Vesti
Kultura

Gračanica: Izložba foto-portreta Branka Belića

U Domu kulture u Gračanici večeras u 19 sati biće otvorena izložba foto - portreta Branka Belića.

Tom prilikom biće predstavljena i foto - monografija "Lica" u kojoj se prepliću poznati likovi novinara, slikara, glumaca, političara ...

Izložbu će otvoriti Batić Bačević, zamenik glavnog i odgovornog urednika lista "Politika", a o foto-monografiju govoriće Gligor Čemerski, slikar i Ratko Vulanović, vajar.

Belić ih je fotografisao od 1972. godine do danas radeći prvo kao fotoreporter, a kasnije, do penzionisanja, urednik fotografije nedeljnika NIN.

Među odabranih 53 biće i fotografija glumca Bekima Fehmiua.

"Gledam svoju fotografiju u Belićevom katalogu. Vidim jednog zabrinutog čoveka, zbunjenog, zagledanog u beskraj, koji ne zna šta će sa sobom, koji nepotrebno brine. Pomislih pa to sam ja!", napisao je u katalogu koji će pratiti izložbu u Gračanici i drugim mestima na Kosovu i Metohiji poznati novinar i publicista Slava Đukić.

Pišući o foto-monografiji  novinar Batić Bačević navodi:

"Nastala kao kruna duge i neponovljive karijere, koja se kretala po ivici umetnosti i novinarstva, monografija od kapitalnog značaja i sasvim jednostavnog imena “Lica” okuplja između svojih korica gotovo sva značajna lica srpske, jugoslovenske kulture i društvenog života, a svi oni izrazi zabrinutosti, zamišljenosti, depresije i entuzijazma kao da nam pružaju najbolje svedočanstvo o vremenu u kojem smo živeli i koje smo, nekako, uspeli da preživimo".

Izložba i promocija foto-monografija "Lica" u Domu kulture u Gračanici organizovana je u saradnji sa Službenim glasnikom i UNS-om.

Prethodno je obišla Beograd, Prijedor, Banja Luku i Pariz.

Službeni glasnik Beograd i Nezavisna izdanja Slobodana Mašića su izdavači monografije "Lica".

Predstavnik ove izdavačke kuće Slobodan Penezić pokloniti će knjige za biblioteku Doma kulture u Gračanici.Ostale vesti

Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022
’’Đedov sabor’’ 6. i 7. avgusta u Osojanu
Savez amatera Kosova i Metohije i Dom kulture “Gračanica”, a ove godine im se pridružuje i Kulturni centar “Dragica Žarković” iz Kosovske Mitrovice, organizuju manifestaciju “Đedov sabor” koja se u Osojanu održava 6. i 7. avgusta ove godine. Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić, gostujući u jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica rekao je da će i ove godine dati sve od sebe zajedno sa ostalim organizatorima da ova manifestacija protekne po planu.
  • 04.08.2022
Počinje novi Eko art fest
Tokom leta i jeseni na severu Кosova će biti upriličen četvrti po redu Eko art fest. Ovogodišnji festival, čiji je organizator mitrovački "Akvarijus", biće realizovan pod sloganom "Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj" (3R’s: Reduce, Reuse, Recycle).
  • 03.08.2022
Scene iz žitija Svetog Marka po prvi put
Ovih dana se u crkvi Svetog Marka u Šilovu privodi kraju nesvakidašnje freskopisanje scena iz Žitija Svetog Apostola Marka, jedinstveno u svetu.
  • 22.07.2022
Izvođači iz devet gradova na 55. Manifestaciji “Akordi Leška”
Kulturna manifestacija “Akordi Leška” održava se punih 55 godina i okuplja vokalne soliste koji nastupaju u revijalnom i takmičarskom delu programa boreći se za prvi glas ovog prestižnog i tradicionalnog takmičenja.
  • 20.07.2022