Vesti
Kultura

„Gračanica dočekala Basaru“

U Galeriji Doma kulture “Gračanica” otvorena je izložba radova srpskog akademika i vajara Svetomira Arsića Basare. Skulpture izrađene u kombinaciji drvo i metal i tehnici bronze nastale u nekoliko ciklusa od 1998. do 2018. godine,  posetioci u Gračanici imaće prilike da pogledaju do 20. februara 2022. godine.
„Gračanica dočekala Basaru“
Izložba skulptura Svetomira Arsića Basare (Foto Kim)

Prva samostalna izložba akademika Svetomira Arsića Basare u njegovoj umetničkoj karijeri dugoj šest decenija, organizovana je u okviru obeležavanja sedam vekova postojanja manastira Gračanice i sedam vekova od upokojenja njenog ktitora kralja Milutina.

Obraćajući se, autor je rekao da je ponosan i srećan što će narod u Gračanici imati prilike da vidi deo njegovog stvaralaštva koji je ispirisan kosovskometohijskim prostorom.

„Velika je čast izlagati u Gračanici. Gračanica je naše sveto mesto, u Gračanici žive časni i pošteni građani koji se herojski bore da pravda vlada među narodima. `Građani Gračanice stali su uz svoj narod`, reči su Vuka Karadžića zabeležene u vreme Prvog srpskog ustanka, `u vreme zlo i mučno, u dane kada se činjaše da je ugašen život srpskoga naroda`. U Gračanici buktinja slobode nije prestala da svetli, istorija njene građane pamti kao neustrašive heroje u neravnopravnoj borbi za normalan ljudski život pod suncem kosovskog neba“, kazao je akademik Basara koji se publici u Gračanici obratio putem video poruke.

Nikada nijedan put nije isti, a Basarin je sinfonija jer se na njemu dešava fenomen stvaranja i čudo umetnosti, rekao je direktor Doma kulture "Gračanica" Živojin Rakočević.

„Upravo je to čudo bez intencije i nekog važnog podsticaja samo odlučilo da njegova gračanička izložba obeleži sedam vekova najnežnijeg srpskog manastira i da u sebe uključi tri važna elementa svoje složene duhovno umetničke strukture. Svetomira Arsića Basaru čije plave oči imaju boju kosovskih fresaka 20 godina je čekala Gračanica, sreli su se u prazničnoj godini, sedam vekova od izgradnje manastira i sedam vekova od upokojenja njenog ktitora kralja Milutina. Sreli su se da nas zajedno odvedu na putovanje na kom umetnost i duh otvaraju vrata večnosti“, kazao je Rakočević.

Izložbu koju su pratili zvuci kavala svečano je otvorio iguman manastira Draganac, otac Ilarion.

„Čovek ima tremu pred ovakvim ambijentom, jer u ovom prostoru se dešava korenita i suštinska promena, dešava se projava dara Božijeg koji je dat čoveku, a to je dar da bude tvorac i da preoblikuje tvorevine i tvar, da gradi svoj svet. To iskustvo čovek ima kada se sretne sa pravom i autentičnom umetnošću. Čovek je stvoren da bi podržavao svoga tvorca, da bi bio tvorac, da bi bio poeta čije pesme smo i mi pevali. Pred ovim stvaralaštvom velikog umetnika zaista se čovek raduje i oseća tu vrstu ostvarenosti i postizanja cilja ljudskog bića“, rekao je u besedi otac Ilarion.

Izložbom slika Miloša Šobajića na otvaranju Vidovdanskih svečanosti Dom kulture "Gračanica" započeo je ovogodišnju sezonu, postavkom skulptura Svetomira Arsića Basare uspešno je završava, kazao je direktor Galerije umetnosti Priština Nebojša Jevtić.

„Ova izložba se sastoji od devet monumentalnih skulptura našeg akademika, tri rada su u bronzi, ostalih šest izrađeni su u tehnici metal i drvo. Na neki način mi smo ovom izložbom hteli da prikažemo njegov celokupni opus, ovde su i skulture figurativnog karaktera, a imamo i čisto apstraktne skulpture i nadamo se da će naši sugrađani doći i pogledati ovu izložbu“, istakao je on.

Predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić navela je da je ovo veče najveći događaj kulturne istorije ove lokalne samouprave.

