Vesti
Kultura

Gračanica: Otvorene nove prostorije NPP-a

U Gračanici su svečano otvorene nove prostorije Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici. Otvaranjem je olakšan rad zaposlenima i omogućen ozbiljniji pristup ovoj instituciji, kazao je direktor NPP Predrag Radonjić.

Gračanica: Otvorene nove prostorije NPP-a
Nove prostorije NPP (Foto Kim)

Direktor Narodnog pozorišta Priština Predrag Radonjić istako je da su nakon dobijanja prostorija u Domu kulture „Gračanica“ 2014. godine, uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije uspeli da izgrade 250 kvadrata dodatnog prostora i prilagode scenu pozorišnim potrebama.

„Ovo je rezultat četvorogodišnjeg ulaganja i nadam se samo jedna etapa u razvoju i profesionalizaciji prištinskog pozorišta koje je nekad bilo velika i ogromna kuća, a čini mi se da smo danas sa našom misijom i rezultatima ponovo to postali i da možemo biti primer drugim pozorištima koja rade i fukcionišu u mnogo uređenijim i stabilnijim uslovima“, rekao je Radonjić.

Izgradnja novih prostorija za NPP je velika investicija za Gračanicu, poručio je predsednik ove lokalne samouprave Srđan Popović.

„Ponosan sam što je Narodno pozorište iz Prištine izmešteno u Gračanicu, jer tako ona postaje kulturni centar dešavanja na Kosovu i Metohiji i to ohrabruje naš narod. Kontinuitet investicija naše države u svim oblastima je veoma bitan“, kazao je Popović.

Ministarstvo kulture je u ovoj godini izdvojilo oko 2 i po miliona dinara za projekte na centralnom Kosovu, istako je Miodrag Ivanović ispred Ministarstva kulture.

„Ministarstvo će i dalje nastaviti da ulaže ne samo u finansijskom smislu već i drugim sredstvima i dati podršku svemu što se bude dešavalo na ovim prostorima. Veoma je bitno da se kulturna dešavanja odvijaju zbog opstanka naroda u ovoj enklavi“, kazao je Ivanović.

Na otvaranju novih prostorija Narodnog pozorišta prisustvovao je i zamenik direkotra kancelarije za KiM, Dušan Jovović, koji je poručio da „ulaganjem u kulturu ulažemo u sebe“.

„Prištinsko pozorište je prevazišlo administrativnu liniju Kosova i Metohije, raširilo se svuda ne samo u Srbiji, nego i u Evropi. Produkcija je ovde izvanredna. Gračanica je postala centar kulture i savremenog stvaralštva Južne Srbije“, rekao je Jovović.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa Ministarstvom kulture priprema više od 50 projekata na Kosovu koji za cilj imaju promociju i očuvanje kulturne baštine.Ostale vesti

Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021
Otkazano finalno veče festivala „Medimus“

Usled pogoršane epidemijske situacije na Kosovu, drugo finalno veče festivala srednjevekovne muzike „Medimus“ je otkazano.

  • 29.08.2021