Vesti
Kultura

Gračanica: Lutkarska predstava "Guliver u zemlji lutaka"

Lutkarska predstava “Guliver u zemlji lutaka“, po motivima istoimenog teksta čeških autora Jozefa Pera i Lea Spačila, a u režiju koju potpisuje Boško Boškov, premijerno će biti izvedena u Domu kulture u Gračanici u četvrtak od 20 časova.
Gračanica: Lutkarska predstava
Ilustracija(Foto Dom Kulture Gračanica)

Reditelj Boško Boškov napominje da je osnov ove predstave “borba između dobra i zla”.

„Svako od nas zna da među ljudima nije uvek sve u najboljem redu, a da li znate kako je među lutkama u Lutkovu naselju u kome žive lutke? Odgovor je jednostavan, isto kao i među ljudima. I među lutkama ima i onih dobrih i onih zlih. I među njima nije uvek sve kako bi trebalo da bude kao da nisu napravljene od iste krpe, a šta se to u Lutkovu među lutkama dogodilo i kako je na te događaje odreagovao gledalac gospodin Guliver videćete ako dođete na predstavu. Glumci, animatori i njihove lutke željno vas očekuju“, rekao je Boško Boškov.

Predstavu igraju glumci AP „Janićije Popović“, koje radi u sklopu Doma kulture „Gračanica“. Pokrovitelj predstave je Francuska humanitarna organizacija „Solidarnost za Кosovo“ Arnoa Gujona.

Radnja lutkarske predstave „Guliver u zemlji lutaka” odvija se u Lutkovu malom gradu u kome žive lutke. Lutkovo ima veliki problem sa nevaljalim, lenjim i bezobraznim lutkom, koji se stalno svađa sa ostalim lutkama i pravi probleme.

U lutkarskoj predstavi glavni junak Guliver pokušava da uz pomoć publike pomogne ostalim lutkama i kazni Nevaljalog lutka.

Duhovitost, lutke, muzika i kostimi činiće ovu predstavu još zanimljivijom. Ulaz je slobodan.Ostale vesti

’’Antigona’’ ili zašto je pobuna nemoguća

Tragedija „Antigona“ koju je, prema Sofokleovom tekstu, adaptirao i režirao Nenad Todorović, sutra će biti premijerno izvedena od 19:00 na sceni Doma kulture “Gračanica”. Predstava je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara.

  • 07.05.2021
„Mali Joakim“ naredne nedelje u Gračanici
Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture „Gračanica“ i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije organizuju Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.
  • 06.05.2021
Predstava Antigona premijerno u Gračanici
Sofoklova drama „Antigona“ koju je adaptirao i režirao Nenad Torodović svoju premijeru će imati u subotu 8. maja u 19 časova u Gračanici.
  • 05.05.2021
’’Autoprotest’’ Vuka Đurića
Izložba „Autoprotest“ likovnog umetnika Vuka Đurića iz Čačka biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 28. aprila 2021. godine u 19 časova.
  • 27.04.2021
“Priča o snalaženju porodice u različitim sistemima”
Premijera predstave „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” izvedena je sinoć u Gračanici. Reč je o komadu koju su, prema tekstu Bore Ćosića a u režiji Ivana Vukovića, u korpodukciji uradili  Narodno pozorište u Prištini i Kruševačko pozorište.
  • 27.04.2021
„Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ šala sama po sebi
„Mi preživljavamo, idemo dalje, u svemu se trudimo da uživamo, budemo srećni, napredujemo, odgojimo dete, pravimo planove, a istorija nas samo uzima, lomi i baca na sve strane“, rekao je na konferenciji za medije povodom kosovske premijere komada „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ reditelj Ivan Vuković.
  • 26.04.2021