Vesti
Kultura

Gračanica: Od 12. do 18. aprila festival "Mali Joakim"

Narodno pozorište u Prištini i Dom kulture "Gračanica" će od 12 do 18. aprila biti domaćini pozorišnog festivala za decu "Mali Joakim".
Gračanica: Od 12. do 18. aprila festival
Predstava Sirano (Foto I.Stojković)

Ovaj festival se organizuje po 13. put u Srbji, a ove godine će se održati u Gračanici.

Pored domaćina, Narodnog pozorišta u Prištini, na sceni će se pojaviti i glumci iz pozorišta u Nišu, Vranju, Lazarevcu, Kragujevcu, Kruševcu i Pirotu.

"Imaćemo najbolje predstave igrane u protekloj godini. U pitanju je sedam predstava, a prva predstava i ujedno ona koja će otvoriti festival je predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištni. Poslednjeg dana festivala će se igrati predstava u čast nagrađenih, a izvodiće je glumci iz Pozorišta u Pirotu. Ovo je festival takmičarskog karaktera, pozorišta će dati svu svoju snagu i nadam se da će publika uživati. Ono što mi želimo i što nam je cilj je da na festival dođu deca i iz drugih mesta, ne samo iz opštine Gračanica, već da tu budu i deca iz Pomoravlja, iz Metohije, a nadamo se i sa severa Kosova", kazao je za RTV Kim Ivan Stojković iz Doma kulture "Gračanica".

Tokom festivala će biti strogo poštovane mere prevencije protiv širenja kovida-19. Stojković kaže da će tokom izvođenja predstava u sali biti tridesetak gledalaca.

Raspored predstava:

12.04. SIRANO - Narodno pozorište u Prištini
13.04. ČAROBNJAK IZ OZA - Vranje
14.04. PALČICA - Pozorište lutaka Niš
15.04. SREBRNI CAR - PULS Teatar Lazarevac
16.04. GOLI KRALJ - Pozoriste za decu Kragujevac
17.04. MAČAK OTIŠAO U HAJDUKE - Kruševačko pozorište
18.04. ZAGLUMI SE I POSTANI ALI DETE OSTANI - Pirot

Dom kulture "Gračanica" i Narodno pozorište u Prištini su sa velikim uspehom 2016. godine bili domaćini 52. pozorišnog festivala "Joakim Vujić".Ostale vesti

Gračanica: Svetlom pisana istorija srpske škole glume
U Domu kulture "Gračanica otvorena" je izložba "Vek i po srpske škole glume” višeg umetničkog saradnika na katedri glume Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu Pavla Lazića koja je organizovana povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji.
  • 03.12.2021
Sutra počinje radionica

Dom kulture „Gračanica“ organizuje treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“, koja će trajati od 03. do 09. decembra. Na radionici će učestvovati učenici osnovnih škola, uzrasta od 10 do 15 godina.

  • 02.12.2021
Večeras premijera filmova
U bioskopu Doma kulture Gračanica večeras će biti premijerno prikazana dva filma - "Gučijevi" i "Enkanto".
  • 02.12.2021
Završen „Grafest“. Prva nagrada reditelju Rastku Šejiću
Dodelom priznanja najboljim autorima dokumentarnih filmova i reportaža završen je jubilarni, deseti po redu, Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest". Prva nagrada pripala je Rastku Šejiću iz Beograda za dokumentarni film „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“. Drugo mesto na festivalu osvojila je Radmila Vulićević, a treće Ana Marković.
  • 01.12.2021
U Novom Sadu traje ’’Jesen u Prizrenu’’
U Novom Sadu je, zahvaljujući Privrednoj komori Vojvodine organizovana još jedna retrospektivna izložba radova nastalih na likovnoj koloniji „Jesen u Prizrenu“. Svečano otvaranje je zakazano sa četvrtak, 2. decembar, u 14.00 časova.
  • 01.12.2021
Vušurović: Dokumentarni film je žanr budućnosti
Dokumentarni film je zasnovan na stvarnim događajima i to je osnovna razlika između ovog žanra i igranog filma, ukazuje Aleksandra Vušurović iz Beldoksa.
  • 01.12.2021