Vesti
Kultura

Gogoljeva "Ženidba" drugi put odigrana u Gračanici

Na pozorišnoj sceni Doma kulture u Gračanici sinoć je odigrana Gogoljeva „Ženidba“. Ova neverovatna komedija je, po drugi put, uspela da izazove ovacije i smeh publike koja je uživala u izvedbi glumaca.
Gogoljeva
Sa predstave (Foto Kim)

Milan Vasić dobitnik nagrade „Ćuran“ na festivalu "Dani komedije" u Jagodini za ulogu Ivana Kuzmiča u predstavi „Ženidba” i Ahmeda u predstavi "Ljubav u Savamali", nakon sinoćne predstave kaže da voli da igra pred publikom u Gračanici.

„Žao mi je što nije bila puna sala. Publika koja je bila večeras je bila zaista sjajna, mi smo uživali da igramo za njih. Ovo je naše pozorište, naša publika, mi smo ovde jedino i domaći“, naglašava on.

Vasić ističe da mu nagrada „Ćuran” mnogo znači, kako njemu kao umetniku, tako je značajna i za prestavu i pozorište.

„Čekao sam je dugo, zato što je „Ćuran“ najkonkretnija nagrada u Srbiji. Na nekim drugim festivalima može svako da dobije nagradu, a na ovom festivalu dobija dobar komičar i ova nagrada prosto treba da se zasluži. Mnogi ljudi koji su je dobijali su veliki bili i veliki će biti. Dobra je za predstavu, za pozorište da narod zna da postojimo i radimo, a mi u poslednje vreme zaista radimo, čak i više nego što druga pozorišta rade“.

Glumica Anika Grujić ističe da je uvek prelep osećaj igrati na sceni Doma kulture u Gračanici, a da predstavu „Ženidba“ posebnom čine više aspekata.

„To je kuća i mog pozorišta. Publika je kao i uvek fantastična, mi smo navikli na njih i oni na nas. Ovu predstavu posebnom čini to što je genijalan pisac, tekst, fantastičan reditelj Milan Karadžić, glumci su odlični, naša igra. Sve to ovu predstavu čini kompletnom“, objašnjava Anika Grujić.

O radu Narodnog pozorišta Priština govori i najava nove predstave "Ivkova slava". Reditelj Bojan Stojčetović, dugogodišnji član ansambla i glumac NPP-a najavljuje scensko izmeštanje čuvenog komada Stevana Sremca na Kosovo i Metohiju.

"U završnoj smo fazi. Radimo muziku, scenografija se završava, kostimi su gotovi. Nesvakidašnja predstava vas očekuje, postavljamo je kao tešku dramu. Radnja se dešava u Prizrenu, tako da su i okolnosti potpuno drugačije. Očekujemo da će to malo da isprovocira publiku, jer je sigurno da niko ne očekuje ovako nešto", nagoveštava Stojčetović.

"Ivkova slava" je veliki projekat koji Narodno pozorište u Prištini (NPP) realizuje u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Niš. Premijera ove predstave zakazana je za 10. maj u Domu kulture u Gračanici, a 11. maja će biti izvedena u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023