Vesti
Kultura

Gračanica: Opštinska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“

Učenici osnovnih i srednjih škola takmičili su se u kazivanju stihova na 54. opštinskoj smotri recitatotra „Pesniče naroda mog“ u Domu kulture „Gračanica“. 
Gračanica: Opštinska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“
Detalj sa smotre recitatora "Pesniče naroda mog" (Foto Kim)

Prema rečima Ratka Popovića pesnika i predsednika Kulturno prosvetne zajednice, smotra recitatora „Pesniče naroda mog“ jedna je od najznačajnijih i najmnogobrojnijih manifestacija koja okuplja ljubitelje poezije.

„Održava se po 54. put u Srbiji i na Kosovu i Metohiji, tako da smo mi jednu predivnu manifestaciju ovde preuzeli i u Gračanici se ona organizuje od 1994. godine i ona traje, tako da nam nauspešniji odlaze svojevremeno je bilo u Velikoj Plani, zatim u Užicu, a sada se održava u Valjevu i naši učenici u na ovom takmičenju beležili značajne rezultate“, kazao je on.

Na ovogodišnjoj smotri učestvovalo je 39 učenika iz tri osnovne i četiri srednje škole sa centralnog Kosova.

„Opštinska smotra održava se u Gračanici, Štrpcu, Donjoj Gušterici, Plemetini i Kosovu Polju. Tako da će najuspešniji govornici, odnosno kazivači poezije, biti prisutni naredne srede (5. aprila) ovde i sa okružne smotre najuspešnija tri takmičara priustvovati u Valjevu na završnoj manifestaciji“, naveo je Popović.

Žiri za učenike nižih i srednjih razreda činili su književnik Živojin Rakočević, profesorica Srpskog jezika Marija Karadžić i Majda Popović iz Kulturno prosvetne zajednice, dok je za đake srednjih škola u žiriju bila profesorica Srpskog jezika Mirjana Petković.

Karadžićeva kaže da je ova recitatorska smotra izazov ne samo za učesnike, već i nastavnike Srpskog jezika i književnosti.

„Zapravo je izazov za talentovane đake, koji vole poeziju, koji su nadareni, vole da rade na sebi i da sebe izgrađuju u tom smislu i da zapravo čitajući, istražujući nove pesnike i stihove rade na sebi i daju rezutate na našim smotrama“, istakla je ona.

Najbrojni najmlađi

Na smotri recitatora najviše je bilo učenika nižih razreda osnovnih škola.

Bogdan Todorović bio je jedan od najmlađih učesnika. Ovaj učenik prvog razreda OŠ "Kralj Milutin" u Gračanici recitovao je pesmu „Ma kakva divota“ Moše Odalovića.

„Volim da recitujem jer imam taj tamičarski duh i mama mi je rekla da mogu da uspem u tome. Volim poeziju i volim da čitam pesme“, kazao je Bogdan.

„Ovo mi je prvi put da učestvujem, ali želim da ostavim dobar utisak. Mislim da svaki put može bolje, dosta sam se potrudio ali mi znači što sam ovde došao“, kazao je Jovan Pajović učenik trećeg razreda OŠ „Miladin Mitić“ koji se predstavio pesmom „Baš su mi mudri mama i tata“ Dragomira Đorđevića.

Dunja Živić, učenica petog razreda OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici recitovala je stihove pesme „Postojim da volim“ Tode Nikoletića.

„Pripremala sam se oko dve nedelje i verujem u sebe. Moje sestre su išle na recitovanje i ja sam htela to da nasledim i volim da idem na takmičenja i učestvujem svake godine. Volim da čitam romane Ivu Andrića i Desanku Maksimović“, istakla je Dunja.

Učenica treće godine srednje Medicinske škole Aleksandra Vasić žiriju se predstavila pesmom svoje sestre Dragane „Tajna koju smo krili“.

„Imam divnu profesorku srpskog koja nam je književnost približila tako da mi milo dođe kada treba da pročitamo lektiru i neko delo, tako da mi ovo nimalo nije teško palo“, rekla je Vasićeva.

U kategoriji od prvog do četvrtog razreda prvo mesto osvojila je Kristina Trajković iz OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu, drugo Bogdan Todorović iz OŠ „Kralj Milutin“ i Neda Aritonović iz istoimene škole, a treće su podelile učenice Anđelija Vasić iz OŠ „Sveti Sava“ u Sušici i Magdalena Popović iz OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici.

U srednjem uzrastu od petog do osmog razreda prvo mesto pripalo je Heleni Popović iz OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici, drugo je dodeljeno Dunji Živić iz OŠ „Kralj Milutin“ i Mihajlu Nedeljkoviću iz OŠ „Sveti Sava“, a treće mesto osvojile su Anastasija Ristić iz OŠ „Kralj Milutin“ i Nevena Popović iz OŠ „Sveti Sava“.

Od deset učenika koji su uzeli učešće u kategoriji srednjih škola prvo mesto pripalo je Alini Ibro iz Gimnazije u Lapljem Selu, drugo Oliveri Stojanović iz Medicinske škole u istom mestu i Anđeli Dimitrijević iz Gimnazije, dok su Aida Ibro iz Gimanzije i Aleksa Mirić iz Građevinsko-saobraćajne škole u Gračanici podelili treće mesto.Ostale vesti

Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023
Zajednički koncert Ansambla „Venac“ i „Kolo“ u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova "Venac" i Ansambl narodnih igara i pesama Srbije "Kolo" održaće zajednički koncert u Domu kulture "Gračanica" 11.06.2023. godine sa početkom u 20 časova. 
  • 02.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu" kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine. Manifestacija će se ove godine održati 4. juna 2023. godine.
  • 01.06.2023
Živojin Rakočević dobitnik gran prija na festivalu „Pro poet“
Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević dobitnik je glavne nagrade na Međunarodnom književnom festivalu u Inđiji „Pro poet“.
  • 29.05.2023