Vesti
Kultura

Gračanica: Počela prijava za “Školu filmske magije”

Dom kulture „Gračanica“ u saradnji sa „GARGANTUA FILMS“ iz Beograda organizuju „Školu filmske magije 7“ u Gračanici od 22. do 27. avgusta 2021. godine, a prijava traje od 18. do 22. avgusta u Domu kulture „Gračanica“ ili putem imejla.

Gračanica: Počela prijava za “Školu filmske magije”
Filmska traka (Ilustracija)

Opšti cilj „Škole filmske magije” je integracija mladih u kulturne tokove pružanjem teorijskih znanja i praktičnih veština neophodnih za rad u filmskoj umetnosti i proizvodnji. Polaznici dobijaju priliku da na licu mesta saznaju kako je biti reditelj, glumac, montažer, scenarista ili producent.

Tokom trajanja radionice biće obuhvaćene sve oblasti stvaralaštva na filmu od scenarija, režije, glume, kamere do montaže.

Predavači su ugledni i ostvareni stvaraoci i autori koji svoja iskustva, znanja i veštine žele da prenesu novim generacijama na jedan brz, moderan i elokventan način.

Tokom trajanja škole biće obuhvaćeni sledeći kursevi iz sveta filmskog stvaralaštva:
Produkcija – Jordančo Petkovski, Režija i scenario – Dejan Radovanović, Gluma – Mihailo Laptošević, Montaža – Marija Šarac, Кamera – Mihajlo Savić, Zvuk – Srđan Bajski.

Iako je škola otvorena za sve, bez obzira na godine, primarnu ciljnu grupu čine srednjoškolci. To je uzrast koji je najotvoreniji za nova saznanja i to je doba kada se formiraju stavovi i mišljenja o „lepom”.

Polaznici „Škole filmske magije 7“ moći će da biraju teme u okviru kojih će sticati znanja iz filmske umetnosti. Teme su:
SAN ILI JAVA - Film je velika iluzija bilo da za cilj ima predstavu realnosti ili fantazije. On može da kao klatno osciluje između poznatog i nepoznatog sveta i briše granice realnosti dok drži gledaoca u neizvesnosti: da li je ovo stvarnost ili je plod nečije mašte?

POTRAGA - je jedna od najuniverzalnijih arhetipskih priča koja se provlači kroz čitavu istoriju čovečanstva. U drevnim vremenima, Potraga, odnosno monomit, nije bila samo priča već i društvena praksa koja je predstavljala čin inicijacije mladog čoveka u zrelost: starešine bi poslale mladog pojedinca u neku opasnu misiju koja sadrži prepreke koje treba savladati, strahove koje treba pobediti i, nakon pobede, trijumfalni povratak.

Poktovitelji škole glume su Кancelarija za Кosovo i Metohiju, Ministarstvo kulture i informirasanja Vlade Republike Srbije.Ostale vesti

Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021
Otkazano finalno veče festivala „Medimus“

Usled pogoršane epidemijske situacije na Kosovu, drugo finalno veče festivala srednjevekovne muzike „Medimus“ je otkazano.

  • 29.08.2021