Vesti
Kultura

Gračanica: Otvorena izložba „Sretenjski ustav“

Izložba „Sretenjski ustav“ otvorena je večeras u Galeriji Doma kulture „Gračanica“, a cilj je bio upoznavanje posetilaca sa tekstom Prvog srpskog ustava donetog u Kragujevcu 1835. godine.

Gračanica: Otvorena izložba „Sretenjski ustav“
Detalj sa otvaranja izložbe "Sretenjski ustav" (Foto Kim)

Izložbu su organizovali Galerija umetnosti Priština - Gračanica, Dom kulture „Gračanica“ i Pedagoški muzej iz Beograda, a postavka se sastoji od osamnaest rolapa (banera) na kojima su prikazani tvorci Sretenjskog ustava donetog 15. februara 1835. godine.

Pomoćnica direktora Pedagoškog muzeja Aleksandra Milovanović je na otvaranju izložbe predstavila rad ove ustanove osnovane 1836. godine.

„Pedagoški muzej je osnovalo društvo učitelja sa idejom da zaštiti ćirilicu prvenstveno, odnosno nastavna sredstva, sve ono što se učilo ali je najvažniji akcenat očuvanje ćirilice“, kazala je ona.

Milovanovićeva je dodala da su drugačiji način želeli da obeleže Dan državnosti Srbije 15. februar, te je ova izložba u Beogradu otvorena dan uoči proslavljanja.

„Na dva rolapa možete videti istorijat i ono što smo mi hteli vama da kažemo o samom ustavu smatrajući iznajući da je ovo najdemokratskiji ustav koji je postojao što se tiče Srbije, a njegovo vreme trajanja koje je bilo nažalost samo 55 dana zbog velikih sila kojima je to smetalo i brzo je bio ukinut nije umanjio njegovu vrednost. Cilj ove izložbe je da pogotovu mladi mogu da se upoznaju sa tekstom ovog ustava i da prepoznaju i pročitaju te neke članove koji bi da su danas na snazi značilli puno“, kazala je ona i pozvala srednjoškolce i sve koji su u prilici da pogledaju izložbu.

Domaćin izložbe istoričar Aleksandar Gudžić je ispred Doma kulture „Gračanica“ kazao da ova ustanova kulture ima brojne programe obrazovno-edukativnog karaktera.

„Spomenuću neke od izložbi - "Vek i po srpske škole glume", "Veliki rat na Kosovu i Metohiji", ali i niz drugih izložbi i na to smo naročito ponosni a to su naše izložbe "Vidovdan" i "Jesen u Prizrenu" čije postavljanje organizujemo u brojnim mestima na Kosovu i Metohiji, od Velike Hoče, Osojana i drugih mesta. Mi sa našim programskim sadržajima imamo priliku da se predstavimo u onim mestima gde publika nema često priliku da pogleda neku izložbu edukativnog karatera“.

Gudžić je dodao da je Dom kulture „Gračanica“ kulturni centar Srba na Kosovu i Metohiji, te da je misija ove ustanove stvaranje pubike za različite programske sadržaje.

Koautor Filip Cvetković otvorio je izložbu.

„Cilj izložbe je da na jedan malo drugačiji, edukativniji i kreativniji način prikažemo značaj samih istorijskih činjenica koje su deo nas, deo naše istorije i Repubilke Srbije. Smatram da je ovaj datum i ovaj dokument značajni za državnost Republike jer smo mi na taj dan 15. februara 1835. godine dobili državnost i državu“, rekao je Cvetković.

Sretenjski ustav sastojao se od 14 glava i 142 člana kojim je izvršena podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku što se i danas smatra standardom demokratije i ustavnosti.

Pod međunarodnim pritiskom ustav je već marta privremeno, a 11. aprila 1835. godine konačno ukinut.

Izložba "Sretenjski ustav" biće otvorena do 17. marta. Ostale vesti

Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023
Promocija knjige aforizama Jovana Zafirovića večeras u Gračanici
Knjiga aforizama „Glavom kroz stid“ autora Jovana Zafirovića, biće predstavljena gračaničkoj publici u Domu kulture večeras u 19.00 časova.  U programu, pored autora, učestvuju Ivana Vanovac, Aleksandar Dunđerin i Žarko Milenković.
  • 15.03.2023
„Nedelja Kosova i Metohije“ u Matici srpskoj
Matica srpska, najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija, organizuje „Nedelje Kosova i Metohije“ od 20 do 24. marta 2023. godine u Novom Sadu.
  • 15.03.2023
Koncert “Metohijska pojanja” održan u Mitrovačkom dvoru
Koncert „Metohijska pojanja“ autora Svetislava Božiča održan je sinoć u Mitrovačkom dvoru u okviru manifestacije „U susret jubileju“ kojom Fakultet umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ove godine obeležava 50 godina svog postojanja i rada.
  • 08.03.2023
Festival ženskog stvaralaštva od 7. do 10. marta u PKC
Festival ženskog stvaralaštva (FEŽES) 2023. počinje sutra u 18 sati i 30 minuta otvaranjem izložbe dečjih radova, koje potpisuju polaznici "Malog ateljea" i "Likovnog ateljea".
  • 06.03.2023