Vesti
Kultura

Gračanica: Dečja predstava „Igra“ večeras bez publike

Dečja predstava „Igra“ AP "Janićije Popović" u režiji i adaptaciji Boška Boškova večeras će u 19:30 biti izvedena u Domu Kulture Gračanica bez prisustva publike. Svi zainteresovani predstavu će moći da pogledaju preko Fejsbuk i Jutjub kanala Doma kulture, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim Aleksandar Gudžić ispred ovog amaterskog pozorišta.
Gračanica: Dečja predstava „Igra“ večeras bez publike
Detalj sa predstave (Foto Dom kulture Gračanica)

Aleksandar Gudžić iz amaterskog pozorišta "Janićije Popović" kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim da je prikazivanje ove predstave putem interneta način da se dopre do publike, nakon epidemije koronavirusa.

„Radnja predstava se odvija na seoskoj životinjskoj farmi. Ta farma ima dva mačora koja su nestašna, nevaljala, i maltretiraju ostale životnje. U suštini, kako je i sam reditelj Boško Boškov kazao `borba između dobra i zla`. Na kraju predstave životinje na jedan civilizovan način uspevaju da prevaspitaju dva mačora”, objašnjava Gudžić.

Predstava „Igra“ rađena je po motivima istoimenog teksta Aleksandra Davideskua, a režirao je glumac i reditelj Boško Boškov.

Predstavu će većeras izvesti deca glumci AP “Janićije Popović”.

Uloge tumače: Maca Cica - Teodora Popović, Mišić Miško - Helena Popović, Mačak Šicko - Aleksa Simić, Mačak Micko - Nemanja Đekić, Vrana - Simonida Rakočević, Čopor pasa - Jovana Nedeljković, Anđela Dimitrijević, Aleksa Simić, Tanja Đorđević, Jovana Đorđević.Ostale vesti

Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023