Vesti
Kultura

Gračanica: Izložba slika "Identiteti" Maje Todić 29. novembra

Izložba slika akademske slikarke Maje Todić, pod nazivom "Identiteti", biće otvorena 29. novembra u 19 časova u Galeriji Doma kulture "Gračanica".

Gračanica: Izložba slika
Slikarka Maje Todić (Foto Dom kulture Gračanica)

„Slikarka Maja Todić izabravši da stvara na prostoru bogate tradicije i kulture, nije tu tradiciju prezrela, već ju je prihvatila. Prihvatajući Eliotovsko ‘osećanje istorije’ Todićeva je u prošlosti otkrivala sadašnje, a u sadašnjosti prošlo. Tako detalji sa fresaka kosovskih i metohijskih crkava žive na njenim platnima i sa njenim modernim slikarskim izrazom čine koherentnu sadržajnost. Baš kao što su freske Gračanice čekale vekovima da otkriju svoje boje, Todićeva na svojim platnima koristi žive, tople boje, koje ukazuju na radost života, na nepobedivost duha, nasuprot svem mraku u kom je stvarala“, ističe pesnik i književni kritičar Žarko Milenković.

„Motivi sa fresaka Gračanice, najčešće detalji odežde arhijereja i slikanih zastora, te imitacije mermerne oplate, slikarskim postupkom i kolorističkom gamom koja priziva u vizuelno sećanje velikane našeg slikarstva poput Milunovića i Lubarde i njihova dela iz 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, preobražavaju se u gotovo apstraktne slike koje, ipak, uvek jasno ukazuju na svoju identitetsku utemeljenost u zidovima srpskih svetinja na Кosovu i Metohiji kao i lično iskustvo njihovog autora u poslu oslikavanja crkava i postupcima kaligrafije“, kazala je istoričarka umetnosti i profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Jelena Erdeljan.

Maja Todić je rođena 1989. godine u Prištini. Diplomirala je 2012. godine na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, odsek Slikarstvo, u klasi profesora Zorana Furunovića. Master studije je završila 2015. godine na istom fakultetu. Izlagala je šest puta samostalno i učestvovala na više od dvadeset kolektivnih izložbi. Dobitnica je nagrade "Dimitrije Popović" za najuspešnijeg mladog stvaraoca 2014. godine koju dodeljuje Dom kulture Gračanica. Urednica je likovnih programa u Domu kulture "Gračanica". Selektor je likovnih kolonija "Vidovdan" i "Jesen u Prizrenu". Selektor brojnih grupnih izložbi stvaraoca sa Kosova i Metohije od kojih izdvaja: "Bezimeni" izložba mladih vajara Kosova i Metohije (Galerija Mali likovni salon, Novi Sad); "Lice budućnosti" Izložba radova mladih slikara sa KiM (Zavod za kulturu Vojvodine).

Član je umetničkog saveta i žirija za nagradu „Longin” za sveukupno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti koja se dodeljuje u okviru Vidovdanskih svečanosti. Dela joj se nalaze u Galerijama: Savremene likovne umetnosti u Nišu, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Galerija MMC Kulturni centar Novi Pazar, Doma kulture Čačak, Galerija Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor, Doma kulture „Gračanica”.

Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.Ostale vesti

Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023