Gračanica: Održana promocija knjige “Kosovo u delima srpskih autora”

U okviru “Vidovdanskih svečanosti” u gračaničkom Domu kulture održana je promocija knjige “Kosovo u delima srpskih autora” publiciste Đorđa Jevtića.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa promocije knjige (Foto Kim)

O knjizi su govorili prof. Dr Dragomir Kostić i književni kritičar Žarko Milenković.

Profesor dr Dragomir Kostić kazao je da je ova knjiga jedan dragaocen poklon, “dragoceno svedočanstvo ispisano zanimljivim stilom”, koje se dosta razlikuje od ostalih književnih i pozorišnih hronika tog vremena.

“Đorđe je ovim knjigama, piscima, kao i pozorišnim premijerama pristupio osobeno, negujući svoj specifičan pristup. Njega nešto u njima ponese ili posebno zaintrigira, bilo da je to motiv, priča, slika… I on odatle gradi svoju tehniku obuhvatajući potom suštinu knjige ili pozorišne predstave”, naveo recenzent knjige Dragomir Kostić.

Književni kritičar Žarko Milenković kaže da se knjiga “Kosovo u delima srpskih autora” pojavila u jednom veoma važnom trenutku.

“Autor je sklapajući mozaik važnih imena, ličnosti i događaja savremenog srpskog stvaralaštva na Kosovu i Metohiji u taj mozaik ugradio i sebe kao svedoka. Knjiga kao svedok i svedočanstvo, o svedocima i svedočanstvima, mozaik patnje i mozaik hrabrosti, postojanosti u patnji. Mozaik dela i mozaik dana, to je ova knjiga”, kazao je Milenković.

Drugi recenzent knjige bio je upravnik Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici Predrag Radonjić. Iako nije bio prisutan na promociji, on je u recenziji napisao sledeće:

“Čime god se Jevtić bavio, nedvosmisleno se, kao zajednički imenitelj u njegovom kritičarskom i publicističkom radu, izdvaja neprestana posvećenost borbi za kulturni identitet i nacionalni integritet Srba na Kosovu i Metohiji, prevashodno u rodnoj Gračanici, ljubav prema zavičaju i sunarodnicima, kao i podrška svim stvaraocima koji su u toj borbi na istom mestu, na istoj strani u istoj misiji. U tome je Jevtićeva knjiga važno svedočanstvo”.

Autor knjige Đorđe Jevtić kaže da knjiga sadrži ukupno 45 tekstova, kroz kojih je prikazano 40 knjiga.

“Kao što se iz sadržaja knjige može videti, uglavnom nisam pisao po ličnom opredeljenju, već po nekoj vrsti obaveze prema onima koji su tražili da budem recenzent njihovih dela ili po knjigama čije sam promocije organizovao. Kada je o pozorištu reč, njime sam se, kao i što se može videti najviše bavio sedamdesetih godina, bili su to uglavnom osvrti na srpske drame”, kazao je Jevtić.

Đorđe Jevtić je rođen 1947. Godine u Sušici, kraj Gračanice. Diplomirao je na Grupi za srpskohrvatski jezik i književnost na filozofskom fakultetu u Prištini. Od 1974. do 1997. Bio je novinar i urednik u Novinskoj agenciji Tanjug, a od 1997. do 2000. potpredsednik Gradskog veća SG Priština. Od 2007. do penzionisanja 2013. godine bio je rukovodilac Službe za informisanje SG Priština sa sedištem u Gračanici. Izveštavao je i pisao o svim zbivanjima na KiM u poslednjih pola veka, o čemu je objavio deset feljtona i pet publicističko analitičkih knjiga.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane