Vesti
Kultura

Gračanica: Počela druga lutkarska radionica

U Gračanici je danas počela sa radom druga lutkarska radonica u organizaciji Doma kulture „Gračanica“, a u saradnji sa Dečijim pozorištem iz Subotice i Кulturnim klubom Gračanica. Radionica će trajati do 22. februara.
Gračanica: Počela druga lutkarska radionica
Sa lutkarske predstave (Foto Kim)

Aleksandar Gudžić ispred amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ kazao je za RTV Kim da časove lutkarske radionice drže glumci i reditelji Dečijeg pozorišta iz Subotice.

Gudžić ističe da je radionica prilagođena deci školskog uzrasta i mladima sa ciljem da se upoznaju sa tajnama lutkarstva. Nastava je podeljena u dve gurupe: prva gupa je od 10 do 13 časova, a druga od 16 do 19 sati, i upisano je oko 60 polaznika, dodao je Gudžić.

“Verujem da će svi oni koju budu pohađali radionicu, moći da nauče nešto novo, nešto što do sada nisu radili, a i činjenica je da je lutkarska pozorišna umetnost nepravedno bila zapostavljena ovih godina, mi nastojimo da tu prazninu koja je trajla do 2014. godine popunimo sadržajem upravo ovakve vrste”, smatra Gudžić.

Gudžić napominje da će nakon završetka radionice biti organizovana lutkarska predstava “Pobuna u biblioteci”, sa decom koja su se najbolje pokazalo tokom radionice.Ostale vesti

Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023