Vesti
Kultura

Gračanica na starim fotografijama. Prva posleratna izložba Arhiva KiM

Izložba "Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama" otvorena je večeras u Galeriji Doma kulture "Gračanica". Ovo je prva posleratna izložba koju je organizovao Arhiv Kosova i Metohije.
Gračanica na starim fotografijama. Prva posleratna izložba Arhiva KiM
Sa izložbe (Foto Kim)

Posle više od 20 godina nedavno je nastavio sa radom Arhiv Kosova i Metohije. Nakon objavljivanja memoara Stojana Zafirovića „Moje službovanje u srpskim školama u Staroj Srbiji u vreme poslednjih godina turske vladavine“ sa kojim se predstavio na Sajmu knjiga u Beogradu, Arhiv je večeras organizovao izložbu starih fotografija i razglednica manastira Gračanica.

Direktor Arhiva KiM Marko Marković istakao je da je ovo događaj od izuzetne važnosti.

"Gračanica je bila sinonim i svetionik naše vere, gde je naš narod vekovima crpeo snagu i utehu za najtužnije i najtragičnije događaje u kojima su živeli i obitavali. Tako da istorijski izvori pišu da se naš narod u manastiru najviše molio za zdravlje i za oslobođenje i da sve to vreme, svih tih vekova naš narod nije napustila želja za oslobođenjem".

Ovo je prva posleratna izložba ove institucije, a u izložene su fotografije iz perioda 1878. do 1989. godine.

"Večaras imamo jedinstveno fotografsko putovanje kroz vreme i svako će od nas pronaći sebe u tom putovanju ali ja ću sa vama da podelim jedan zaključak i jednu konstataciju. Kada prođete od 1878. pa do 89. primetićete jednu stvar. Koju? Gračanica se podmladila i to je naš istinski, suštinski, ljudski optimizam. Mlađa je danas i to možemo zaključiti", rekao je direktor Doma kulture "Gračanica" Živojin Rakočević.

Izložbu je otvorila Vesna Milojević direktorka Arhiva grada Kraljeva. "Svesni situacije vremena i smutnje u kom živimo, gde se neki istorijski kapital koji poseduje srpski narod ne baštini dovoljno, ne poštuje dovoljno pogotovu od onih koji nam očigledno ne misle dobro, pojačava važnost ponovnog povratka na scenu, ne samo kulturnu scenu Kosova i Metohije, nego i naše lepe Srbije, jedne ovako važne ustavnove, državne ustanove - Arhiva Kosova i Metohije", istakla je otvarajući izložbu Milojevićeva.

Postavka se sastoji od 56 različitih, uglavnom neobjavljenih fotografija i razglednica.

Fotografije su prikupljene u Državnom arhivu Srbije, Arhivu Jugoslavije, Istorijskom muzeju, Narodnom i etnografskom muzeju u Beogradu, Narodnoj biblioteci Srbije. Najveći broj fotografija prikupljen je od kolekcionara sa Kosova.

Jedan od njih je Aleksandar Čolić iz Ajvalije kod Gračanice koji je saradnik mnogobrojnih muzeja u Srbiji.

"Dao sam dosta materijala, svoju kolekciju. Vidim da ima dosta i drugog materijala, tako da ne znam koliko imam. Ja imam mnogo toga, ne samo fotografija manastira Gračanica, moja kolekcija sadrži arheološku dokumentaciju pa do Drugog svetskog rata. Ja sam nasledio nešto od svog dede i kao mladi dečko, još nisam ni počeo da idem u školu, ja sam počeo da sakupljam", kaže Čolić.

Ističe da je njegova kolekcija od neprocenjive kultune i istorijske vrednosti. Materijale prikuplja putujući po Evropi, a dosta toga kupuje na aukcijama, ali i razmenjujući sa drugim kolekcionarima.

"Teško je doći do originalne građe, treba dosta vremena, truda, putovanja i znanja. Sakupljamo se na sajmovima kolekcionara, ima nas mnogo. Ljubitelji smo i čuvamo svoju prošlost. Pokojni deda je imao prodavnicu Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, tako da sam kao mali voleo da čeprkam, da kopam i nalazio sam svakvakve stvari i to me je na neki način privuklo", objašnjava Čolić svoju ljubav prema starim predmetima.

Izložba "Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama" biće otvorena do 15. februara ove godine.Ostale vesti

’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023
Promocija knjige aforizama Jovana Zafirovića večeras u Gračanici
Knjiga aforizama „Glavom kroz stid“ autora Jovana Zafirovića, biće predstavljena gračaničkoj publici u Domu kulture večeras u 19.00 časova.  U programu, pored autora, učestvuju Ivana Vanovac, Aleksandar Dunđerin i Žarko Milenković.
  • 15.03.2023
„Nedelja Kosova i Metohije“ u Matici srpskoj
Matica srpska, najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija, organizuje „Nedelje Kosova i Metohije“ od 20 do 24. marta 2023. godine u Novom Sadu.
  • 15.03.2023