Vesti
Kultura

Gračanica: Od ponedeljka izložba radova Svetomira Arsića Basare

Radovi čuvenog srpskog vajara Svetomira Arsića Basare, skulpture izrađene u kombinaciji drvo i metal i tehnici bronze, od ponedeljka će se naći u Galeriji Doma kulture Gračanica.
Gračanica: Od ponedeljka izložba radova Svetomira Arsića Basare
Rad vajara (Foto basara.rs)

Na izložbi će biti predstavljeno devet skulptura iz nekoliko ciklusa i primeri pojedinačnih skulptura na kojima je autor radio u periodu od 1998. do 2018. godine, navode organizatori izložbe - Dom kulture Gračanica, Galerija umetnosti Priština - Gračanica i Srpska akademija nauka i umetnosti.

Ovo je, inače, prva samostalna izložba akademika Basare u Gračanici u njegovoj umetničkoj karijeri dugoj šest decenija, a organizuje se u okviru obeležavanja sedam vekova postojanja manastira Gračanice i sedam vekova od upokojenja Svetog kralja Milutina.

„Svetomir Arsić Basara osuđen na samostalnost, sam je krčio put kroz otvoren prostor umetnosti i najčešće surov svet društvenog okruženja. Vajar, teoretičar i pripovedač u svom stvaralačkom opusu i nakon šest decenija teži istinitom izrazu. Njagovo stvaralaštvo odraz je snage i doslednosti, jedan je od najznačajnijih srpskih skulptora druge polovine XX veka“, navela je autorka postavke Žaklina Marković, kustos Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti u uvodnom tekstu koji prati ovu izložbu.

“Svetislava Arsića Basaru, dečaka čije plave oči imaju boju kosovskih fresaka, dvadeset godina je čekala Gračanica. Sreli su se u prazničnoj godini, sedam vekova od izgradnje manastira i sedam vekova od upokojenja njenog ktitora Svetog kralja Stefana Milutina. Sreli su se da nas zajedno odvedu na putovanje na kom umetnost i duh otvaraju vrata večnosti“, piše u autorskom tekstu kataloga književnik Živojin Rakočević, direktor Doma kulture Gračanica.

Svečano otvaranje Basarine izložbe zakazano je u ponedeljak 13. decembra 2021. godine u 19 časova u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

Pokrovitelji izložbe su Кancelarija za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Skupština grada Priština-Gračanica, Opština Gračanica, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.Ostale vesti

Fakultet savremenih umetnosti darovao dva polukoncertna klavira Domu kulture i Muzičkoj školi
Fakultet savremenih umetnosti iz Beograda poklonio je dva polukoncertna klavira Domu kulture "Gračanica" i Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" iz Prištine sa sedištem u Gračanici.
  • 20.01.2022
Preminuo književnik Radovan Beli Marković
Srpski književnik Radovan Beli Marković preminuo je u 75. godini, prenela je Radio-televizija Srbije.
  • 20.01.2022
Miketić Subotić: Pametnije je brinuti šta ćemo, nego kako ćemo reći
Da li je moguće da smo završili škole, neki manje, neki veće, a da nismo naučili kako se pravilno priča naš sopstveni jezik? Kako se pravilno akcentuju reči u srpskom jeziku? Šta standardni govorni jezik podrazumeva i zašto je za svakog od nas korisnije da se njime služimo, makar u formalnoj komunikaciji? Koji deo fonetike, ali i gramatike, pravi najveći problem ljudima koji pripadaju kosovsko-resavskom govornom narečju? Kakva je i kolika,u edukativnom smislu, uloga medija?
  • 17.01.2022
’’Uprkos svemu’’ večeras na RTS2
Dokumentarni film "Uprkos svemu" o 70 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) biće prikazan večeras u 21.47 na drugom programu srpskog javnog medijskog servisa. Njegov autor Goran Avramović ističe da su ekipa i glumci NPP-a najbolji kada je u pitanju izazivanje emocija kod publike jer gledaoci uvek, bez razlike, prepoznaju sebe i svoje živote u njihovim komadima, što je samo potvrda prepoznavanja koju je najpre učinio ansambl teatra, prepoznavanja svih (ne)uslova i (ne)sloboda srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a i šire.
  • 12.01.2022
Radonjić: Pozorišne kuće najteže podnele epidemiološke mere
"Pozorišne kuće su najteže podnele mere i izolacije u borbi protiv koronavirusa jer pozorište zavisi od interakcije sa publikom“, kazao je u novogodišnjem intervjuu za RTK2 direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić.
  • 31.12.2021
Mali svet Dejana Pavićevića

Izložba likovnih radova mitrovačkog multimedijalnog umetnika Dejana Pavićevića, otvorena je sinoć u PKC “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.

  • 30.12.2021