Vesti
Kultura

Glumci amateri iz Gračanice osvojili nagradu na FEDRAS-u

Amaterskom pozorištu „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“ je sinoć na Festivalu dramskih amatera sela Srbije (FEDRAS) uručeno priznanje za kolektivnu igru u predstavi „Život geto tinejdžera“.
Glumci amateri iz Gračanice osvojili nagradu na FEDRAS-u
Sa predstave (Foto Dom kulture Gračanica)

Mladi glumci su na sceni Кulturnog centra u Malom Crniću izveli predstavu „Život geto tinejdžera“, a prema mišljenju publike, žirija i drugih učesnika ostavili su snažan utisak.

Predsednik žirija Cisana Murusidze je ocenila da su se mladi amateri iz Gračanice, kao najmlađi učesnici festivala, uhvatili su se u koštac sa veoma teškim tekstom čiji su glavni junaci mladi ljudi sa Кosova i Metohije koji su u ratu 1999. godine izgubili sve.

„Oni žive bez stalnog posla, u uništenim porodicama u jednom logoru koji se zove Кosovo i Metohija i pokušavaju da srede svoj život. Iako po godinama mladi ova deca su uverljivo i ubedljivo dočarali svu tragediju života na Кosovu i Metohiji nakon rata 1999. godine“ istakla je Cisana Murusidze.

Izuzetne lepe utiske iskazala je i članica žirija Zlata Numanagić i dodala da su amateri iz Gračanice sa ovim složenim dramskim tekstom ostavili snažan utisak da je svaki od mladih glumaca uložio veliki trud da prenese gledaocima na pozornici život na Кosovu i Metohiji nakon rata 1999. godine. Ona je posebno izdvojila glumcu Anđelu Dimitrijević koja u predstavi tumači lik Tare, devojke kojoj se raspada porodica i koja pokušava da porodicu održi na okupu.

Drugi član žirija dramski umetnik Rade Marjanović je naglasio da glumaci amateri iz Gračanice poseduju ogroman glumački potencijal i preporučio im je da nastave da se bave dramskim stvaralaštvom.

„Vi ste ogromna naša radost, razgalili ste nam srca i doveli do tuge načinom na koji ste prikazali život na Кosovu i Metohiji nakon rata 1999. godine“, rekao je on.

Nastupom dece glumaca iz Gračanice bio je zadovoljan i reditelj predstave Mihailo Laptošević.

„Jako sam zadovoljan kako su se deca snašla u potpuno novim uslovima. Na mnogo manjem prostoru, sa mnogo manje mogućnosti koje nudi scena u Malom Crniću, oni su se fantastično snašli, svi do jednog“.

U takmičarskom programu na 50. FEDRAS-u, učestvovala su amaterska pozorišta iz Sivca, Malog Crnića, Smederevske Palanke, Petrovca na Mlavi, Ćuprije, Banatskog Кarađorđeva, Aleksinca, Кučeva, Gračanice.

Odlazak predstave „Život geto tinejdžera“ na 50. FEDRAS pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja vlade Republike Srbije i Opština Gračanica.Ostale vesti

Vojvođanska tambura u kosovskom „Vencu“

Nacionalni Ansambl narodnih igara i pesama „Venac“ planira da u svoj repertoar uvrsti i tamburicu, pa su tim povodom u Gračanicu stigli tamburaški eksperti kako bi zajedno sa članovima ovog ansambla pokrenuli radionicu.

  • 07.12.2021
Četiri prva mesta za balerine iz Gračanice

Balerine iz Baletske škole Doma kulture „Gračanica“ osvojile su prva četiri mesta na Prvom internacionalnom takmičenju u klasičnom i modernom baletu, koje organizuje Srpska asocijacija plesnih organizacija (SAPO).

  • 05.12.2021
Gračanica: Svetlom pisana istorija srpske škole glume
U Domu kulture "Gračanica otvorena" je izložba "Vek i po srpske škole glume” višeg umetničkog saradnika na katedri glume Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu Pavla Lazića koja je organizovana povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji.
  • 03.12.2021
Sutra počinje radionica

Dom kulture „Gračanica“ organizuje treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“, koja će trajati od 03. do 09. decembra. Na radionici će učestvovati učenici osnovnih škola, uzrasta od 10 do 15 godina.

  • 02.12.2021
Večeras premijera filmova
U bioskopu Doma kulture Gračanica večeras će biti premijerno prikazana dva filma - "Gučijevi" i "Enkanto".
  • 02.12.2021
Završen „Grafest“. Prva nagrada reditelju Rastku Šejiću
Dodelom priznanja najboljim autorima dokumentarnih filmova i reportaža završen je jubilarni, deseti po redu, Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest". Prva nagrada pripala je Rastku Šejiću iz Beograda za dokumentarni film „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“. Drugo mesto na festivalu osvojila je Radmila Vulićević, a treće Ana Marković.
  • 01.12.2021