Vesti
Kultura

Glumici Ivani Kovačević nagrada na "Danima Zorana Radmilovića"

Ivana Kovačević, glumica Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, nagrađena je na festivalu "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru za ulogu Hekube u predstavi "Žene iz Troje" Nebojše Bradića.
Glumici Ivani Kovačević nagrada na
Uručenje nagrade glumici Ivani Kovačević (Foto NPP)

Festival "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru, 29. po redu, otvorio je glumac Enver Petrovci. A prve večeri  publici su se predstavili domaći i glumci Narodnog pozorišta Priština predstavom "Žene iz Troje".

Prištinsko pozorište ovu predstavu, inače radi u kooprodukciji sa Narodnim pozorištem Timočke Krajine "Zoran Radmilović".

Već prve večeri festivala dodeljena je i nagrada. Žiri na čijem čelu je Dr Miroslav Radonjić, glumici Prištinskog pozorišta Ivani Kovačević dodelio je prestižnu nagradu "Zoranov brk". 

"Sigurna sam da ne postoji osoba koja ne zna ko je Zoran Radmilović i koliki trag je ostavio u našim pozorištima, televiziji i filmu, te samim tim dobiti "Zoranov brk" na Festivalu "Dani Zorana Radmilovića" je nagrada koja naravno znači. Ona je jedna vrsta potvrde moje lične i glumačke posvećenosti, ali i motivacija za još bolji rad i posvećenost ovoj profesiji", kazala je nagrađena glumica u izjavi za RTV Kim.

Predstava "Žene iz Troje" nije u konkurenciji za glavne nagrade, ali je prošle godine, prema oceni pozorišne kritike, uvrštena u 10 najboljih u Srbiji.

"Žene iz Troje" prethodno su osvojile i Specijalnu nagradu za scenski govor na Festivalu Novi tvrđava teatar u Čortanovcima, a poto je usledila i nagrada za najbolje korišćenu muzikuna Nišvil džez teatarskom festivalu u Nišu.Ostale vesti

Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
  • 28.10.2020

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020
„Femart“ festival u Prištini: Solidarnost i upornost
U Prištini se po osmi put održava Međunarodni festival umetnika i aktivista „Femart“. „To je prvi i jedini feministički festival na Kosovu, ujedno i najveći na Balkanu koji već godinama okuplja umetnike i aktiviste iz celog sveta”, kazala je za RTV Kim menadžerka Femart-a Venera Ismailji.
  • 19.10.2020