Gračanica: Počeo osmi "Grafest"

Osmi međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „Grafest“ otvoren je večeras u Gračanici. "Osećam kako je ideja da ovo mesto podstakne razvoj mišljenja o dokumentarnom filmu, sada stiglo do trenutka kada uspeva da razvije do pune mere potencijal onoga što je dokumentaristički rad mladih i iskusnih autora", kazao je Zoran Popović.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa otvaranja Grafesta (Foto Kim)
 • Detalj iz prikazanog filma (Foto Kim)
 • Ilustracija (Foto Kim)

Ovogodišnji „Grafest“ otvorio je Zoran Popović, osnivač festivala evropskog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“ i član žirija.

“Večeras sam izuzetno uzbuđen jer se nalazim u kulturnom centru koji je toliko razvio svoje delatnosti. Osećam da je ovaj festival odjedanput postao važno mesto dešavanja, ne samo za Gračanicu, već čini mi se nešto što uspeva da proširi ono što su bile ideje o kojima se sanjalo na početku i kada je krug bio izuzetno uzdan”, istakao je Zoran Popović.

On kaže da je na istom mestu koje je toliko promenjeno, koliko je promenjen i život u poslednjih pet godina.

“Za mene je ovo veliki praznik. Počastvovan sam, ali sa osećanjem duboke odgovornosti da ono što je biljka koja je nikla i kojoj sada možemo da se divimo, zahteva još uvek našu punu pažnju, pre svega u tome da učestvujemo da je podržimo i da se radujemo”, napomenuo je on.

Zbog tehničkih problema najavljeni film „Linija života“, autora Darka Bajića večeras nije prikazan pa je festival otvoren filmom „Okupirani bioskop“ autorke Senke Domanović.

Jedan od organizatora ovog festivala ispred gračaničkog Doma kulture Ivan Stojković ističe da su se kao organizatori potrudili da publika dobije u revijalnom bloku izuzetno odabrana dela.

“Tokom tri dana imaćemo revijalne filmove. Iz tehničkih razloga nismo uspeli da otvorimo bioskop sa “Linijom života”, ali eto promenili smo redosled pa će taj film biti prikazan sutra”, napominje on.

Revijalni program sastoji se od nekoliko pažljivo odabranih filmova iz aktuelne domaće projekcije, po izboru selektorke Sonje Đekić.

Stojković ističe da iz godine u godinu dobijaju veći broj filmova po kvalitetu.

“Upravo ovaj festival doprinosi tome da ostvarenja budu sve bolja. Uglavnom se radi o televizijskim reportažama koje iz godine u godinu budu bolje, naravno i novinari su zreliji, a svaki komentar žirija i selektora je uvek dobrodošao”, napominje on.

Od 29 prijavljena rada u konačan izbor ušlo je 15. Radovi za ovaj deo programa prijavljivali su se putem konkursa, a birala ih je selektorka Nevena Matović.

Ovogodišnji žiri “Grafesta” čine osnivači festivala evropskog dokumentarnog filma “Sedam veličanstvenih” Zoran i Svetlana Popović, novinarka Ivana Vanovac i novinar i publicista Đorđe Jevtić.

Novinarka Ivana Vanovac veruje da će ove godine kvalitet radova biti bolji.

“Znam kako “Grafest” funkcioniše i koliko je odlična prilika da vidimo koliko, pre svega naše kolege novinari imaju potencijala u smislu kreativnog filma i umetničkog izraza, za šta nažalost u našem svakodnevnom poslu nemamo baš mnogo prilike da koristimo taj deo sebe", kaže novinarka Ivana Vanovac.

Osmi međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „Grafest“ će trajati do 29. novembra. Pored Gračanice, festival će se održati i u Kosovskoj Mitrovici u PKS “Akvarijus” i u KPC “Božidar Mitrović Šandor” u Šilovu.

Ostale vesti

 • Gračanica: Sirano vedra oka tražio put za mesec

  Gračanica: Sirano vedra oka tražio put za mesec

  U prepunoj sali Doma kulture u Gračanici večeras je premijerno izvedena predstava „Sirano“. Najmlađim, ali i onim malo starijim ljubiteljima pozorišta sa bine su se poklonili Sirano, Roksana, Šizela, Grof de Pliš i Lepi Kristijan.

 • „Sirano“ večeras premijerno pred publikom u Gračanici

  „Sirano“ večeras premijerno pred publikom u Gračanici

  Deca iz Gračanice i okoline, ali i njihovi roditelji, večeras u 20:00 časova premijerno će moći da pogledaju novu predstavu Narodnog pozorišta u Prištini. Ljubiteljima teatra će sa bine Doma kulture pokloniti Sirano, Roksana, Šizela, Grof de Pliš i Lepi Kristijan.

 • „Sirano“ spreman za publiku u Gračanici

  „Sirano“ spreman za publiku u Gračanici

  U novoj godini nova predstava Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici. Najmlađa publika na centralnom Kosovu će u sredu uveče imati priliku da pogleda adaptaciju Rostanovog komada „Sirano de Beržerak“ prema tekstu i dramatizaciji Igora Bojovića, u režiji Nenada Todorovića.

 • Jedinstvo: Obeležena šezdeseta godišnjica časopisa “Stremljenja”

  Jedinstvo: Obeležena šezdeseta godišnjica časopisa “Stremljenja”

  Šezdeset godina prvog srpskog književnog časopisa na Кosovu “Stremljenja”, koji je predstavljen u kripti crkve Sveti Marko, obeležilo je nezaboravno vreme stvaranja i sazrevanja nove srpske književnosti na kosovskom podneblju, ali i rađanje i afirmaciju mladih talentovanih stvaralaca, rekla je glavna urednica Jedinstva Rada Кomazec.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane