Vesti
Kultura

Gogoljeva "Ženidba" drugi put odigrana u Gračanici

Na pozorišnoj sceni Doma kulture u Gračanici sinoć je odigrana Gogoljeva „Ženidba“. Ova neverovatna komedija je, po drugi put, uspela da izazove ovacije i smeh publike koja je uživala u izvedbi glumaca.
Gogoljeva
Sa predstave (Foto Kim)

Milan Vasić dobitnik nagrade „Ćuran“ na festivalu "Dani komedije" u Jagodini za ulogu Ivana Kuzmiča u predstavi „Ženidba” i Ahmeda u predstavi "Ljubav u Savamali", nakon sinoćne predstave kaže da voli da igra pred publikom u Gračanici.

„Žao mi je što nije bila puna sala. Publika koja je bila večeras je bila zaista sjajna, mi smo uživali da igramo za njih. Ovo je naše pozorište, naša publika, mi smo ovde jedino i domaći“, naglašava on.

Vasić ističe da mu nagrada „Ćuran” mnogo znači, kako njemu kao umetniku, tako je značajna i za prestavu i pozorište.

„Čekao sam je dugo, zato što je „Ćuran“ najkonkretnija nagrada u Srbiji. Na nekim drugim festivalima može svako da dobije nagradu, a na ovom festivalu dobija dobar komičar i ova nagrada prosto treba da se zasluži. Mnogi ljudi koji su je dobijali su veliki bili i veliki će biti. Dobra je za predstavu, za pozorište da narod zna da postojimo i radimo, a mi u poslednje vreme zaista radimo, čak i više nego što druga pozorišta rade“.

Glumica Anika Grujić ističe da je uvek prelep osećaj igrati na sceni Doma kulture u Gračanici, a da predstavu „Ženidba“ posebnom čine više aspekata.

„To je kuća i mog pozorišta. Publika je kao i uvek fantastična, mi smo navikli na njih i oni na nas. Ovu predstavu posebnom čini to što je genijalan pisac, tekst, fantastičan reditelj Milan Karadžić, glumci su odlični, naša igra. Sve to ovu predstavu čini kompletnom“, objašnjava Anika Grujić.

O radu Narodnog pozorišta Priština govori i najava nove predstave "Ivkova slava". Reditelj Bojan Stojčetović, dugogodišnji član ansambla i glumac NPP-a najavljuje scensko izmeštanje čuvenog komada Stevana Sremca na Kosovo i Metohiju.

"U završnoj smo fazi. Radimo muziku, scenografija se završava, kostimi su gotovi. Nesvakidašnja predstava vas očekuje, postavljamo je kao tešku dramu. Radnja se dešava u Prizrenu, tako da su i okolnosti potpuno drugačije. Očekujemo da će to malo da isprovocira publiku, jer je sigurno da niko ne očekuje ovako nešto", nagoveštava Stojčetović.

"Ivkova slava" je veliki projekat koji Narodno pozorište u Prištini (NPP) realizuje u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Niš. Premijera ove predstave zakazana je za 10. maj u Domu kulture u Gračanici, a 11. maja će biti izvedena u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

Virtuelnom izložbom obeležen Međunarodni dan dece
Povodom Međunarodnog dana deteta, organizacija Domovik u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“, a uz podršku UNICEF-a, organizovala je virtuelnu izložbu dečijih radova pod nazivom „Mala umetnost cveta dok sloboda čeka“.
  • 01.06.2020
U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti
Dom kulture Gračanica, bez obzira na epidemiju virusa KOVID-19, za Vidovdanske svečanosti sprema „redovan“ repertoar. Svečanosti će zvanično biti otvorene 04. juna kada će u galeriji Doma kulture početi „Vidovdanska likovna kolonija 2020.“
  • 01.06.2020
„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020