra Boban Dančetović.

“To je jako lepa stvar za Gračanicu i naše građane. Ja ću prvi da odem na prvi film”, rekao nam je Nemanja Milić.

Opremu za projektovanje filmova obezbedili su Jugoslovenska kinoteka i Ministartstvo kulture Vlade Republike Srbije.

Kapacitet bioskopske sale u Domu kulture je 395 mesta.Ostale vesti

MMA u ’’Akvarijusu’’
Prvi deo umetničkog performansa MMA („Mali Multimedijalni Angažman“) održaće se u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u petak 5. marta 2021. godine od 19 časova.
  • 03.03.2021
Ponovo radi Škola glume NPP-a!
Škola glume Narodnog pozorišta u Prištini nastavlja sa radom u Domu kulture Gračanica u sredu, 10. marta 2021. godine.
  • 01.03.2021
Restaurisani spomen krst ponovo istaknut u dvorištu Doma kulture
Danas je u dvorištu Doma kulture "Gračanica" postavljen restaurisani spomen krst "Srbi Кosovci - za krst časni i slobodu zlatnu" posvećen stradalim Srbima u NATO bombardovanju i tokom egzodusa 1999. godine.
  • 01.03.2021
’’Uprkos svemu’’ u gradu na Ibru
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića, posvećen radu Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici, priča je o kolektivu koji je pokazao da se ljubav prema umetnosti ne može uništiti. Film koji kroz priču o životu jedne institucije, govori o sudbini srpskog naroda, kulture, postojanja i identiteta na Kosovu, prikazan je sinoć u severnom delu Kosovske Mitrovice.
  • 26.02.2021
Projekcija filma
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića posvećen radu Narodnog pozorišta Priština biće premijerno prikazan danas u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.
  • 25.02.2021
Veče ruskih romansi u Gračanici
U Domu kulture u Gračanici večeras će biti održan Koncert ruskih romansi.
  • 25.02.2021