Vesti
Kultura

Gračanica: Počeo osmi "Grafest"

Osmi međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „Grafest“ otvoren je večeras u Gračanici. "Osećam kako je ideja da ovo mesto podstakne razvoj mišljenja o dokumentarnom filmu, sada stiglo do trenutka kada uspeva da razvije do pune mere potencijal onoga što je dokumentaristički rad mladih i iskusnih autora", kazao je Zoran Popović.
Gračanica: Počeo osmi
Sa otvaranja Grafesta (Foto Kim)

Ovogodišnji „Grafest“ otvorio je Zoran Popović, osnivač festivala evropskog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“ i član žirija.

“Večeras sam izuzetno uzbuđen jer se nalazim u kulturnom centru koji je toliko razvio svoje delatnosti. Osećam da je ovaj festival odjedanput postao važno mesto dešavanja, ne samo za Gračanicu, već čini mi se nešto što uspeva da proširi ono što su bile ideje o kojima se sanjalo na početku i kada je krug bio izuzetno uzdan”, istakao je Zoran Popović.

On kaže da je na istom mestu koje je toliko promenjeno, koliko je promenjen i život u poslednjih pet godina.

“Za mene je ovo veliki praznik. Počastvovan sam, ali sa osećanjem duboke odgovornosti da ono što je biljka koja je nikla i kojoj sada možemo da se divimo, zahteva još uvek našu punu pažnju, pre svega u tome da učestvujemo da je podržimo i da se radujemo”, napomenuo je on.

Zbog tehničkih problema najavljeni film „Linija života“, autora Darka Bajića večeras nije prikazan pa je festival otvoren filmom „Okupirani bioskop“ autorke Senke Domanović.

Jedan od organizatora ovog festivala ispred gračaničkog Doma kulture Ivan Stojković ističe da su se kao organizatori potrudili da publika dobije u revijalnom bloku izuzetno odabrana dela.

“Tokom tri dana imaćemo revijalne filmove. Iz tehničkih razloga nismo uspeli da otvorimo bioskop sa “Linijom života”, ali eto promenili smo redosled pa će taj film biti prikazan sutra”, napominje on.

Revijalni program sastoji se od nekoliko pažljivo odabranih filmova iz aktuelne domaće projekcije, po izboru selektorke Sonje Đekić.

Stojković ističe da iz godine u godinu dobijaju veći broj filmova po kvalitetu.

“Upravo ovaj festival doprinosi tome da ostvarenja budu sve bolja. Uglavnom se radi o televizijskim reportažama koje iz godine u godinu budu bolje, naravno i novinari su zreliji, a svaki komentar žirija i selektora je uvek dobrodošao”, napominje on.

Od 29 prijavljena rada u konačan izbor ušlo je 15. Radovi za ovaj deo programa prijavljivali su se putem konkursa, a birala ih je selektorka Nevena Matović.

Ovogodišnji žiri “Grafesta” čine osnivači festivala evropskog dokumentarnog filma “Sedam veličanstvenih” Zoran i Svetlana Popović, novinarka Ivana Vanovac i novinar i publicista Đorđe Jevtić.

Novinarka Ivana Vanovac veruje da će ove godine kvalitet radova biti bolji.

“Znam kako “Grafest” funkcioniše i koliko je odlična prilika da vidimo koliko, pre svega naše kolege novinari imaju potencijala u smislu kreativnog filma i umetničkog izraza, za šta nažalost u našem svakodnevnom poslu nemamo baš mnogo prilike da koristimo taj deo sebe", kaže novinarka Ivana Vanovac.

Osmi međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „Grafest“ će trajati do 29. novembra. Pored Gračanice, festival će se održati i u Kosovskoj Mitrovici u PKS “Akvarijus” i u KPC “Božidar Mitrović Šandor” u Šilovu.



Ostale vesti

Dve nagrade za ’’Zvonara’’ u Zaječaru
Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve", nastala kao rezultat poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Doma kulture u Gračanici je dvostruko nagrađena na upravo završenom 12. Pozorišnom festivalu za decu "ZajeČAR".
  • 13.05.2022
Lidija Dimkovska u PKC ’’Akvarijus’’
Lidija Dimkovska, jedna od najznačajnijih savremenih severnomakedonskih spisateljica, dobitnica Nagrade za književnost Evropske unije biće gošća Privatnog kulturnog centra (PKC) „Akvarijus“ u ponedeljak, 16. maja 2022. godine.
  • 13.05.2022
Srbija u finalu Eurosonga
Predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta plasirala se u finale "Pesme Evrovizije" u Torinu. U finale su se plasirali predstavnici Belgije, Azerbejdžana, Finske, Australije, Estonije, Rumunije, Poljske, Švedske i Češke. Tokom izvođenja, cela dvorana „Pala Olimpiko” tapšala je uz taktove pesme In corpore sano predstavnice Srbije Ane Đurić Konstrakte.
  • 13.05.2022
Rakić: Džez i bluz festival početkom juna
Petar Rakić, jedan od osnivača džez i bluz festivala u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je za Radio Kontakt Plus da će pomenuti festival nakon dve godine pauze usled pandemije koronavirusa, biti održan u Kosovskoj Mitrovici u junu.
  • 12.05.2022
Muzički i likovni program za decu u Velikoj Hoči
Velika Hoča će predstojećeg vikenda, 13. i 14. maja, ugostiti muzičare i likovne umetnike.
  • 12.05.2022
Sterijini ’’Ajduci’’ u novom ruhu
Gračanička publika imala je priliku da sinoć konačno pogleda izvođenje predstave "Ajduci", nastale  po istoimenom komadu Jovana Sterije Popovića, a u režiji Anđelke Nikolić. "Paralela sa sadašnjicom može svakako da se povuče", rekao je glumac Nebojša Đorđević.
  • 11.05.2022