Vesti
Kultura

Glumici Ivani Kovačević nagrada na "Danima Zorana Radmilovića"

Ivana Kovačević, glumica Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, nagrađena je na festivalu "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru za ulogu Hekube u predstavi "Žene iz Troje" Nebojše Bradića.
Glumici Ivani Kovačević nagrada na
Uručenje nagrade glumici Ivani Kovačević (Foto NPP)

Festival "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru, 29. po redu, otvorio je glumac Enver Petrovci. A prve večeri  publici su se predstavili domaći i glumci Narodnog pozorišta Priština predstavom "Žene iz Troje".

Prištinsko pozorište ovu predstavu, inače radi u kooprodukciji sa Narodnim pozorištem Timočke Krajine "Zoran Radmilović".

Već prve večeri festivala dodeljena je i nagrada. Žiri na čijem čelu je Dr Miroslav Radonjić, glumici Prištinskog pozorišta Ivani Kovačević dodelio je prestižnu nagradu "Zoranov brk". 

"Sigurna sam da ne postoji osoba koja ne zna ko je Zoran Radmilović i koliki trag je ostavio u našim pozorištima, televiziji i filmu, te samim tim dobiti "Zoranov brk" na Festivalu "Dani Zorana Radmilovića" je nagrada koja naravno znači. Ona je jedna vrsta potvrde moje lične i glumačke posvećenosti, ali i motivacija za još bolji rad i posvećenost ovoj profesiji", kazala je nagrađena glumica u izjavi za RTV Kim.

Predstava "Žene iz Troje" nije u konkurenciji za glavne nagrade, ali je prošle godine, prema oceni pozorišne kritike, uvrštena u 10 najboljih u Srbiji.

"Žene iz Troje" prethodno su osvojile i Specijalnu nagradu za scenski govor na Festivalu Novi tvrđava teatar u Čortanovcima, a poto je usledila i nagrada za najbolje korišćenu muzikuna Nišvil džez teatarskom festivalu u Nišu.Ostale vesti

„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021
Ansambl „Venac“ započeo proces digitalizacije
Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice počeo je sa digitalizacijom. Cilj je da se celokupni umetnički rad putem interneta prikaže široj narodnoj masi i postane dostupan svima, kazala je za RTV Kim direktorica ove kulturne ustanove Snežana Jovanović.
  • 04.01.2021
Likovna scena u 2020: Pomeranje granice mogućeg
Prošlogodišnja produkcija institucija i pojedinaca koji se bave likovnom umetnošću na Кosovu i Metohiji predstavlja pomeranje granice mogućeg delanja i prezentacije u vanrednim okolnostima. Iako nepoznata široj kulturnoj javnosti, ona svedoči i nanovo potvrđuje svojevrsni fenomen stvaralačke postojanosti i kreativnosti savremene srpske umetnosti i kulture, napisao je za radiokim.net istoričar umetnosti i urednik likovnih programa Doma kulture Gračanica Nebojša Jevtić.
  • 03.01.2021
Uprkos neslobodi i ugroženosti: Najlepša književnost 2020.
Godina iza nas sasvim sigurno neće ostati upamćena po izdavačkim poduhvatima. Pandemija, odnosno percepcija pandemije u većem delu sveta, uslovila je niz do sada nezapamćenih mera i uskraćivanja sloboda, koje, dakako, nisu pogodavale životu umetnosti, pa tako ni afirmaciji pisane reči. Takva situacija verovatno je primorala i srpske pisce sa Кosova i Metohije da svoje završene rukopise ne predaju u štampu ove godine, jer je bilo jasno da usled otkazivanja gotovo svih književnih manifestacija, neće moći da svoje knjige predstave javnosti na adekvatan način, piše za radiokim.net Aleksandar Dunđerin.
  • 30.12.2020