Vesti
Kultura

Gračanica: Održana promocija knjige “Goranski pečat”

U Domu kulture u Gračanici održana je promocija knjige “Goranski pečat” goranskog autora Dilbera Hočka-Bibe. Knjiga je, prema rečima autora, posvećena svim Gorancima u tuđini.
Gračanica: Održana promocija knjige “Goranski pečat”
Sa promocije (Foto Kim)

Dilber Hočko-Biba rođen je 1961. godine u Globočici na Gori. “Goranski pečat” je njegova prva objavljena zbirka pesama koju čine 23 pesme, 17 na srpskom jeziku, a 6 na goranskom dijalektu.

Autor knjige Dilber Hočko-Biba zahvalio se svima koji su svojim doprinosom omogućili da ova zbirka bude objavljena. Knjigu je, kako je rekao, posvetio svim Gorancima koji su negde u tuđini, ali i onima koji su ostali na Gori.

U zbirci pesama pisac opisuje lepotu Gore, goranskog jezika, naroda, ali i nostalgiju Goranaca koji su otišli sa Gore.

“Pišući ove stihove, branio sam Goru kada su je mnogi kidali, svojatali, kada su je ubijali. Stihovima sam hteo da probudim ineterse mladih Goranaca kojih je sve manje u Gori, da razmišljalju o svojoj savesnosti i budućnosti, da ne dozvole da njihovo vreme bude kao naša prošlost”, rekao je Hočko-Biba.

Prijatelj autora knjige Sefer Tugjari istakao je da kvalitet samog pesnika i njegove poezije čine one pesme ispisane goranskim jezikom, te da je to “dokaz da se može i mora stvarati književnost na goranskom jeziku”.

“Borbu moramo voditi na kulturnom polju. Ona počinje nedvosmislenim i jasnim odgovorima, na pitanje ko sam, odnosno ko smo, bez obzira kako će se to primeniti tamo negde, u drugoj sredini. Za našu malu zajednicu borba u političkoj sferi može nam samo potkopati i nagristi kolektivni identite”, rekao je Tugjari i dodao da:

“Jezik, tradiciju i kulturu možemo sačuvati i razvijati samo stvaralaštvom, ako se ugledamo na pisca ove zbirke”.

Nezaobilazna tema svih goranskih stvaralaca je pečalba, odnosno, odlazak sa Gore u tuđinu, kazao je pesnik iz Gračanice Jovica Mišković.

“Svaki narod oslanja se na tri stuba, veru, jezik i običaj. Naučnici se slažu da su Goranci slovenskog porekla, ljudi koji su bili prinuđeni da prime islam. Vekovima žive na obroncima Šar-planine, stisnuti granicama Albanije i Makedonije, trbuhom za kruhom rasuti su svuda po svetu, ali su ipak sačuvali jezik, kulturu, običaj i identitet”, rekao je Mišković.

Na Gori živi oko 10.000 Goranaca, a mnogo veći broj njih je raseljen i živi u centralnoj Srbiji, Crnoj Gori, ostalim zemljama regiona i u inostranstvu.Ostale vesti

Poznati laureati
Gran pri "Mali Joakim" jednoglasno je dodeljen predstavi „Palčica“ Pozorišta lutaka Niš, odlučio je žiri 13. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije u sastavu: Jelena Janjatović (kostimograf), Ljubiša Barović (glumac) i Boris Todorović (reditelj).
  • 15.05.2021
Četvrti dan festivala: Palčica pozdravljena ovacijama
Festival „Mali Joakim“ odvija se četvrti dan u Gračanici. Na današnjem repertoaru našla predstava „Palčica“ Pozorišta lutaka iz Niša. Deca iz metohijskih sredina ali i sa centralnog Kosova ovacijama su pozdravili glumce.
  • 13.05.2021
„Čarobnjak iz Oza“ oduševio mališane u Gračanici
Trećeg dana pozorišnog festivala „Mali Joakim“ pred najmlađom pubilikom u Domu kulture Gračanica izvedena je predstava „Čarobnjak iz Oza“ Narodnog pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja.
  • 12.05.2021
’’Kvizomanijak’’ i akcija ’’Božur za decu Orahovca’’
Drugi ciklus kviza znanja „Kvizomanijak“ završava se dvadesetim po redu nadmetanjem koje je zakazano za četvrtak 13. maj 2021. godine od 16 časova u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.
  • 12.05.2021
U Gračanici je počeo dečiji pozorišni festival „Mali Joakim“

Komad „Sirano“ Narodnog pozorišta Priština otvorio je Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“. Ovo je trinaesti po redu festival, a ove godine je domaćin Gračanica.

  • 10.05.2021
Festival „Mali Joakim“ počinje u Gračanici
Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture „Gračanica“ i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije organizuju Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.
  • 10.05.2021