Vesti
Kultura

Glumci amateri iz Gračanice osvojili nagradu na FEDRAS-u

Amaterskom pozorištu „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“ je sinoć na Festivalu dramskih amatera sela Srbije (FEDRAS) uručeno priznanje za kolektivnu igru u predstavi „Život geto tinejdžera“.
Glumci amateri iz Gračanice osvojili nagradu na FEDRAS-u
Sa predstave (Foto Dom kulture Gračanica)

Mladi glumci su na sceni Кulturnog centra u Malom Crniću izveli predstavu „Život geto tinejdžera“, a prema mišljenju publike, žirija i drugih učesnika ostavili su snažan utisak.

Predsednik žirija Cisana Murusidze je ocenila da su se mladi amateri iz Gračanice, kao najmlađi učesnici festivala, uhvatili su se u koštac sa veoma teškim tekstom čiji su glavni junaci mladi ljudi sa Кosova i Metohije koji su u ratu 1999. godine izgubili sve.

„Oni žive bez stalnog posla, u uništenim porodicama u jednom logoru koji se zove Кosovo i Metohija i pokušavaju da srede svoj život. Iako po godinama mladi ova deca su uverljivo i ubedljivo dočarali svu tragediju života na Кosovu i Metohiji nakon rata 1999. godine“ istakla je Cisana Murusidze.

Izuzetne lepe utiske iskazala je i članica žirija Zlata Numanagić i dodala da su amateri iz Gračanice sa ovim složenim dramskim tekstom ostavili snažan utisak da je svaki od mladih glumaca uložio veliki trud da prenese gledaocima na pozornici život na Кosovu i Metohiji nakon rata 1999. godine. Ona je posebno izdvojila glumcu Anđelu Dimitrijević koja u predstavi tumači lik Tare, devojke kojoj se raspada porodica i koja pokušava da porodicu održi na okupu.

Drugi član žirija dramski umetnik Rade Marjanović je naglasio da glumaci amateri iz Gračanice poseduju ogroman glumački potencijal i preporučio im je da nastave da se bave dramskim stvaralaštvom.

„Vi ste ogromna naša radost, razgalili ste nam srca i doveli do tuge načinom na koji ste prikazali život na Кosovu i Metohiji nakon rata 1999. godine“, rekao je on.

Nastupom dece glumaca iz Gračanice bio je zadovoljan i reditelj predstave Mihailo Laptošević.

„Jako sam zadovoljan kako su se deca snašla u potpuno novim uslovima. Na mnogo manjem prostoru, sa mnogo manje mogućnosti koje nudi scena u Malom Crniću, oni su se fantastično snašli, svi do jednog“.

U takmičarskom programu na 50. FEDRAS-u, učestvovala su amaterska pozorišta iz Sivca, Malog Crnića, Smederevske Palanke, Petrovca na Mlavi, Ćuprije, Banatskog Кarađorđeva, Aleksinca, Кučeva, Gračanice.

Odlazak predstave „Život geto tinejdžera“ na 50. FEDRAS pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja vlade Republike Srbije i Opština Gračanica.Ostale vesti

Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023
Jovanu Zafiroviću nagrada ’’Poenta’’ za knjigu ’’Glavom kroz stid’’
Aforističar Jovan Zafirović je dobitnik ovogodišnje nagrade „Poenta“ koja se tradicionalno dodeljuje mladom autoru u okviru Novosadskog festivala knjige. Zafirović je nagrađen za knjigu „Glavom kroz stid“ koju su 2022. godine objavili mitrovački Privatni kulturni centar (PKC) „Akvarijus“ i Društvo književnika КiM.
  • 01.09.2023