Vesti
Kultura

Gračanica: Počeo osmi "Grafest"

Osmi međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „Grafest“ otvoren je večeras u Gračanici. "Osećam kako je ideja da ovo mesto podstakne razvoj mišljenja o dokumentarnom filmu, sada stiglo do trenutka kada uspeva da razvije do pune mere potencijal onoga što je dokumentaristički rad mladih i iskusnih autora", kazao je Zoran Popović.
Gračanica: Počeo osmi
Sa otvaranja Grafesta (Foto Kim)

Ovogodišnji „Grafest“ otvorio je Zoran Popović, osnivač festivala evropskog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“ i član žirija.

“Večeras sam izuzetno uzbuđen jer se nalazim u kulturnom centru koji je toliko razvio svoje delatnosti. Osećam da je ovaj festival odjedanput postao važno mesto dešavanja, ne samo za Gračanicu, već čini mi se nešto što uspeva da proširi ono što su bile ideje o kojima se sanjalo na početku i kada je krug bio izuzetno uzdan”, istakao je Zoran Popović.

On kaže da je na istom mestu koje je toliko promenjeno, koliko je promenjen i život u poslednjih pet godina.

“Za mene je ovo veliki praznik. Počastvovan sam, ali sa osećanjem duboke odgovornosti da ono što je biljka koja je nikla i kojoj sada možemo da se divimo, zahteva još uvek našu punu pažnju, pre svega u tome da učestvujemo da je podržimo i da se radujemo”, napomenuo je on.

Zbog tehničkih problema najavljeni film „Linija života“, autora Darka Bajića večeras nije prikazan pa je festival otvoren filmom „Okupirani bioskop“ autorke Senke Domanović.

Jedan od organizatora ovog festivala ispred gračaničkog Doma kulture Ivan Stojković ističe da su se kao organizatori potrudili da publika dobije u revijalnom bloku izuzetno odabrana dela.

“Tokom tri dana imaćemo revijalne filmove. Iz tehničkih razloga nismo uspeli da otvorimo bioskop sa “Linijom života”, ali eto promenili smo redosled pa će taj film biti prikazan sutra”, napominje on.

Revijalni program sastoji se od nekoliko pažljivo odabranih filmova iz aktuelne domaće projekcije, po izboru selektorke Sonje Đekić.

Stojković ističe da iz godine u godinu dobijaju veći broj filmova po kvalitetu.

“Upravo ovaj festival doprinosi tome da ostvarenja budu sve bolja. Uglavnom se radi o televizijskim reportažama koje iz godine u godinu budu bolje, naravno i novinari su zreliji, a svaki komentar žirija i selektora je uvek dobrodošao”, napominje on.

Od 29 prijavljena rada u konačan izbor ušlo je 15. Radovi za ovaj deo programa prijavljivali su se putem konkursa, a birala ih je selektorka Nevena Matović.

Ovogodišnji žiri “Grafesta” čine osnivači festivala evropskog dokumentarnog filma “Sedam veličanstvenih” Zoran i Svetlana Popović, novinarka Ivana Vanovac i novinar i publicista Đorđe Jevtić.

Novinarka Ivana Vanovac veruje da će ove godine kvalitet radova biti bolji.

“Znam kako “Grafest” funkcioniše i koliko je odlična prilika da vidimo koliko, pre svega naše kolege novinari imaju potencijala u smislu kreativnog filma i umetničkog izraza, za šta nažalost u našem svakodnevnom poslu nemamo baš mnogo prilike da koristimo taj deo sebe", kaže novinarka Ivana Vanovac.

Osmi međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „Grafest“ će trajati do 29. novembra. Pored Gračanice, festival će se održati i u Kosovskoj Mitrovici u PKS “Akvarijus” i u KPC “Božidar Mitrović Šandor” u Šilovu.Ostale vesti

Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice
Povodom jubileja, 7 vekova manastira Gračanice, učenici muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i "Stevan Hristić" iz Staništora, hora „Simonida“ i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce održali su koncert u Domu kulture.
  • 16.06.2021
Diskusija i izložba u PKC-u
Alternativna Internet stranica, večeras u 19 časova u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus", organizuje diskusiju "Alternativna mesta okupljanja - samostalne inicijative za kulturu, umetnost, slobodu...". Iste večeri biće otvorena izložba fotografija Sunčice Andrejević, dok će u muzičkom delu programa nastupiti Ilda Krama. 
  • 14.06.2021
Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića

Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića biće održana u subotu od 19 časova u Domu kulture „Gračanica“. 

  • 10.06.2021
Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života
Operska diva moćnog glasa Nataša Tasić Knežević zadivila je večeras publiku u Gračanici ne samo svojim talentom i izvođenjem, već i neposrednošću, ljubaznošću i toplinom.
  • 09.06.2021
’’Akvarijus’’: Predstavljanje slikovnice ’’Utine i Miljanine boje prirode’’
Slikovnica za decu „Utine i Miljanine boje prirode“ (2021) biće predstavljena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u četvrtak, 10. juna 2021. godine, u 12 časova.
  • 09.06.2021
Operska diva Nataša Tasić Knežević nastupa u Gračanici
Operska diva iz Beograda Nataša Tasić Knežević održaće koncert u Domu kulture u Gračanici u sredu od 18 časova.
  • 07.06.2021