Vesti
Kultura

Gračanica: Književno veče Olivere Budimir

Dom kulture "Gračanica" organizuje književno veče Olivere Budimir u sredu, 28. septembra, od 19.00 u čitaonici "Darinka Jevrić".
Gračanica: Književno veče Olivere Budimir
Olivera Budimir (Foto DKG, promo)

Na književnoj večeri biće predstavljeno celokupno stvaralaštvo ove književnice koje čine romani: "Lavirint života", "Put oblaka", "Uvir na izviru" i "Orhideja i albatros".

Olivera Budimir je rođena 1951. godine u Prištini u kojoj je živela sve do 1999. kada se seli u Beograd, gde i danas živi i radi. Njeni romani govore o ratu, ljubavi, svakodnevnim iskušenjima.

O romanu "Lavirint života", dnevniku predratnom, ratnom i posleratnom, je poznati pisac Radomir Smiljanić u recenziji naveo da je "najbolji primer romana istine u našoj književnosti".

"Put oblaka" je svojevrsna suprotnost prethodnom romanu (putopisno-ljubavni), "jedan čudesan svet koji mestimice omamljuje svojom sugestivnošću", napisala je u recenziji Milica Jeftimijević Lilić, pesnikinja.

Roman "Uvir na izvoru" je svojevrsni spomenik jednoj ljubavi u nemogućim uslovima jedne Srpkinje i Rusa jer ljubav ne pita za vreme i mesto, ona se samo desi.

Poslednji roman ove autorke, "Orhideja i albatros", je roman snova i stremljenja, priča koja pokreće mnoge teme, tera na razmišljanje, a ljubav je kao točak oko koga se sve okreće, tačka od koje sve počinje i sve se dešava i završava upravo u njoj.

U programu će učestvati: Ratko Popović, Majda Popović, Desa Burazor Aslanidu i autorka.Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023