Vesti
Kultura

Gračanica: Belićevi foto-portreti svedočanstvo vremena

U Domu kulture u Gračanici večeras je održana promocija foto-monografije "Lica" Branka Belića i otvorena izložba njegovih foto - portreta.

Na njoj je predstavljeno pedesetak fotografija značajnih ličnosti srpske, jugoslovenske kulture i društvenog života.

Izložbu je otvorio Belićev dugogodišnji prijatelj Ratko Vulović, vjar, kiji je mnogo puta bio prisutan dok su fotografije stvarane.

“Branko ima magičnu moć da se primakne ljudima i da ih pogleda u lice, za razliku od drugih, koji ne smeju to da urade ni na razdaljini od dva kilometra. Pogledajte sve ove ljude. On je sa mnogima bio drugar i prijatelj i bio je uvek u stanju da sa bilo kim za pola sata uspostavi prijateljstvo. To je njegov veliki kvalitet”, kazao je Vulović za KIM radio.

Branko Belić je, govoreći o svom decenijskom radu na monografiji “Lica”, kazao da se uvek trudio da napravi fotografiju koja će se, pre svega, njemu dopasti i da je za rezultat dobio svedočanstvo o minulom vremenu.

“Ova lica i ove fotografije su jedno veliko lice srpskog naroda”, kazao je Belić.

O monografiji na otvaranju izložbe govorio je i Gligor Čemerski, slikar. On je kazao da je Belić, ne mareći za projekat i matematiku, dao mesta nepredvidivom, otvorenom i neizvesnom prekomponovanju živog u foto-magiju.

Izdavači monografije "Lica" su Službeni glasnik Beograd i Nezavisna izdanja Slobodana Mašića.

Predstavnik Službenog glasnika Slobodan Penezić poklonio je večeras, na promociji foto-monografije, 100 knjiga biblioteci Doma kulture u Gračanici.

Direktorka biblioteke u Gračanici Brankica Kostić je, nakon što su joj knjige uručene, kazala da bi bilo lepo kada bi izložbe ovakvog tipa bile češće organizovane u Gračanici i kada bi bile posećenije.

“Kroz oči ovih ljudi posmatra nas sopstvena istorija za koje se moramo upitati šta su učinili za nas, a onda šta bi i mi trebalo da uradimo za njih”, rekla je Kostićeva.

Za posetioce galerije Doma kulture, izložba fotografija Branka Belića je nesvakidašnje zadovoljstvo.

“Drago mi je što je jedan velikan srpske umetnosti ovde u Gračanici. Oduševljena sam izborom fotografija i ljudima koje je autor fotografisao jer su oni obeležili, ne samo kulturu i umetnost, već i celokupnu srpsku istoriju savremenog doba”, kazala je jedna od posetiteljki.

Izložba i promocija foto-monografije "Lica" u Domu kulture u Gračanici organizovana je u saradnji sa Službenim glasnikom i UNS-om.

Pre nego su fotografije predstavljene u Gračanici, monografija je obišla Beograd, Prijedor, Banja Luku i Pariz.

 Ostale vesti

Nagrada
Književna manifestacija "Pesnička reč u čast profesora i književnika Slobodana Kostica", biće održana sutra, 23. oktobra u kripti crkve Svetog Marka u Beogradu, sa početkom u 18.00 časova.
  • 22.10.2021
Olivera Radić dobitnica nagrade za novinarsku humanost
Novinarka prištinskog "Jedinstva" Olivera Radić ovogodišnja je dobitnica nagrade za novinarsku humanost “Đoko Vještica”, jednoglasno je odlučio žiri Udruženja novinara Srbije.
  • 22.10.2021
Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova i Metohije „Venac“, pokrenuo je internet kanal „TVnet Venac“.
  • 22.10.2021
Gračanica: U subotu premijera predstave

Polaznici Škole glume Narodnog pozorišta u Prištini, u subotu, 23. oktobra u 13 sati će premijerno u Domu kulture “Gračanica” izvesti komediju "Veselo povrće".

  • 21.10.2021
Petar Sarić ovogodišnji dobitnik nagrade „Borisav Stanković“

Ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade „Borisav Stanković“ koju je ustanovila i dodeljuje istoimena književna zajednica iz Vranja je književnik sa Kosova Petar Sarić za celokupno stvaralaštvo koje sačinjavaju četiri knjige poezije i sedam romana, saopšteno je na konferenciji za novinare.

  • 20.10.2021
Londan kroz rep kritikuje Beograd i Prištinu i „predizborne igre koje igraju“
„Vuku svoje veze, a veze vuku veze, pa smo se zamrsili i tako nas kuvaju. Igra na emocije, rodoljub je, dokle više bre, ne mirišem te. Vaše igrice sve, već videli smo – ćuti, sorry tata ali sada moraš ovo čuti“ – ovo su stihovi pesme mladog repera iz Osojana, Danila Đurića, poznatijeg kao Londaneze. Pesmu je napisao „pod uticajem svega sto se dešavalo zadnjih mesec dana ljudima na Kosovu“, kaže za KoSSev njen autor.
  • 20.10.2021