Vesti
Kultura

Gračanica: Počeo osmi "Grafest"

Osmi međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „Grafest“ otvoren je večeras u Gračanici. "Osećam kako je ideja da ovo mesto podstakne razvoj mišljenja o dokumentarnom filmu, sada stiglo do trenutka kada uspeva da razvije do pune mere potencijal onoga što je dokumentaristički rad mladih i iskusnih autora", kazao je Zoran Popović.
Gračanica: Počeo osmi
Sa otvaranja Grafesta (Foto Kim)

Ovogodišnji „Grafest“ otvorio je Zoran Popović, osnivač festivala evropskog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“ i član žirija.

“Večeras sam izuzetno uzbuđen jer se nalazim u kulturnom centru koji je toliko razvio svoje delatnosti. Osećam da je ovaj festival odjedanput postao važno mesto dešavanja, ne samo za Gračanicu, već čini mi se nešto što uspeva da proširi ono što su bile ideje o kojima se sanjalo na početku i kada je krug bio izuzetno uzdan”, istakao je Zoran Popović.

On kaže da je na istom mestu koje je toliko promenjeno, koliko je promenjen i život u poslednjih pet godina.

“Za mene je ovo veliki praznik. Počastvovan sam, ali sa osećanjem duboke odgovornosti da ono što je biljka koja je nikla i kojoj sada možemo da se divimo, zahteva još uvek našu punu pažnju, pre svega u tome da učestvujemo da je podržimo i da se radujemo”, napomenuo je on.

Zbog tehničkih problema najavljeni film „Linija života“, autora Darka Bajića večeras nije prikazan pa je festival otvoren filmom „Okupirani bioskop“ autorke Senke Domanović.

Jedan od organizatora ovog festivala ispred gračaničkog Doma kulture Ivan Stojković ističe da su se kao organizatori potrudili da publika dobije u revijalnom bloku izuzetno odabrana dela.

“Tokom tri dana imaćemo revijalne filmove. Iz tehničkih razloga nismo uspeli da otvorimo bioskop sa “Linijom života”, ali eto promenili smo redosled pa će taj film biti prikazan sutra”, napominje on.

Revijalni program sastoji se od nekoliko pažljivo odabranih filmova iz aktuelne domaće projekcije, po izboru selektorke Sonje Đekić.

Stojković ističe da iz godine u godinu dobijaju veći broj filmova po kvalitetu.

“Upravo ovaj festival doprinosi tome da ostvarenja budu sve bolja. Uglavnom se radi o televizijskim reportažama koje iz godine u godinu budu bolje, naravno i novinari su zreliji, a svaki komentar žirija i selektora je uvek dobrodošao”, napominje on.

Od 29 prijavljena rada u konačan izbor ušlo je 15. Radovi za ovaj deo programa prijavljivali su se putem konkursa, a birala ih je selektorka Nevena Matović.

Ovogodišnji žiri “Grafesta” čine osnivači festivala evropskog dokumentarnog filma “Sedam veličanstvenih” Zoran i Svetlana Popović, novinarka Ivana Vanovac i novinar i publicista Đorđe Jevtić.

Novinarka Ivana Vanovac veruje da će ove godine kvalitet radova biti bolji.

“Znam kako “Grafest” funkcioniše i koliko je odlična prilika da vidimo koliko, pre svega naše kolege novinari imaju potencijala u smislu kreativnog filma i umetničkog izraza, za šta nažalost u našem svakodnevnom poslu nemamo baš mnogo prilike da koristimo taj deo sebe", kaže novinarka Ivana Vanovac.

Osmi međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „Grafest“ će trajati do 29. novembra. Pored Gračanice, festival će se održati i u Kosovskoj Mitrovici u PKS “Akvarijus” i u KPC “Božidar Mitrović Šandor” u Šilovu.Ostale vesti

Slike Branislava Ilića: Akvareli i pejzaži nepromenljivog rukopisa

Izložba slika istaknutog umetnika iz Zvečana, Branislava Baneta Ilića, otvorena je sinoć u Studentskom klubu u Kosovskoj Mitrovici.

  • 02.02.2023
Tri premijere u ovoj godini

Ansambl Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) će u 2023. godini izvesti tri premijere. Najpre će, krajem februara ili početkom marta obradovati najmlađu publiku predstavom "Princeza Snežana i deset patuljaka" po tekstu Branislava Milićevića (Branka Kockice), a u režiji Igora Damnjanovića.

  • 01.02.2023
Gračanica na starim fotografijama. Prva posleratna izložba Arhiva KiM
Izložba "Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama" otvorena je večeras u Galeriji Doma kulture "Gračanica". Ovo je prva posleratna izložba koju je organizovao Arhiv Kosova i Metohije.
  • 31.01.2023
Film ’’Peto pismo Hilde Dajč’’ i tribina ’’Кozara 1942’’ sutra u Prizrenu i Gračanici
Dom kulture "Gračanica", Muzej žrtava genocida i Bogoslovija Sveti Ćirilo i Metodije, organizuju projekciju dokumentarno-igranog filma "Peto pismo Hilde Dajč" reditelja Ivice Vidanovića i tribinu Кozara 1942 u utorak 31. januara u Bogosloviji u Prizrenu sa početkom  u 12 časova i u Domu kulture „Gračanica“ u 19 časova.
  • 30.01.2023
Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023