Vesti
Kultura

Gračanica: Počeo osmi "Grafest"

Osmi međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „Grafest“ otvoren je večeras u Gračanici. "Osećam kako je ideja da ovo mesto podstakne razvoj mišljenja o dokumentarnom filmu, sada stiglo do trenutka kada uspeva da razvije do pune mere potencijal onoga što je dokumentaristički rad mladih i iskusnih autora", kazao je Zoran Popović.
Gračanica: Počeo osmi
Sa otvaranja Grafesta (Foto Kim)

Ovogodišnji „Grafest“ otvorio je Zoran Popović, osnivač festivala evropskog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“ i član žirija.

“Večeras sam izuzetno uzbuđen jer se nalazim u kulturnom centru koji je toliko razvio svoje delatnosti. Osećam da je ovaj festival odjedanput postao važno mesto dešavanja, ne samo za Gračanicu, već čini mi se nešto što uspeva da proširi ono što su bile ideje o kojima se sanjalo na početku i kada je krug bio izuzetno uzdan”, istakao je Zoran Popović.

On kaže da je na istom mestu koje je toliko promenjeno, koliko je promenjen i život u poslednjih pet godina.

“Za mene je ovo veliki praznik. Počastvovan sam, ali sa osećanjem duboke odgovornosti da ono što je biljka koja je nikla i kojoj sada možemo da se divimo, zahteva još uvek našu punu pažnju, pre svega u tome da učestvujemo da je podržimo i da se radujemo”, napomenuo je on.

Zbog tehničkih problema najavljeni film „Linija života“, autora Darka Bajića večeras nije prikazan pa je festival otvoren filmom „Okupirani bioskop“ autorke Senke Domanović.

Jedan od organizatora ovog festivala ispred gračaničkog Doma kulture Ivan Stojković ističe da su se kao organizatori potrudili da publika dobije u revijalnom bloku izuzetno odabrana dela.

“Tokom tri dana imaćemo revijalne filmove. Iz tehničkih razloga nismo uspeli da otvorimo bioskop sa “Linijom života”, ali eto promenili smo redosled pa će taj film biti prikazan sutra”, napominje on.

Revijalni program sastoji se od nekoliko pažljivo odabranih filmova iz aktuelne domaće projekcije, po izboru selektorke Sonje Đekić.

Stojković ističe da iz godine u godinu dobijaju veći broj filmova po kvalitetu.

“Upravo ovaj festival doprinosi tome da ostvarenja budu sve bolja. Uglavnom se radi o televizijskim reportažama koje iz godine u godinu budu bolje, naravno i novinari su zreliji, a svaki komentar žirija i selektora je uvek dobrodošao”, napominje on.

Od 29 prijavljena rada u konačan izbor ušlo je 15. Radovi za ovaj deo programa prijavljivali su se putem konkursa, a birala ih je selektorka Nevena Matović.

Ovogodišnji žiri “Grafesta” čine osnivači festivala evropskog dokumentarnog filma “Sedam veličanstvenih” Zoran i Svetlana Popović, novinarka Ivana Vanovac i novinar i publicista Đorđe Jevtić.

Novinarka Ivana Vanovac veruje da će ove godine kvalitet radova biti bolji.

“Znam kako “Grafest” funkcioniše i koliko je odlična prilika da vidimo koliko, pre svega naše kolege novinari imaju potencijala u smislu kreativnog filma i umetničkog izraza, za šta nažalost u našem svakodnevnom poslu nemamo baš mnogo prilike da koristimo taj deo sebe", kaže novinarka Ivana Vanovac.

Osmi međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „Grafest“ će trajati do 29. novembra. Pored Gračanice, festival će se održati i u Kosovskoj Mitrovici u PKS “Akvarijus” i u KPC “Božidar Mitrović Šandor” u Šilovu.Ostale vesti

“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020