Vesti
Kultura

Gračanica: Mladi pesnici o svom stvaralaštvu

Književno veče mladih pesnika „Neka pesma zri“ održano je sinoć u Domu kulture u Gračanici.
Gračanica: Mladi pesnici o svom stvaralaštvu
Foto KIM

Svoje, kao i pesme svojih literarnih uzora, kazivali su Biljana Nikolić, Žarko Milenković i Mlađan Rašić.
 
Žarko Milenković kaže da mu pisanje pesama predstavlja način da se izbori sa svim strahovima i nemirima.

„Moje pesme govore o prolaznosti života o pesimizmu, o vremenu koje nas je zadesilo, a koje nije lepo, o nekim unutrašnjim težnjama, nemirima“, rekao je Žarko.

Biljana Nikolić je do sada objavila tri zbirke pesama. Njena prva zbirka „Hoću da poletim“ izdata je 2003. godine. Usledile su i zbirke „Verujem ptičjoj pesmi“, 2006. i „Pročitaj moje srce“, 2007. godine. Biljana smatra da je njen rad postepeno sazrevao.

„Moje pesme su proživele veliki pomak od početka. Počela sam da pišem sa osam godina. Prvo sam pisala o porodici, kući i najmilijima. Kasnije me je privukla priroda, a sada su to više refleksivne pesme, sa puno osećanja“, kazala je Biljana.

Na kraju večeri, mladi stvaraoci sa centralnog Kosova složili su se da bi slična okupljanja trebalo da postanu tradicija kako bi se ohrabrili svi mladi pesnici i pisci da izađu u javnost sa svojim radovima.Ostale vesti

Nagrada
Književna manifestacija "Pesnička reč u čast profesora i književnika Slobodana Kostica", biće održana sutra, 23. oktobra u kripti crkve Svetog Marka u Beogradu, sa početkom u 18.00 časova.
  • 22.10.2021
Olivera Radić dobitnica nagrade za novinarsku humanost
Novinarka prištinskog "Jedinstva" Olivera Radić ovogodišnja je dobitnica nagrade za novinarsku humanost “Đoko Vještica”, jednoglasno je odlučio žiri Udruženja novinara Srbije.
  • 22.10.2021
Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova i Metohije „Venac“, pokrenuo je internet kanal „TVnet Venac“.
  • 22.10.2021
Gračanica: U subotu premijera predstave

Polaznici Škole glume Narodnog pozorišta u Prištini, u subotu, 23. oktobra u 13 sati će premijerno u Domu kulture “Gračanica” izvesti komediju "Veselo povrće".

  • 21.10.2021
Petar Sarić ovogodišnji dobitnik nagrade „Borisav Stanković“

Ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade „Borisav Stanković“ koju je ustanovila i dodeljuje istoimena književna zajednica iz Vranja je književnik sa Kosova Petar Sarić za celokupno stvaralaštvo koje sačinjavaju četiri knjige poezije i sedam romana, saopšteno je na konferenciji za novinare.

  • 20.10.2021
Londan kroz rep kritikuje Beograd i Prištinu i „predizborne igre koje igraju“
„Vuku svoje veze, a veze vuku veze, pa smo se zamrsili i tako nas kuvaju. Igra na emocije, rodoljub je, dokle više bre, ne mirišem te. Vaše igrice sve, već videli smo – ćuti, sorry tata ali sada moraš ovo čuti“ – ovo su stihovi pesme mladog repera iz Osojana, Danila Đurića, poznatijeg kao Londaneze. Pesmu je napisao „pod uticajem svega sto se dešavalo zadnjih mesec dana ljudima na Kosovu“, kaže za KoSSev njen autor.
  • 20.10.2021