Vesti
Kultura

Gračanica: Počela druga lutkarska radionica

U Gračanici je danas počela sa radom druga lutkarska radonica u organizaciji Doma kulture „Gračanica“, a u saradnji sa Dečijim pozorištem iz Subotice i Кulturnim klubom Gračanica. Radionica će trajati do 22. februara.
Gračanica: Počela druga lutkarska radionica
Sa lutkarske predstave (Foto Kim)

Aleksandar Gudžić ispred amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ kazao je za RTV Kim da časove lutkarske radionice drže glumci i reditelji Dečijeg pozorišta iz Subotice.

Gudžić ističe da je radionica prilagođena deci školskog uzrasta i mladima sa ciljem da se upoznaju sa tajnama lutkarstva. Nastava je podeljena u dve gurupe: prva gupa je od 10 do 13 časova, a druga od 16 do 19 sati, i upisano je oko 60 polaznika, dodao je Gudžić.

“Verujem da će svi oni koju budu pohađali radionicu, moći da nauče nešto novo, nešto što do sada nisu radili, a i činjenica je da je lutkarska pozorišna umetnost nepravedno bila zapostavljena ovih godina, mi nastojimo da tu prazninu koja je trajla do 2014. godine popunimo sadržajem upravo ovakve vrste”, smatra Gudžić.

Gudžić napominje da će nakon završetka radionice biti organizovana lutkarska predstava “Pobuna u biblioteci”, sa decom koja su se najbolje pokazalo tokom radionice.Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020