Vesti
Kultura

Gračanica: ’’Banović Strahinja’’ premijerno u četvrtak

U Domu kulture u Gračanici u četvrtak će premijerno biti izvedena predstava “Banović Strahinja“ koju režira Nebojša Bradić.
Gračanica: ’’Banović Strahinja’’ premijerno u četvrtak
Detalj sa probe (Foto NPP)

Rad na ovoj predstavi predviđen je Sporazumom o saradnji koji su potpisali direktor Narodnog pozorišta Priština Predrag Radonjić i direktor Šabačkog pozorišta Aleksandar Stojanović.

Predstavu, koja će premijerno biti prikazana u četvrtak od 20 sati, režira Nebojša Bradić.

“Priča je to o pojedincu koji dopušta istoriji da se odvija onako kako je zapisano u udžbenicima, ali ne dopušta da politički razlog prevlada njegovo lično moralno uverenje. U svetu u kome dominiraju čvrsta ruka i bezobzirna volja, i u kojem trijumfuje populizam, čuje se rečenica ’Učini kao Strahinjić!’ i ona još uvek ima snažno etičko uporište", objasnio je reditelj Nebojša Bradić govoreći o motivima zbog kojih se odlučio da u Gračanici postavi, po njegovoj oceni, najbolju Mihizovu dramu.

U predstavi igraju: Nebojša Đorđević, Zoran Karajić, Milan Vasić, Dušan Simić, Milena Jakšić, Igor Damnjanović, Anika Grujić.

Za kostime je zadužena Marina Vukasović-Medenica.

Karte za predstavu se mogu kupiti u prostorijama Doma kulture Gračanica od 9:00 do 15: sati, ali i sat vremena pre početka predstave.

Cana karte je 250 dinara.Ostale vesti

Živojin Rakočević dobitnik gran prija na festivalu „Pro poet“
Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević dobitnik je glavne nagrade na Međunarodnom književnom festivalu u Inđiji „Pro poet“.
  • 29.05.2023
Počinju Vidovdanske svečanosti: Dečija smotra folklora u Arhangelima
Tradicionalna dečija smotra folklora pod nazivom "U susret Vidovdanu" kojom ujedno počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine biće održana u subotu, 27. maja u porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.
  • 25.05.2023
Spasovdanski dani u Prizrenu
Dom kulture „Gračanica“ i Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena organizuju „Spasovdanske dane u Prizrenu“ 24. i 25. maja. Posetioce očekuje promocija knjiga Mitre Reljić, izložba slika nastalih na koloniji „Jesen u Prizrenu“ 2022, kao i nastupi vokalnih solista i kazivanje stihova pesnika.
  • 24.05.2023
Mira Lolić Močević Srbima na Kosovu: Vi čuvate ono najsvetije
"Ako napustimo Kosovo i Metohiju onda će nestati Srba. Mi smo pupčanom vrpcom vezani za Kosovo i Metohiju", kazala je Mira Lolić Močević, autorka filma "Ako te se sjetim samo" sinoć premijerno prikazanog u Gračanici.
  • 24.05.2023
’’Jahao sam prema drvoredima – izabrane pesme 1981-2021’’: Duhovna vatra kojoj se uvek vraćamo
Promocija knjige “Jahao sam prema drvoredima – izabrane pesme 1981-2021” Ace Vidića održana je večeras Gradskoj biblioteci “Vuk Karadžić” u Kosovskoj Mitrovici.
  • 23.05.2023
PR kvintet u ’’Akvarijusu’’
Petar Rakić kvintet kojeg čine istaknuti muzičari mitrovičke muzičke scene nastupiće u PКC "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u sredu, 24. maja od 21.00.
  • 23.05.2023