Vesti
Kultura

Gračanica: Otvorena izložba slika Gorana Mihajlovića

Izložba slika i crteža pod nazivom "Pejzaži beznađa" Gorana Mihajlovića iz Šilova večeras je otvorena u Galeriji Doma kulture "Gračanica". Posetioci će moći da pogledaju 25 odabranih radova ovog autora koji su nastali uporedo sa njegovim drugim likovnim istraživanjima.
Gračanica: Otvorena izložba slika Gorana Mihajlovića
Galerija umetnosti u Domu kulture Gračanica (Foto Galerija umetnosti Priština - Gračanica)

Platna Gorana Mihajlovića krase bajkoviti trodimenziolani pejzaži, kao deo ličnosti, stradanja i stvaranja, rečeno je na otvaranju izložbe.

Galerija umetnosti i Dom kulture "Gračanica" nastavljaju sa izlagačkim programom i organizacijom izložbi istaknutih srpskih umetnika, ali i umetnika sa Kosova i Metohije, što predstavlja poseban vid podrške njihovom daljem umetničkom razvoju, usavršavanju i afirmaciji.

"Rat, progon stanovništva, institucija, fakulteta, galerija, muzeja i umetnika ostavili su trajne posledice na umetničku scenu i produkciju na Kosovu i Metohiji. Gubitak gradova kao mesta inovativnih, dinamičnih i kreativnih aktivnosti za mlade srpske umetnike značio je prilagođavanje novim, nemogućim uslovima i geto standardima za rad i stvaralaštvo. Na likovnoj sceni tokom prve dve decenije 21. veka dolazi do svojevrsne smene generacija, a na Kosovu i Metohiji se izdvojila jedna grupa autora koja učestvuje u stvaranju nove umetničke scene. Jedan od umetnika koji svoj umetnički diskurs definiše potrebom oživljavanjem prostora oko sebe, koji prirodu ne doživljava kao stvarni ili zamišljeni deo bezličnog prostora je i Goran Mihajlović", rekao je direktor Galerije Nebojša Jevtić.

Goran Mihajlović je naveo da je kroz svoja dela predstavio svoja osećanja.

"Prilikom stvaranja sam imao osnovo polazište pejzaža naših krajeva, mada oni dobijaju novu nadogradnju. Nažalost, možda, apokaliptičnu ili, kao što kažu, dobijaju beznađe. Ja se nadam da će ubuduće moji pejzaži imati malo vedriji kolorit, bez zgarišta koja nas okružuju, ne samo u mojim slikama, već i u trenutnoj situaciji koja, možda, iz tog razloga mene navodi na ovakve poglede", rekao je Mihajlović i zahvalio se Galeriji umetnosti Priština i Domu kulture "Gračanica" na organizaciji izložbe.

Izložbu je svečano otvorila grafičarka i profesorka na Univerzitetu Južna Srbija Marija Filipović.

"Gorana poznajem više od deceniju, pratim njegov umetnički rad. Mogu vam reći da su ove slike, koje se večeras nalaze ovde, jedan novi ciklus koji nimalo ne liči na Goranov početak od pre petnaestak godina kada je aktivno krenuo da se bavi likovnim stvaralaštvom. Kako po tematici, po samim motivima, koloritu i formatu slike, tako i po samoj likovnoj problematici kojom se Goran bavi u svom likovnom istraživanju. To govori o sazrevanju samog autora, kao ličnosti i likovnog stvaraoca. Autor teži novim istraživanjima i nadam se da ćemo u budućnosti videti i neke pejzaže koji izlaze iz ovog beznađa i ponovo se rađaju", rekla je ona.

Goran Mihajlović je rođen u Gnjilanu 1979. godine. Diplomirao je 2008. godine na Niškom univerzitetu, smer dizajn i projektovanje tekstila. Postdiplomske studije iz oblasti slikarstva završio je 2015. godine na ALU u Beogradu u klasi profesora Saše Filipovića i stekao zvanje master – likovni umetnik. Mihajlović je samostalno izlagao osam puta. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi i kolonija. U Smederevskoj Palanci je 2016. osvojio Prvo mesto na Drugom međunarodnom bijenalu u umetničkom crtežu. Radi kao nastavnik likovne kulture u osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u svom rodnom kraju.

Pokrovitelj izložbe "Pejzaži beznađa" je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.Ostale vesti

Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023