Vesti
Kultura

Gračanica: Književno veče Olivere Budimir

Dom kulture "Gračanica" organizuje književno veče Olivere Budimir u sredu, 28. septembra, od 19.00 u čitaonici "Darinka Jevrić".
Gračanica: Književno veče Olivere Budimir
Olivera Budimir (Foto DKG, promo)

Na književnoj večeri biće predstavljeno celokupno stvaralaštvo ove književnice koje čine romani: "Lavirint života", "Put oblaka", "Uvir na izviru" i "Orhideja i albatros".

Olivera Budimir je rođena 1951. godine u Prištini u kojoj je živela sve do 1999. kada se seli u Beograd, gde i danas živi i radi. Njeni romani govore o ratu, ljubavi, svakodnevnim iskušenjima.

O romanu "Lavirint života", dnevniku predratnom, ratnom i posleratnom, je poznati pisac Radomir Smiljanić u recenziji naveo da je "najbolji primer romana istine u našoj književnosti".

"Put oblaka" je svojevrsna suprotnost prethodnom romanu (putopisno-ljubavni), "jedan čudesan svet koji mestimice omamljuje svojom sugestivnošću", napisala je u recenziji Milica Jeftimijević Lilić, pesnikinja.

Roman "Uvir na izvoru" je svojevrsni spomenik jednoj ljubavi u nemogućim uslovima jedne Srpkinje i Rusa jer ljubav ne pita za vreme i mesto, ona se samo desi.

Poslednji roman ove autorke, "Orhideja i albatros", je roman snova i stremljenja, priča koja pokreće mnoge teme, tera na razmišljanje, a ljubav je kao točak oko koga se sve okreće, tačka od koje sve počinje i sve se dešava i završava upravo u njoj.

U programu će učestvati: Ratko Popović, Majda Popović, Desa Burazor Aslanidu i autorka.Ostale vesti

“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022

Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica", a celokupan prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen u fond za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

  • 29.11.2022
Koreodrama ’’700’’  3. decembra u Gračanici

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" izvešće 3. decembra koreodramu "700" u Domu kulture "Gračanica" u 19.30 časova. "Venac" igra u slavu 700 godina manastira Gračanica.

  • 29.11.2022
Gračanica: Izložba slika

Izložba slika akademske slikarke Maje Todić, pod nazivom "Identiteti", biće otvorena 29. novembra u 19 časova u Galeriji Doma kulture "Gračanica".

  • 26.11.2022