Vesti
Kultura

Gračanica: Izložba foto-portreta Branka Belića

U Domu kulture u Gračanici večeras u 19 sati biće otvorena izložba foto - portreta Branka Belića.

Tom prilikom biće predstavljena i foto - monografija "Lica" u kojoj se prepliću poznati likovi novinara, slikara, glumaca, političara ...

Izložbu će otvoriti Batić Bačević, zamenik glavnog i odgovornog urednika lista "Politika", a o foto-monografiju govoriće Gligor Čemerski, slikar i Ratko Vulanović, vajar.

Belić ih je fotografisao od 1972. godine do danas radeći prvo kao fotoreporter, a kasnije, do penzionisanja, urednik fotografije nedeljnika NIN.

Među odabranih 53 biće i fotografija glumca Bekima Fehmiua.

"Gledam svoju fotografiju u Belićevom katalogu. Vidim jednog zabrinutog čoveka, zbunjenog, zagledanog u beskraj, koji ne zna šta će sa sobom, koji nepotrebno brine. Pomislih pa to sam ja!", napisao je u katalogu koji će pratiti izložbu u Gračanici i drugim mestima na Kosovu i Metohiji poznati novinar i publicista Slava Đukić.

Pišući o foto-monografiji  novinar Batić Bačević navodi:

"Nastala kao kruna duge i neponovljive karijere, koja se kretala po ivici umetnosti i novinarstva, monografija od kapitalnog značaja i sasvim jednostavnog imena “Lica” okuplja između svojih korica gotovo sva značajna lica srpske, jugoslovenske kulture i društvenog života, a svi oni izrazi zabrinutosti, zamišljenosti, depresije i entuzijazma kao da nam pružaju najbolje svedočanstvo o vremenu u kojem smo živeli i koje smo, nekako, uspeli da preživimo".

Izložba i promocija foto-monografija "Lica" u Domu kulture u Gračanici organizovana je u saradnji sa Službenim glasnikom i UNS-om.

Prethodno je obišla Beograd, Prijedor, Banja Luku i Pariz.

Službeni glasnik Beograd i Nezavisna izdanja Slobodana Mašića su izdavači monografije "Lica".

Predstavnik ove izdavačke kuće Slobodan Penezić pokloniti će knjige za biblioteku Doma kulture u Gračanici.Ostale vesti

Petar Sarić ovogodišnji dobitnik nagrade „Borisav Stanković“

Ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade „Borisav Stanković“ koju je ustanovila i dodeljuje istoimena književna zajednica iz Vranja je književnik sa Kosova Petar Sarić za celokupno stvaralaštvo koje sačinjavaju četiri knjige poezije i sedam romana, saopšteno je na konferenciji za novinare.

  • 20.10.2021
Londan kroz rep kritikuje Beograd i Prištinu i „predizborne igre koje igraju“
„Vuku svoje veze, a veze vuku veze, pa smo se zamrsili i tako nas kuvaju. Igra na emocije, rodoljub je, dokle više bre, ne mirišem te. Vaše igrice sve, već videli smo – ćuti, sorry tata ali sada moraš ovo čuti“ – ovo su stihovi pesme mladog repera iz Osojana, Danila Đurića, poznatijeg kao Londaneze. Pesmu je napisao „pod uticajem svega sto se dešavalo zadnjih mesec dana ljudima na Kosovu“, kaže za KoSSev njen autor.
  • 20.10.2021
Putujući bioskop Doma kulture Gračanica
Dom kulture ,,Gračanica“ organizuje još jednu turneju Putujućeg bioskopa u mestima širom Kosova, saopšteno je iz ove ustanove. 
  • 20.10.2021
Glumci amateri iz Gračanice osvojili nagradu na FEDRAS-u
Amaterskom pozorištu „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“ je sinoć na Festivalu dramskih amatera sela Srbije (FEDRAS) uručeno priznanje za kolektivnu igru u predstavi „Život geto tinejdžera“.
  • 19.10.2021
Promocija knjige Petra Kostića u Gračanici
Povodom jubileja 150 godina postojanja Prizrenske bogoslovije Dom kulture Gračanica i Udruženje „Sveti Spasˮ organizuju promociju knjige Petra Kostića „Prosvetno-kulturni život pravoslavnih Srba u Prizrenu i njegovoj okolini u XIX i početkom XX veka (sa uspomenama pisca)“.
  • 19.10.2021
Večeras u “Akvarijusu” o stvaralaštvu Grigorija Božovića
U okviru „Pijace knjige“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici večeras od 18 časova predstaviće se Dom kulture „Stari Kolašin“ iz Zubinog Potoka. 
  • 18.10.2021