„Čestitam Domu kulture `Gračanica`, Galeriji umetnosti i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti na sjajno organizovanoj izložbi. Svetomir Arsić Basara je naš najveći i najistaknutiji srpski skulptur druge polovine 20. veka, a za nas u Gračanici je još veći zato što je rođen u Sirinićkoj Župi. On je otišao u svet i proslavio Sirinićku župu i naše Kosovo i Metohiju, mi smo ponosni i srećni“, navela je Šubarićeva.

Izložbu skulptura Svetomira Arsića Basare organizovali su Dom kulture "Gračanica", Galerija umetnosti Priština - Gračanica i Srpska akademija nauka i umetnosti, a pokrovitelji su Кancelarija za Кosovo i Metohiju, Skupština grada Priština-Gračanica, Opština Gračanica i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Biografija Svetomira Arsića Basare

Vajar, likovni pedagog i teoretičar Svetomir Arsić Basara rođen je u selu Sevcu na Kosovu i Metohiji 1928. godine. Prvi rad, „Glava devojčice“ izvajao je u glini 1950. godine. Od tada do danas, održao je niz samostalnih izložbi, autor je brojnih, monumentalnih spomenika i dobitnik mnogih priznanja.

Predavao je u Prištini na Odseku za vajarstvo tamošnje Akademije umetnosti, gde je kasnije bio izabran i za dekana, organizovao je likovnu koloniju u Dečanima, boravio je na mnogim vajarskim smotrama i studijskim putovanjima.

Svetomir Arsić Basara predstavlja jedno od najznačajnijih imena u istoriji savremene srpske skulpture. Kao najčešće materijale, koristi drvo i gvožđe. Njegovo delo razvijalo se od ekspresivnih radova, preko asocijativne apstrakcije, dok je od početka osamdesetih godina njegovo stvaralaštvo, kako je sam umetnik kazao, neraskidivo povezano sa sudbinom naroda.

Od 1999. godine živi i stvara u Beogradu.



Ostale vesti

Fakultet savremenih umetnosti darovao dva polukoncertna klavira Domu kulture i Muzičkoj školi
Fakultet savremenih umetnosti iz Beograda poklonio je dva polukoncertna klavira Domu kulture "Gračanica" i Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" iz Prištine sa sedištem u Gračanici.
  • 20.01.2022
Preminuo književnik Radovan Beli Marković
Srpski književnik Radovan Beli Marković preminuo je u 75. godini, prenela je Radio-televizija Srbije.
  • 20.01.2022
Miketić Subotić: Pametnije je brinuti šta ćemo, nego kako ćemo reći
Da li je moguće da smo završili škole, neki manje, neki veće, a da nismo naučili kako se pravilno priča naš sopstveni jezik? Kako se pravilno akcentuju reči u srpskom jeziku? Šta standardni govorni jezik podrazumeva i zašto je za svakog od nas korisnije da se njime služimo, makar u formalnoj komunikaciji? Koji deo fonetike, ali i gramatike, pravi najveći problem ljudima koji pripadaju kosovsko-resavskom govornom narečju? Kakva je i kolika,u edukativnom smislu, uloga medija?
  • 17.01.2022
’’Uprkos svemu’’ večeras na RTS2
Dokumentarni film "Uprkos svemu" o 70 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) biće prikazan večeras u 21.47 na drugom programu srpskog javnog medijskog servisa. Njegov autor Goran Avramović ističe da su ekipa i glumci NPP-a najbolji kada je u pitanju izazivanje emocija kod publike jer gledaoci uvek, bez razlike, prepoznaju sebe i svoje živote u njihovim komadima, što je samo potvrda prepoznavanja koju je najpre učinio ansambl teatra, prepoznavanja svih (ne)uslova i (ne)sloboda srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a i šire.
  • 12.01.2022
Radonjić: Pozorišne kuće najteže podnele epidemiološke mere
"Pozorišne kuće su najteže podnele mere i izolacije u borbi protiv koronavirusa jer pozorište zavisi od interakcije sa publikom“, kazao je u novogodišnjem intervjuu za RTK2 direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić.
  • 31.12.2021
Mali svet Dejana Pavićevića

Izložba likovnih radova mitrovačkog multimedijalnog umetnika Dejana Pavićevića, otvorena je sinoć u PKC “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.

  • 30.12.2021