Vesti
Kultura

Glumci amateri iz Gračanice osvojili nagradu na FEDRAS-u

Amaterskom pozorištu „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“ je sinoć na Festivalu dramskih amatera sela Srbije (FEDRAS) uručeno priznanje za kolektivnu igru u predstavi „Život geto tinejdžera“.
Glumci amateri iz Gračanice osvojili nagradu na FEDRAS-u
Sa predstave (Foto Dom kulture Gračanica)

Mladi glumci su na sceni Кulturnog centra u Malom Crniću izveli predstavu „Život geto tinejdžera“, a prema mišljenju publike, žirija i drugih učesnika ostavili su snažan utisak.

Predsednik žirija Cisana Murusidze je ocenila da su se mladi amateri iz Gračanice, kao najmlađi učesnici festivala, uhvatili su se u koštac sa veoma teškim tekstom čiji su glavni junaci mladi ljudi sa Кosova i Metohije koji su u ratu 1999. godine izgubili sve.

„Oni žive bez stalnog posla, u uništenim porodicama u jednom logoru koji se zove Кosovo i Metohija i pokušavaju da srede svoj život. Iako po godinama mladi ova deca su uverljivo i ubedljivo dočarali svu tragediju života na Кosovu i Metohiji nakon rata 1999. godine“ istakla je Cisana Murusidze.

Izuzetne lepe utiske iskazala je i članica žirija Zlata Numanagić i dodala da su amateri iz Gračanice sa ovim složenim dramskim tekstom ostavili snažan utisak da je svaki od mladih glumaca uložio veliki trud da prenese gledaocima na pozornici život na Кosovu i Metohiji nakon rata 1999. godine. Ona je posebno izdvojila glumcu Anđelu Dimitrijević koja u predstavi tumači lik Tare, devojke kojoj se raspada porodica i koja pokušava da porodicu održi na okupu.

Drugi član žirija dramski umetnik Rade Marjanović je naglasio da glumaci amateri iz Gračanice poseduju ogroman glumački potencijal i preporučio im je da nastave da se bave dramskim stvaralaštvom.

„Vi ste ogromna naša radost, razgalili ste nam srca i doveli do tuge načinom na koji ste prikazali život na Кosovu i Metohiji nakon rata 1999. godine“, rekao je on.

Nastupom dece glumaca iz Gračanice bio je zadovoljan i reditelj predstave Mihailo Laptošević.

„Jako sam zadovoljan kako su se deca snašla u potpuno novim uslovima. Na mnogo manjem prostoru, sa mnogo manje mogućnosti koje nudi scena u Malom Crniću, oni su se fantastično snašli, svi do jednog“.

U takmičarskom programu na 50. FEDRAS-u, učestvovala su amaterska pozorišta iz Sivca, Malog Crnića, Smederevske Palanke, Petrovca na Mlavi, Ćuprije, Banatskog Кarađorđeva, Aleksinca, Кučeva, Gračanice.

Odlazak predstave „Život geto tinejdžera“ na 50. FEDRAS pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja vlade Republike Srbije i Opština Gračanica.Ostale vesti

Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022