Vesti
Kultura

’’Gospođa ministarka’’ ponovo pokazala koliko deca u Gračanici vole glumu

Glumci dečjeg Amaterskog pozorišta "Janićije Popović", njih dvadeset dvoje, premijerno su pred prepunom salom gračaničkog Doma kulture vrlo uspešno izveli komediju Branislava Nušića "Gospođa ministarka" u režiji Dejana Cicmilovića .
’’Gospođa ministarka’’ ponovo pokazala koliko deca u Gračanici vole glumu
Detalj iz predstave ’’Gospođa ministarka’’ (Foto Kim)

U središtu radnje ovog komada nalazi neobrazovana žena koja izgubi dodir sa realnošću nakon što njen muž postane ministar. Tijana Petrović koja tumači lik Živke ministarke se po prvi put našla u glavnoj ulozi.

"To je veliko zadovoljstvo za mene. U pozorištu sam godinu dana, igrala sam sporedne uloge u predstavama ’Misterija nestalog jajeta’ i ’Ljubav u getu’", rekla je ona.

Mladi glumci, neki od njih po prvi put na "daskama koje život znače", imaju samo lepe utiske.

"Uspeli smo za veoma kratko vreme da postignemo nešto veliko i baš sam zadovoljna i srećna. Imam puno novih uspomena i našla sam nove drugare", kazala je Dunja Živić.

"Bilo je sjajno, upoznao sam nove drugare i bilo je zanimljivo", naveo je Danilo Milovanović.

"Utisci su jako lepi, sviđa mi se kako smo sve ovo odradili. Puno smo se trudili da sve bude savršeno", kazala je Mila Vorgučić.

"Ostvarila sam svoj san da budem prvi put na bini i stvarno je prelepo. Stekla sam nova velika prijateljstva", naglasila je Nikolina Marković.

"Utisci su jako lepi, reditelj je jako dobar i veoma sam zadovoljna reakcijom publike", rekla je Kalina Popović.

Zahvalnost Domu kulture "Gračanica" i AP "Janićije Popović" na pozivu da učestvuje na glumačkoj radionici na temu Branislava Nušića, izrazio je režiser Dejan Cicmilović.

"Mislim da smo uspeli da od jednog jako teškog teksta i štiva koje nije tako jednostavno ni za profesionalne glumce, da napravimo priču koja može da bude razumljiva, donekle duhovita, a za njih prilagodljiva tom uzrastu", rekao je on.

Cicmilović je vrlo zadovoljan glumačkom postavom, ali i reakcijom publike.

"Želeo sam da sva deca koja su došla na audiciju, da što više njih bude angažovano, da omasovimo celu ovu priču. Na sceni su 22 glumca što je prelepo. Samo videti toliko dece na ovoj pozornici, dece koja vole da se bave glumom. Možda je najvažnije da su uspeli kroz ova dva meseca rada da nešto nauče o Branislavu Nušiću, samoj ’ministarki’ i da shvate koliko je Nušić bio veliki dramski pisac, komediograf, koliko je aktuelan i dan danas", zaključio je on.

Asistent reditelja Nikola Stanković kaže da je ovo prvi put da je učestovovao u jednom projektu koji je uključivao rad sa decom.

"Jeste izazov, ali pozitivan. Ja sam njima na početku rekao ’drugari moji, došao  sam da vas nešto naučim, ali molim vas da i vi nešto naučite mene i da mi ne zamerite ako budem malo strog’. U suštini, deca su to lepo prihvatila, bili su iskreni prema meni, kao i ja prema njima. Mislim da smo uradili dobar posao, ali mislim da posao treba staviti na stranu, s obzirom šta smo mi jedni prema drugima osetili, to neko prijateljstvo smo stekli međusobno, to je najveće blago i tome scena i služi. Ovo je sve ostalo prolazno", rekao je on.

Izvođenje popularnog Nušićevog komada ostavilo je snažan utisak na publiku, a aplauzi su to potvrdili, rekao je urednik pozorišnih programa Doma kulture "Gračanica" Aleksandar Gudžić.

"Ideja je da kroz ovakve programe najmlađe i srednjoškolce upoznamo sa delima Branislava Nušića i drugih pisaca. Da učestvujemo na brojim festivalima, da se takmičimo i pokažemo da i sredine sa manjom infrastrukturom i logistikom mogu da se takmiče i osvoje nagrade", naveo je Gudžić.

Publika u prepunoj sali gračaničkog Doma kulture nije krila svoje oduševljenje, a predstava je posebno nasmejala najmlađe.

"Predstava je bila savršena i smešna. Probudila je sreću u meni i jako sam uživala u predstavi. Bilo je predivno. Mnogo volim da dolazim u pozorište, posebno da gledam drame", rekla je Bogdana Jovanović.

"Bilo mi je lepo, prvi put sam gledala predstavu i najviše mi se dopala gospođa ministarka", kazala je Jelisaveta Mladenović.

"Predstavala je bila prelepa, najzanimljivije je bilo kada je došla ministarkina familija. Mislim da bi svakog dana trebala da bude po jedna predstava", navela je Petra Popović.

Pokrovitelj predstave je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije. "Gospođa ministarka" će sledeće izvođenje imati u Temerinu. Ostale vesti

Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023