Vesti
Kultura

Gračanica: Počela ’’Škola filmske magije 8’’

U Gračanici je za 20 polaznika danas počela "Škola filmske magije 8" u organizaciji Doma kulture "Gračanica" i "Gargantua films" iz Beograda.

Gračanica: Počela ’’Škola filmske magije 8’’
Konferencija za medije u Domu kulture "Gračanica" (Foto Kim)

"Škola filmske magije" se tradicionalno održava u Gračanici sa ciljem da polaznike, pre svega mlade, bolje upozna sa filmom, filmskom industrijom i samim procesom rada kroz časove glume, režije, kamere, scenarija, montaže, zvuka i produkcije.

Reditelj i jedan od kreatora "Škole filmske magije" Danilo Bećković je rekao da se nada da će za dve godine ova škola proslaviti i svoju prvu deceniju.

"Jako smo ponosni na to što se ispostavilo da ova naša škola nije samo nešto što se dešava jednom godišnje, da bi proveli neko vreme i družili se, nabrojao bih nekoliko mladića i devojaka koji su ovu školi završili u prethodnim godinama, a već sada se bave filmskim poslom", naveo je Bećković na konferenciji za medije u Gračanici.

Dušan Bulić, koji će držati časove scenarija, je obećao da će se truditi da svim polaznicima prenese znanje i ljubav prema filmu.

"Trudićemo se da prenesemo znanje, koliko možemo, svoj deci. Da ih zainteresujemo za posao kojim se bavimo, koji volimo i koji ume da bude naporan", kazao je on.

Stefan Krasić, koji je zadužen za radionicu režije se nada da će uspeti da mlade zainteresuje za film i režiju, kao i da ima mladih koji bi se tom profesijom bavili.

"Zavoleo sam to da je moguće da neko prenese neko znanje i nekoga toliko zainteresuje da, kasnije, sve probleme koje mi imamo u ovom poslu prebrodi i da pristane da se bavi time do kraja života i nadam se da ćemo bar nekog toliko zainteresovati", dodao je on.

Marija Šarac je najavila da će sektor montaže ove godine sa mladima raditi malo drugačije.

"Spojićemo zvuk, montažu, režiju i scenario. Imaćemo zajednički kurs i ljudi će imati mogućnost da vide ceo proces i kako to izgleda", rekla je ona.

Mihailo Laptošević, koji već sedmu godinu drži časove glume za mlade u okviru ove škole, raduje se novim susretima i radovima.

"Ovo mi je sedma godina, što se tiče ’Škole filmske magije’, baš mi je kao da sam došao kući, nisam bio godinu i po dana i baš mi znači što sam tu. Imam ekipu i staru i novu i radujem se nekim novim susretima i radovima", istakao je on.

Mihajlo Savić je naglasio da se kamerom, koja je češće muški domen, žene mogu baviti podjednako efikasno.

"Ono što je vrlo specifično za ovu školu je to što sam prošle godine, kao i ove, imao pet devojaka na kameri što je vrlo nekarakteristično za posao, jer se češće očekuje od muškaraca da rade sa kamerama, ali one su opravdale sve što je stavljeno pred njih i dokazale da i žene mogu da budu u ovom poslu", naveo je profesor kamere u "Školi filmske magije" Savić.

Govoreći u ime organizatora, ispred Doma kulture "Gračanica", Ivan Stojković koji je vodio pres konferenciju je rekao da je ovogodišnja tema škole mini serija.

"Tema ovogodišnje ’Škole filmske magije’ je kako osmisliti i napraviti mini seriju. Ranijih godina smo imali dokumentarne filmove, kratkometražne filmove i reklame", zaključio je on.

"Škola fimske magije 8" ima oko 20 polaznika i trajaće do 31. Avgusta.

Pokrovitelji ove škole su Ministarstvo kulture republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.Ostale vesti

Na
Druga po redu "Pijaca knjiga" otvorena je sinoć u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici. Promovisana je knjiga aforističara Jovana Zafirovića.
  • 04.10.2022
Otvara se pijaca knjiga u ’’Akvarijusu’’
Besedom o knjizi Nevene Milosavljević, predstavljanjem knjige aforizama "Glavom kroz stid" dobitnika Vibove nagrade Jovana Zafirovića, te muzičkim nastupom Petra Rakića (gitara) i Dragane Milić (vokal) večeras (ponedeljak, 3. oktobar) u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" biće svečano otvorena druga po redu "Pijaca knjiga".
  • 03.10.2022
U Prizrenu počela radionica ’’Pesme prizrenske’’

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena počela je radionica pod nazivom „Pesme prizrenske“ koju organizuje umetničko udruženje Prizrenaca „Bistrica“.

  • 01.10.2022
’’SumLjivo lice’’ u Gračanici za početak jesenje sezone Narodnog pozorišta Priština
Predstava "SumLJivo lice" u režiji Milana Neškovića i produkciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP), rađena prema jednom od najpoznatijih dela Branislava Nušića, biće izvedena na obeležavanju godišnjice NPP-a i početku jesenje sezone 8. oktobra, od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica". 
  • 01.10.2022
Predstavljanje lika i dela Grigorija Božovića u Matici srpskoj
Dom kulture “Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka predstaviće se publici u Novom Sadu, u Matici srpskoj i Srpskom narodnom pozorištu 30. septembra i prvog novembra.
  • 29.09.2022
Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’: U dva dana od Prizrena do Mitrovice
Dvodnevni Pesnički susreti "Lazar Vučković" održaće se 29. i 30. septembra, a pesnički karavan će obići Gornje selo kod Prizrena, Bogosloviju u gradu na Bistrici, Gračanicu, Prilužje i Kosovsku Mitrovicu.
  • 28.09.2022