Vesti
Kultura

Gde se nalazi Dardanska dama?

Ministrstvo kulture Kosova uputilo je zahtev vlastima u Beogradu da vrate 1247 artefakata, odnosno predmeta koji predstavljaju „kultuno blago Kosova“. Poslednji u nizu predmeta koji traže je skulptura „Dardanska dama“ iz  perioda između 2. i 3. veka, otkrivena kod Klokota. Na fotografijama i video snimcima objavljenim na društvenim mrežama, ali i zvaničnoj stranici Nacionalnog muzeja Kosova, vidi se da se skulptura ili njena replika nalazi na Kosovu.
Gde se nalazi Dardanska dama?
Dardanska dama (Foto pinterest.co.uk)

„Mermerna skulptura poznata kao ‘Dardanska dama’ predstavlja jedinstven primer umetničkog stvaralaštva autohtonog stanovništva, nastalog između 2. i 3. veka. Pronađeno u Vrbanu, Klokot, Kosovo“, naveli iz Ministarstva kulture su u najnovijoj objavi .

Međutim, na Youtube kanalu Nacionalnog muzeja Kosova može se videti da se ista skulptura nalazi upravo u ovoj instituciji. Video je objavljen pre četiri godine. Na drugom videu koji je objavljen pre dve godine se takođe vidi pomenuta "Dardanska dama".

Takođe na Fesbuk stranici Nacionalnog muzeja Kosova iz februara meseca mogu se videti fotografije posetilaca ispred pomenute skulpture.

Da li se „Dardanska dama“ zaista nalazi u Nacionalnom muzeju RTV Kim nije uspeo da sazna zvanično, ali ono što se vidi na društvenim mrežama ukazuje na to da je pomenuta skulptura ili njena replika u Muzeju Kosova.Ostale vesti

Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022
’’Đedov sabor’’ 6. i 7. avgusta u Osojanu
Savez amatera Kosova i Metohije i Dom kulture “Gračanica”, a ove godine im se pridružuje i Kulturni centar “Dragica Žarković” iz Kosovske Mitrovice, organizuju manifestaciju “Đedov sabor” koja se u Osojanu održava 6. i 7. avgusta ove godine. Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić, gostujući u jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica rekao je da će i ove godine dati sve od sebe zajedno sa ostalim organizatorima da ova manifestacija protekne po planu.
  • 04.08.2022
Počinje novi Eko art fest
Tokom leta i jeseni na severu Кosova će biti upriličen četvrti po redu Eko art fest. Ovogodišnji festival, čiji je organizator mitrovački "Akvarijus", biće realizovan pod sloganom "Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj" (3R’s: Reduce, Reuse, Recycle).
  • 03.08.2022
Scene iz žitija Svetog Marka po prvi put
Ovih dana se u crkvi Svetog Marka u Šilovu privodi kraju nesvakidašnje freskopisanje scena iz Žitija Svetog Apostola Marka, jedinstveno u svetu.
  • 22.07.2022
Izvođači iz devet gradova na 55. Manifestaciji “Akordi Leška”
Kulturna manifestacija “Akordi Leška” održava se punih 55 godina i okuplja vokalne soliste koji nastupaju u revijalnom i takmičarskom delu programa boreći se za prvi glas ovog prestižnog i tradicionalnog takmičenja.
  • 20.07.2022