Vesti
Kultura

Gračanica: Od ponedeljka izložba radova Svetomira Arsića Basare

Radovi čuvenog srpskog vajara Svetomira Arsića Basare, skulpture izrađene u kombinaciji drvo i metal i tehnici bronze, od ponedeljka će se naći u Galeriji Doma kulture Gračanica.
Gračanica: Od ponedeljka izložba radova Svetomira Arsića Basare
Rad vajara (Foto basara.rs)

Na izložbi će biti predstavljeno devet skulptura iz nekoliko ciklusa i primeri pojedinačnih skulptura na kojima je autor radio u periodu od 1998. do 2018. godine, navode organizatori izložbe - Dom kulture Gračanica, Galerija umetnosti Priština - Gračanica i Srpska akademija nauka i umetnosti.

Ovo je, inače, prva samostalna izložba akademika Basare u Gračanici u njegovoj umetničkoj karijeri dugoj šest decenija, a organizuje se u okviru obeležavanja sedam vekova postojanja manastira Gračanice i sedam vekova od upokojenja Svetog kralja Milutina.

„Svetomir Arsić Basara osuđen na samostalnost, sam je krčio put kroz otvoren prostor umetnosti i najčešće surov svet društvenog okruženja. Vajar, teoretičar i pripovedač u svom stvaralačkom opusu i nakon šest decenija teži istinitom izrazu. Njagovo stvaralaštvo odraz je snage i doslednosti, jedan je od najznačajnijih srpskih skulptora druge polovine XX veka“, navela je autorka postavke Žaklina Marković, kustos Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti u uvodnom tekstu koji prati ovu izložbu.

“Svetislava Arsića Basaru, dečaka čije plave oči imaju boju kosovskih fresaka, dvadeset godina je čekala Gračanica. Sreli su se u prazničnoj godini, sedam vekova od izgradnje manastira i sedam vekova od upokojenja njenog ktitora Svetog kralja Stefana Milutina. Sreli su se da nas zajedno odvedu na putovanje na kom umetnost i duh otvaraju vrata večnosti“, piše u autorskom tekstu kataloga književnik Živojin Rakočević, direktor Doma kulture Gračanica.

Svečano otvaranje Basarine izložbe zakazano je u ponedeljak 13. decembra 2021. godine u 19 časova u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

Pokrovitelji izložbe su Кancelarija za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Skupština grada Priština-Gračanica, Opština Gračanica, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.Ostale vesti

Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022