Vesti
Kultura

Gogoljeva "Ženidba" drugi put odigrana u Gračanici

Na pozorišnoj sceni Doma kulture u Gračanici sinoć je odigrana Gogoljeva „Ženidba“. Ova neverovatna komedija je, po drugi put, uspela da izazove ovacije i smeh publike koja je uživala u izvedbi glumaca.
Gogoljeva
Sa predstave (Foto Kim)

Milan Vasić dobitnik nagrade „Ćuran“ na festivalu "Dani komedije" u Jagodini za ulogu Ivana Kuzmiča u predstavi „Ženidba” i Ahmeda u predstavi "Ljubav u Savamali", nakon sinoćne predstave kaže da voli da igra pred publikom u Gračanici.

„Žao mi je što nije bila puna sala. Publika koja je bila večeras je bila zaista sjajna, mi smo uživali da igramo za njih. Ovo je naše pozorište, naša publika, mi smo ovde jedino i domaći“, naglašava on.

Vasić ističe da mu nagrada „Ćuran” mnogo znači, kako njemu kao umetniku, tako je značajna i za prestavu i pozorište.

„Čekao sam je dugo, zato što je „Ćuran“ najkonkretnija nagrada u Srbiji. Na nekim drugim festivalima može svako da dobije nagradu, a na ovom festivalu dobija dobar komičar i ova nagrada prosto treba da se zasluži. Mnogi ljudi koji su je dobijali su veliki bili i veliki će biti. Dobra je za predstavu, za pozorište da narod zna da postojimo i radimo, a mi u poslednje vreme zaista radimo, čak i više nego što druga pozorišta rade“.

Glumica Anika Grujić ističe da je uvek prelep osećaj igrati na sceni Doma kulture u Gračanici, a da predstavu „Ženidba“ posebnom čine više aspekata.

„To je kuća i mog pozorišta. Publika je kao i uvek fantastična, mi smo navikli na njih i oni na nas. Ovu predstavu posebnom čini to što je genijalan pisac, tekst, fantastičan reditelj Milan Karadžić, glumci su odlični, naša igra. Sve to ovu predstavu čini kompletnom“, objašnjava Anika Grujić.

O radu Narodnog pozorišta Priština govori i najava nove predstave "Ivkova slava". Reditelj Bojan Stojčetović, dugogodišnji član ansambla i glumac NPP-a najavljuje scensko izmeštanje čuvenog komada Stevana Sremca na Kosovo i Metohiju.

"U završnoj smo fazi. Radimo muziku, scenografija se završava, kostimi su gotovi. Nesvakidašnja predstava vas očekuje, postavljamo je kao tešku dramu. Radnja se dešava u Prizrenu, tako da su i okolnosti potpuno drugačije. Očekujemo da će to malo da isprovocira publiku, jer je sigurno da niko ne očekuje ovako nešto", nagoveštava Stojčetović.

"Ivkova slava" je veliki projekat koji Narodno pozorište u Prištini (NPP) realizuje u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Niš. Premijera ove predstave zakazana je za 10. maj u Domu kulture u Gračanici, a 11. maja će biti izvedena u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

Putujući bioskop stigao u Goraždevac

Putujući bioskop iz Gračanice gostovao je sinoć u Goraždevcu gde su prikazana dva filma - “Ala je lep ovaj svet” i “Kašej: Kradljivac nevesti”.

  • 06.10.2022
Uroš Petrović u ’’Akvarijusu’’
Najpopularniji srpskih književnik za decu i mlade, inovator u oblasti literature i obrazovanja, Uroš Petrović, biće gost Privatnog kulturnog centra (PKC) "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u četvrtak, 6. oktobra od 18.00 časova.
  • 05.10.2022
Milan Knežević: Kad god dođem na KiM, ustvari se vraćam kući
U Domu kulture u Gračanici sinoć je održan Književni portret Milana Kneževića, kome je uručeno i priznanje „Velika Gramata“ Društva književnika KiM. „Ako mi zaboravimo Kosovo i Metohiju, neka nas ne zaboravi samo desnica, nego neka nas proklinju naši potomci, a neka nas se preci stide gore na nebu“, poručio je u Gračanici pesnik i političar iz Podgorice Milan Knežević.
  • 05.10.2022
Na
Druga po redu "Pijaca knjiga" otvorena je sinoć u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici. Promovisana je knjiga aforističara Jovana Zafirovića.
  • 04.10.2022
Otvara se pijaca knjiga u ’’Akvarijusu’’
Besedom o knjizi Nevene Milosavljević, predstavljanjem knjige aforizama "Glavom kroz stid" dobitnika Vibove nagrade Jovana Zafirovića, te muzičkim nastupom Petra Rakića (gitara) i Dragane Milić (vokal) večeras (ponedeljak, 3. oktobar) u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" biće svečano otvorena druga po redu "Pijaca knjiga".
  • 03.10.2022
U Prizrenu počela radionica ’’Pesme prizrenske’’

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena počela je radionica pod nazivom „Pesme prizrenske“ koju organizuje umetničko udruženje Prizrenaca „Bistrica“.

  • 01.10.2022